Bitcoin Dışındaki En Popüler 10 Kripto Para!

Elektronik para ve kripto para arasında bir fark var mı? Bitcoin dışındaki en popüler 10 kripto para birimi, haberimizde...

Kripto para tamamen dijital, işlemlerini güvenceye almak için şifrelenmiş sanal para birimidir. Takas işlemlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirmek için kullanılan şifreleme yöntemine ise kriptografi denir ve bu kripto paralar bir otorite ya da hükümet tarafından yönetilmez. Aslında 90’lardan beri elektronik para birimi için pek çok girişimde bulunuldu. Fakat bu girişimler finansal sıkıntılar, sahtekarlık gibi nedenlerden dolayı başarılı sonuç veremedi. 2009 yılında çıkan ilk kripto para birimi Bitcoin’di. İlk merkeziyetsiz kripto para Bitcoin’den sonra birçok farklı kripto para birimi de ortaya çıktı. Bitcoin dışındaki en önemli 10 kripto para, haberimizde…

Elektronik Para ve Kripto Para

Elektronik paradan nispeten daha yeni kripto para ile bazı benzerlik ve farklılıkları bulunuyor. Dijital ortamda kullanılan para birimine elektronik para adı veriliyor. Elektronik paranın yasal tedavülü bulunur, denetimlidir, para devlet kontrolündedir. Kripto para ise denetimsizdir, hükümet veya bir otorite tarafından kontrol edilmez. Blockchain üstüne kurulu kripto para ile yatırım yapılabilir. Elektronik para ise banka hesapları, dijital hesap ve cüzdanlar olarak kullandığımız, direkt harcamalarda kullanılan paraya verilen isimdir.

10 Kripto Para Birimi

Bitcoin dışında kalan en önemli kripto para birimlerinden bazılarını şöyle:

1- Ethereum (ETH)

Ethereum, piyasa değeri açısından Bitcoin’den sonra en büyük dijital para birimidir. Merkezi olmayan, açık kaynaklı, blockchain üzerinde çalışan bir programlama dilidir. Ethereum tarafından üretilen elekronik para birimi Ether’dir ve banka hesapları arası transfer edilebilir. 2015 yılında piyasaya sürülen Ether’in piyasa değeri 2020 Ocak itibariyle Bitcoin büyüklüğünün 1/10’u kadardır.

2- Ripple (XRP)

Ripple, 2012 yılında piyasaya sürülen bir kripto para değeri ve ödeme ağı sistemidir. Ripple, düşük işlem ücretli, uluslararası ödemeler sunan ve blockchain sistemi üzerinden işlem gören para birimidir. Madenciliği veya üretimi yapılmaz ve ağ gecikmesini en aza indirir. Aynı zamanda Bitcoin ve Ethereum’dan sonra en çok piyasa değeri olan üçüncü kripto paradır.

3- Litecoin

Litecoin, MIT mezunu ve eski Google çalışanı tarafından 2011 yılında piyasaya sürüldü. Bitcoin ile çalışma prensipleri benzerlik gösterse de hızlı blok oluşturma oranına sahiptir ve işlem onay süresi daha hızlıdır. Herhangi bir otorite tarafından kontrol edilemeyen Litecoin, ilk alt coin olma özelliğini taşır ve diğer dijital para değerlerinden daha fazla depolama imkanı sunar.

4- Tether (USDT)

Tether, 2015 yılında piyasaya sürülen ABD dolarının sanal versiyonu stabil coindir, fiyat dalgalanmalarını yumuşatmayı amaçlar. Bu kripto para biriminin madenciliği yapılamaz ve her bir birim Tether’e karşılık 1 dolara olacak şekilde piyasaya sunulur. Düşük masraflarla reel para birimi transfer edilebilir.

bitcoin elektronik para moblobi

5- Bitcoin Cash

Bitcoin Cash, en çok işlem gören kripto para değerleri arasında yer alıyor. Bitcoin’in blok boyutu konusundaki katı sınırı yapılan işlemleri kısıtlar. Bitcoin Cash para işlemlerindeki zorlukların aşılmasını amaçlayarak işlem sürelerini daha hızlı hale getirir. Blok boyutunu 1 MB kapasiteden 8 MB’e çıkarır ve bir çok borsada işlem görür.

6- Binance Coin (BNB)

Binance Coin 2017 yılında Binance borsasının çıkardığı kripto para birimidir.  Binance platformu farklı para birimlerinin kolayca alınıp satılmasına imkan tanır. Ticaret hacmi açısından küresel anlamda en büyük borsalardan biri haline gelmiştir. BNB, belirli mal ve hizmetlere ödeme yapmak için kullanılabilir.

7- EOS

EOS, 2017 yılında kripto paranın öncülerinden Daniel Larimer tarafından oluşturuldu. EOS’un madencilik mekanizması yoktur. Blockchain tabanlı sorunlara odaklanan EOS bu sistemlerdeki hız ve esneklik gibi konulara odaklanır. Ethereum’dan sonra tasarlanan kripto para EOS, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturabilecekleri bir platform sunuyor.

8- Bitcoin SV

Bitcoin Cash’in çatallanması sonucu ortaya çıkmış kripto paradır. Bu kripto para geliştiricileri hızlı ve güvenli işlemlere öncelik verir. Blockchain üzerinden SV madenciliği yapılır. Bitcoin Cash’in madencilik şirketlerinden biri olan Coin Geek tarafından piyasaya sürülen Bitcoin SV, Satoshi Vision’unu kendine ilke ediniyor.

9- Basic Attention Token (BAT)

Basic Attention Token, Ethereum blockchain ağına bağlı bir diğer kripto paradır. Dijital reklamcılık alanına yenilik getirme maksadıyla piyasa sunuldu. Yayıncı, kullanıcı ve reklam verenleri bir araya getirip tüm tarafların kazançlı çıkacağı reklamcılık modeli geliştirmeyi hedefliyor. Madenciliği yapılmayan bir kripto para birimidir. Tüm BAT miktari şirket tarafından üretilir.

10- Enjin Coin (ENJ)

2017 yılında Inj in Network adlı oyuncu topluluğu platformu Enjin Coin’i piyasaya sürdü. Ethereum blockchain üzerine inşa edilen Enjin Coin bir tokendir. Oyun ağlarında kullanılacak bir dijital para birimidir. Projeye destek veren büyük oyuncu toplulukları vardır. Blockchain alt yapısını kullanarak oyun içi alım satımları güvenli hale getirir.

Peki siz elektronik para yatırımı yapıyor musunuz? Bitcoin ve diğer kripto para birimleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmıdan görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Kullanabileceğiniz En İyi 5 Bitcoin Cüzdan Uygulaması!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dijital Para Hakkındaki Gerçekler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Kripto Hakkında Bilmeniz Gereken 3 Şey!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Esmanur Yaşar

Esmanur Yaşar

Merhaba ,Ben Esmanur.İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 2.Sınıf Öğrencisiyim. Kendimi hayallerini bulutlara nakışlamış bir deli olarak tanımlıyorum. Python öğreniyorum ve ekonomiyi yakından takip ediyorum. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/esmanur-yasar/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı