Son 10 Yıla Damga Vuran Yeni Teknolojiler!

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde yaşanan teknolojik gelişmeler dünyayı değiştirdi. Son yıllara damgasını vuran ilginç yeni teknolojiler, haberimizde...

Teknoloji tüm hızıyla ilerliyor. Hayatımıza her yeni gün ile farklı teknolojiler giriyor. Biz de insanlar olarak bunları anlamaya ve uyum sağlamaya çalışıyoruz. Özellikle son 10 yılda ortaya çıkan yeni teknolojiler ise dünyada çok ses getirdi. 2020 yılı ve öncesindeki yıllarda ortaya çıkan ve global dünyada derin izler bırakan teknolojik yenilikler, haberimizde…

Son yıllara damga vuran 10 ilginç yeni teknolojiler:

1- Uydu mega takım yıldızları çalışması

Uydu mega takım yıldızlarının arkasındaki keşfedilen güç, gezegenin her köşesine yüksek hızlı interneti sağlama hedefidir. Wi-Fi sinyalleri ve hücresel bağlantıları ortadan kaldırmak için çözüm olarak görülüyor. Gezegendeki hemen hemen herkes için küresel internet bağlantısı sağlanabiliyor olacak. Ancak, bu uydu aynı zamanda kullanılan alanı kirletecek ve yörüngede bulunan uydu sayısını çok hızlı bir şekilde arttıracak.

2- Küçük yapay zeka projesi

Yeni teknolojik gelişmeler sayesinde güçlü yapay zeka algoritmalarının bulutlara gerek kalmadan telefonlardan ve diğer cihazlardan kullanılabilmesi mümkün olacak. Araştırmacılar küçük yapay zeka ve mevcut yapay zeka modellerinin algoritma yeteneklerinden veya performansından bir şey kaybetmeden; bilgi damıtma adı verilen süreç içerisinde küçülttüğünü söylüyor. Bu teknolojinin gelişim sürecinde Google, IBM, Apple ve Amazon liderlik ediyor.

3- Yapay zeka tarafından keşfedilen moleküller

Bilim insanları, sağlık hizmetleri üzerinde çok etkili olabilecek molekülleri keşfedebilmek için yapay zekaları kullanıyor. Son zamanlarda, yapay zeka güçlü ve yeni bir antibiyotik türünü tanımlamak için kullanıldı. Bu yapay zeka ilk kez tamamen yeni bir antibiyotik türünü sıfırdan tanıyabildi. Yeni ilaç türlerinin keşfi oldukça maliyetli. Yapay zekanın milyonlarca molekülü hızlı ve etkili bir şekilde araştırması sağlık alanında yeni bir çağa geçilmesine de böylece yardımcı olmuş oldu.

4- Kuantum üstünlüğü projesi

Kuantum üstünlüğüne ulaşmak için 5-10 yıl geride olsak da; Google bu dönüm noktasına Sycamore kuantum işlemcisi ile ulaştığını idda ediyor. Sycamore, öylesine dağıtılan bir sayı dizesinin üç dakika 20 saniyede belirleyebildi. Google bu işlemin normal bir bilgisayarda 10.000 yıl süreceğini iddia ediyor. Bu başarının etkileyici olmasının yanı sıra; kullanıcılar için kuantum bilgisayara sahip olmanın ise onlarca yıl sürebileceği belirtiliyor.

en yeni teknolojiler moblobi

5- İklim değişikliği keşifleri

Gelişmiş bilgisayar teknolojisi sayesinde, bilim adamları artık şiddetli hava olayları ve iklim değişikliklerini keşfedebiliyorlar. Bu bilgiler, gelecekteki olaylara nasıl hazırlanacağımıza ve nasıl önlemler alacağımıza dair yardımcı oluyor. Devletlere önlem almaları konusunda öncülük ediyor.

6- Yaşlanma karşıtı ilaçlar

Gençlik pınarını hala daha keşfedememişken, ticaret piyasasından yaşlanma karşıtı ilaçlara sahip olmaya yaklaşıyoruz. En son teknolojik gelişmeler arasında yer alanlardan en dikkat çekici olanlardan biri de yaşlanma karşıtı ilaçlar.. Yaşlanma ilacının keşfiyle kanser, demans ve kalp hastalığı gibi bir çok farklı hastalığın önlenebileceği ve iyileştirilebileceği öngörülüyor.

7- Hacklenemez internet

Bugünlerde kullanmış olduğumuz bilgisayarların, bilgisayar korsanlarına karşı savunmasız olduğunu hepimiz biliyoruz. Bilgisayar korsanlarından kurtulmak amacıyla ise, kuantum internetinin yaratılmasına yönelik çalışmalar yapılıyor.

8- Dijital para

Dijital para birimleri büyüdükçe, nakit para kullanımı da bir o kadar azalıyor. Dijital para yalnızca sanal olarak mevcut bir para birimi. Blockchain teknolojisini kullanan kripto para birimleri söz konusu olduğunda çeşitli kaynaklardan gelebiliyor. Bunun nedeni kripto para birimlerinin para arzı merkezli olmamasından kaynaklı olması.

9- Hiper kişiselleştirilmiş tıp

Teknolojinin evrimi sonucu bulunmuş, nadir bir hastalık veya genetik mutasyon için özelleştirilmiş bir ilacı satın aldığınızı düşünün. İlaç, tek bir hastanın ihtiyaçlarına göre tasarlandığında geçmişte tedavi edilmeyen rahatsızlıkların tedavisini mümkün kılacaktır. Bu kişiselleştirilmiş tıp ise, bir çok kişiye bulunmayan tedaviler konusunda umut ışığı olacaktır.

10- Diferansiyel gizlilik

Kurumlar, kişilerin kimliklerini gizli tutarken; gönderilen veya toplanılan verilerden kullanıcılar hakkında toplu bilgi toplanmasına ve paylaşmasına da olanak tanınmış oluyor. Amaç, bireyin özeline zarar vermeden verilerin kullanımını en üst düzeye çıkarmak olarak görülüyor. Bu gizlilik sayesinde hem verilere veri bilimcileri veya veri tabanı yöneticileri tarafından erişilmiyor; hem de diferansiyel gizliliğin kuruluşlara güven oluşturmasının bir yolunu sağlıyor.

Peki sizin son 10 yıl içerisinde en çok etkilendiğiniz ve devrim yaratacağını düşündüğünüz yeni teknolojiler hangileri? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “Son 10 Yılda Teknolojinin Evrimi ile Gelen 11 Yenilik! haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Karanlık ve Ürkütücü 10 Teknoloji Senaryosu! haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Son Yılların En Yenilikçi 5 Ürünü! haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Ömer Talha Alioğlu

Ömer Talha Alioğlu

Merhaba, ben Ömer. Grafik Tasarım bölümü son sınıf öğrencisiyim. Sanatsal konular üzerinde eğitim almış olsam da; Tarih, Teknoloji, Oyun, Askeri gelişmeler konularında bilgi sahibiyim. Günümü internette geçerip neler olduğunu yakından takip ederim. Sosyal yaşantımın yanında sanal yaşantımın da olduğunu söyleyebilirim. Yerinde takılıp kalanlardan değil ileriyi düşünüp hareket edenlerdenim. Moblobi.com'daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı