ChatGPT Nedir Nasıl Kullanılır?

Son yıllarda teknolojinin durdurulamaz ilerleyişi ile birlikte birbirinden farklı ürünler ve uygulamalar görülüyor. Her geçen gün bu aplikasyonlara bir yenisi eklenirken, özellikle birkaç senedir yapay zekâ hakkında yapılan çalışmalar hız kazandı. Yapay zekanın son ürünü ise ChatGPT oldu. Fakat ChatGPT’yi anlamadan önce yapay zekanın tam olarak ne olduğunu anlamanız gerekebilir. Ya da yapay zekanın ne olduğunu bilmeyebilirsiniz.

Yapay Zekâ Nedir?

En basit haliyle anlatmak gerekirse yapay zekâ, bilgisayar alanında yani bilgisayar içerisinde yer alan veri kümelerini toparlayarak sorunu çözmeye odaklanan bir sistemdir. Kısaca, insanın öğrenme süreci kendi zekâsı ile birlikte olur. Fakat yapay zekâ, makina öğrenmesi olarak adlandırılır.

Yapay Zekâ Nasıl Çalışır?

Çoğunlukla insanların yapay zekâ olarak nitelendirdikleri durum, makine öğrenimi gibi yalnızca yapay zekanın bir bileşenidir. Yapay zekâ, makine öğrenimi algoritmalarını yazmak ve eğitmek için özel bir donanım ve yazılım temeli gerektirir. Genel olarak yapay zekâ sistemleri, büyük verileri alarak, verileri modeller, analiz eder ve bu modelleri gelecekteki durumlar hakkında tahminler yapmak için kullanarak çalışır. Bu şekilde, bir sohbet robotu, insanlarla gerçek gibi iletişim kurmayı öğrenebilir veya bir görüntü tanıma aracı, milyonlarca örneği gözden geçirerek görüntülerdeki nesneleri tanımlamayı öğrenebilir.

ChatGPT Nedir?

ChatGPT, ilk tanıtıldığı günden bu yana herkesin ilgisini çekti. Çünkü vaat ettiği şeyler, bir makine için bile çok fazlasıydı. Çünkü yazılım, bir insan gibi yazılar ve metinler üretiyor. Devasa bir veri tabanına sahip olan ChatGPT, oldukça hızlı öğreniyor. Yani bilgi akışını inanılmaz bir hızla sağlıyor. Bu sayede kendisiyle konuştuğunuz zaman karşınızda adeta bir insan varmış gibi hissediyorsunuz.

Peki, bu nasıl oluyor? ChatGPT, az önce belirtildiği gibi Yapay Zekânın (AI) geldiği son nokta. Bu yüzden oldukça hızlı öğreniyor. Yazılımı kullananlar ise ortak bir görüşte birleşti. Buna göre, konuşmaya başladıktan kısa bir süre sonra makine ile tamamen anlaşabilir ve iletişim kurabilir hale geliyorsunuz.

ChatGPT’nin Özellikleri Nelerdir?

ChatGPT’nin özellikleri, elbette sadece sizinle konuşabilmesi değil, bunlardan çok daha fazlası. Yani siz sadece makine ile sohbet etmekle kalmayacaksınız. Akabinde sormak istediğiniz sorular varsa, örnekle açıklamak gerekirse kendisine bir türev veya integral sorusu sorabilirsiniz. Bu soruyu kolaylıkla çözecektir.

Elinizde uzun bir yazı var ve bu yazıyı kısaltmak ya da özetini çıkartmak istiyor olabilirsiniz. ChatGPT, bu konuda da sizin yanınızda olacak. Dışarıdaki birçok makaleyi ve yazıyı tarayıp, bunları kısa bir süre içerisinde depolama alanına kaydedecek ve bir mantık çerçevesinde bu yazıların özetini çıkaracak.

Herhangi bir konuda fikir ayrılığı yaşıyor da olabilirsiniz. Başka bir dille tavsiye almak isteyebilirsiniz, ChatGPT bu konuda da sizin sorularınızı yanıtlayacaktır.

Ayrıca makine, sizin istediğiniz tüm görevleri yerine getirecektir. Yani yapay zekâ, matematik sorularını çözmekten, yazı özetlemekten ve fikir vermekten daha fazlası! Bir yazılımcıysanız eğer, sistemden sizin için kod yazmasını isteyebilirsiniz. Ya da bir metindeki hataları bulabilir.

Sistem bir kitap yaz derseniz, kolaylıkla da bunu yapacaktır. Böylesine meşakkatli gözüken bir işlemin nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. ChatGPT’den bir kitap yazmasını istediğinizde, gerekli anahtar kelimeleri sisteme aktarmanız gerekiyor. Daha sonrasında kendisi internet üzerindeki milyonlarca belki de milyarlarca kaynağı araştıracak. Bu tarama işlemi tamamlandıktan sonra size çok bir sürede kitabınızı yazmış olacak.

ChatGPT’ye Nasıl Kullanılır?

Böyle bir sisteme kayıt olmak da çok basit. ChatGPT’ye kayıt olmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz;

  • Open AI sayfasına gidip, öncelikle bir hesap oluşturmalısınız.
  • Burada kullanıcı bilgileri, mail ve şifrenizi belirleyip, devam etmelisiniz.
  • Sonrasında aktivasyon için bir telefon numarası istenecek. Telefonunuza gelen kodu da girin.
  • Kayıt olma işlemlerini tamamladıktan sonra karşınıza çıkan ekranda soru sormaya başlayabilirsiniz.

ChatGPT Ücretli Mi?

Kullanıcıların çok sık sorduğu sorulardan biri de “ChatGPT paralı mı?” oluyor. Fakat sisteme giriş yapmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok.

ChatGPT Nasıl Çalışır?

Az önce de söz edildiği gibi ChatGPT, makine öğrenmesi ile birlikte çalışıyor. Fakat bu konuyu biraz daha genişletmek gerekebilir. Çünkü AI teknolojileri ile herkesin arası olmayabilir.

ChatGPT, birçok dilde herkes tarafından kullanabiliyor. Özellikle İngilizce anlamında daha ileri seviye bir hizmet veren makine, Türkçe konusunda da tatmin edici sonuçlarla karşınıza çıkıyor. Siz makine ile konuştukça, o sizi anlamaya başlıyor. İster konuşabilir, isterseniz de sorular sorabilirsiniz. Makine ile nasıl vakit geçirmek istediğinizin kararı da elbette sizlere ait.

ChatGPT’yi diğer yapay zekâ uygulamalarından farklı kılan bir özellik de bulunuyor. Genelde herhangi bir şey yazmak istediğiniz ya da daha net bir tabir ile yazdırmak istediğiniz uygulamalar yapılmıştı. Fakat bu uygulamalar, sahip olduğu teknoloji doğrultusunda hem yetersiz kaldı hem de kendinden istenenleri bir türlü yerine getiremedi. ChatGPT ise kendisini keskin bir şekilde muadillerinden ayırdı. Çünkü siz bir konu hakkında fikrini sorduğunuzda ya da bir şey yazmasını istediğinizde size doğru cevabı veriyor. Fakat doğru cevabı vermekle de yetinmiyor makine. Bunların üzerine daha önce internet üzerinde yazılmış her şeyi tarayarak özgün bir metin çıkarıyor karşınıza.

chatGBT nedir moblobi

ChatGPT, Google’ın Yerini Alabilir Mi?

ChatGPT, ilk çıktığı andan beri neredeyse hiç olumsuz geri dönüş olmadı. Hatta o kadar çok beğenildi ki kullanıcıların aklına da ilginç bir soru geldi. Neredeyse internetin çıkışından beri herkesin kullandığı Google’ın tahtının sallantıya girdiği düşünüldü.

ChatGPT ve Google Arasındaki Fark

İnsanların Google’ın tahtının sallandığını düşünmesindeki sebeplerden bir tanesi de ChatGPT’nin neredeyse kusursuz olması. Çünkü daha önce Google’dan bir şey arattığını zaman karşılığında aldığınız cevabın doğru olup, olmadığından emin olabilirsiniz. Mesela bir yemek tarifi araştırırsanız, Google size sadece sorduğunuz sorunun cevabını verecektir. Devamında aramanızdan sonra siteye giriş sağladıktan sonra site içerisindeki bilgilerin ne kadar doğru olduğunu asla bilemeyeceksiniz. İşte tam da bu noktada ChatGPT ve Google arasında bir devasa fark çıkıyor.

Çünkü Google, sizin karşınıza yanlış sonuçlar çıkarabilir. ChatGPT ise tam tersini yapmak için üretildi. Google’dan farklı olarak yanlış olarak internette yazılan bilgileri tarayıp, bunları doğru bir şekilde sunmak. Zaten yanlış olan bir bilgi ChatGPT içinde bulunmayacaktır. Makine size cevap verene kadar taramasını tamamlayıp, size en doğru sözü söyleyecek ve sizi yanıltmayacaktır. Ancak şu an gelinen noktada ChatGPT’nin ne kadar ileri gidebileceği ise merak konusu.

ChatGPT En Fazla Ne Kadar Gelişebilir?

Eğer uygulamayı kullandıysanız, bilmeniz gereken bir şey daha var. ChatGPT, ulaşabileceği son noktanın yanından dahi geçmiyor. Çünkü, sistem halen gelişme aşamasında. Bu gelişim evreleri ise sorulan sorularla birlikte devam ediyor. Yani aslında bu öğrenmenin sonu hiç olmayacak. O yüzden bu makine öğrenmesinin neler yapabileceği tam olarak bilinmiyor.

Sonuç olarak ChatGPT, yapay zekâ teknolojisinin günümüzde gelebileceği en yüksek noktalardan biri. Daha önce benzer teknolojiler yapılsa da bunlar sadece tek işlevli olarak ön plana çıkıyordu. Ancak ChatGPT, tüm rakiplerini geçerek her soruya cevap verebilen bir yapıya sahip.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Beyin Göçü Nedir? Beyin Göçü Örnekleri” okumak için buraya tıklayın.
“Türkiye’de Yapay Zeka Alanında Neler Oluyor?” okumak için buraya tıklayın
“Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nelerdir?” okumak için buraya tıklayın.
“Yapay Zeka İçerisinde Kaça Ayrılır?” okumak için buraya tıklayın.

Yazıyı paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Daha neler yahu. Adını duydum. Bi araştırayım dedim. Nedir ne değildir. Google a sordum siteniz geldi. Okuduklarım çok şaşırttı. Şimdi bi programa ben bi konu söylicem bana onla ilgili yazı yazacak. çözüm üreticek hatalarımı bulacak vs vs. Hayret bişey. Teknoloji nereye gidiyo böyle. Bu çok iyi bişey. paylaşım için teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı