Metaverse Nedir, Nasıl Girilir?

Son dönemin en popüler kelimelerinden biri; Metaverse… Her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte dijital çağda adeta devrimler yaşanıyor. Bu yeniliklerden birçoğu hayatları kolaylaştırıyor, bir kısmı yaşamları renklendiriyor. Bazen de artık ‘Yok artık’ dedirtiyor. Metaverse nedir anlatmaya çalışalım.

İnsanlar, teknolojinin gelebileceği son evreyi düşünemiyor bile. Bundan 20 yıl evvel telefonla görüntülü konuşmak hayaldi. Fakat şu anki teknolojiyle bu durum oldukça basite indirgenmiş durumda ve teknolojiyle çok haşır neşir olmayanlar dahi görüntülü konuşmaları sık sık yapıyor.

Yıllar öncesine bakıldığı zaman bilgisayar müthiş bir teknolojiydi, internet olağanüstüydü, hatta akıl sır ermiyordu. Ama gelişen dünyada bugün tüm bunlar neredeyse her evde olan, herkesin kullanabildiği ürün ve hizmetler oldu.

Yakın zamanda VR (Artırılmış Gerçeklik) gözlükleri piyasaya sunuldu. O da tıpkı diğer teknolojik ürünler gibi ilk günlerinde büyük merak uyandırdı, insanları heyecanlandırdı ve teknolojisiyle herkesi şaşırttı. Kısa süre içerisinde bu teknoloji de insanlar tarafından benimsendi.

Şimdi ise Metaverse, popüler ve merak uyandıran, bir o kadar da insanı heyecanlandıran bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Tüm dünyanın konuştuğu, gelişimini merakla beklediği Metaverse teknolojisi, büyük yankı uyandırdı. Bunun en büyük sebeplerinden bir tanesi; birçok marka, bireysel iş adamları ve hatta ülkeler Metaverse’e şimdiden büyük yatırımlar yapmaya başladı.

Metaverse Nedir?

Metaverse nedir sorusu kilit soru. Soruya ilk olarak baktığımızda, ‘Meta’ ve ‘Evren’ kelimelerinin birleşimi sonucunda Metaverse sözcüğü ortaya çıkmıştır. Terim, 1992 tarihinde Neal Stephenson’ın Snow Crash isimli bilim kurgu romanında ilk kez kullanıldı.

Halk arasında Metaverse kısaca ve daha basitçe ‘Sanal evren’ olarak adlandırılabilir. Fiziksel gerçeklik ile sanal gerçekliğin birleştiği noktaya Metaverse denilebilir.

1992’de yani 31 sene evvel ortaya çıkan bu kavram çok yakın zamana kadar oyun piyasasında, romanlarda, bilim-kurgu dizi veya filmlerinde karşınıza çıkmış olabilir. Aslında bu kavram o bahsettiğimiz yakın döneme kadar eğlence sektörünün önemli bir unsuruydu.

Sonunda Facebook şirketinin Metaverse’ü gerçekten inşa etmeye başladığını duyurması ve Microsoft’un da kurumsal olarak meta veri toplamaya çalışmaya başlaması bu kavramı bambaşka bir boyuta çıkardı.

Facebook’un başında yer alan Mark Zuckerberg; Metaverse kavramını, sadece dışarıdan bakılan bir ortam olarak değil, kullanıcıların kendisini içinde hissettiği bir ortam olarak değerlendiriyor. Facebook yöneticileri de Metaverse’ü insanların oyun oynarken ya da araştırma yaparken birlikteymiş gibi hissedebilecekleri bir ortam olarak tanımlıyor.

Öte yandan ‘Evren ötesi’ şeklinde bilinen Metaverse, kullanıcılarını mekan ve zaman boyutundan uzaklaştırıyor. Bilgisayarlar, android cihazlar, VR lensler ve 3D kullanıcı ara yüzleri sayesinde kullanan kişileri bulundukları mevcut dünyanın ötesine taşıyor.

Bu Evrende Her Şey Var

Bu evreni anlatma konusunda en ikonik çalışmalardan biri, Ready Player One isimli kitap ile yapıldı. Bu etkileyici kitap 2018 yılında filme uyarlanmış ve beyaz perdede seyircisiyle buluşmuştu. Ayrıca Metaverse kavramının The Matrix, Black Mirror, Minority Report, Ralph Breaks The Internet ve Pokemon Go gibi sayısız film-dizi ile video oyununda tasvir edildiği biliniyor.

Bunlar tabii hem kişilerin tanımlamaları hem de izlenen dizi-filmler, okunan kitaplar ya da oynanan oyunlar… Metaverse’ü daha iyi anlamak için birkaç farklı ve betimleyici örnek de var. Yaşadığımız fiziksel dünyanın sanaldaki tamamına Metaverse denebilir. Yani içerisinde avatar denen sanal insanların olduğu, sanal evlerin, arsaların, arabaların yer aldığı, dünyada bulunan hemen hemen her şeyi bulabileceğiniz dijital bir evren.

Söz konusu bu dijital dünyada tıpkı gerçek fiziksel hayatta yapılanları yapabilirsiniz. Örneğin dijital arsalar alabilirsiniz, denize ya da şehir merkezine yakın yerlere sahip olabilirsiniz, hatta caddelerdeki billboard alanlarını da kiralayabilirsiniz.

Metaverse, insanlara aslında her şeyi alışveriş yaparak satın alabileceği, oyun oynayabileceği, hayalindeki dekorasyonu yapabileceği, arkadaşlarıyla buluşabileceği 3 boyutlu olarak sanal bir ortam sunuyor. İnsanlar, bu sistem sayesinde dijital bir dünya içerisinde yer alıp, normal yaşamlarını sürdürüyormuş gibi vakit harcama şansına sahip oluyorlar. Metaverse içerisinde, karşı taraf ile sanki gerçek dünyadaymış gibi iletişim kuruluyor.

VR kulaklıklar, artırılmış gerçeklik (AR), akıllı saatler ve akıllı gözlükler kullanarak bu sanal dünyanın bizzat içine girebiliyor. Eğer farklı bir şekilde açıklamak gerekirse, tekil kullanıcılar bu sistem içerisinde bir hologram görünüme sahip olup, kendilerini içeriye yansıtıyorlar. Metaverse’te ise birey, yalnızca bakmakla yetinmiyor. Kendisini sanki o dünyanın içerisindeymiş gibi bir deneyim yaşıyor.

metaverse moblobi

Peki Metaverse’e Nasıl Girilir?

Metaverse’e olan ilgi her geçen gün artıyor. Son dönemde milyonlarca dolar değerinde emlak anlaşmaları yapıldı. İnsanlar da Metaverse’e nasıl girileceğine dair araştırmalar yapıyor. Aslında cevabı çok da zor değil. İlk olarak yapılması gereken kendinize dijital bir cüzdan hesabı açmanız. Daha sonra bir Metaverse platformu seçmeniz.

Gelecekte Zirvede Yer Alacağı Düşünülen Metaverse Platformları

Sandbox:

Blok zincir kategorisine giren Sandbox, arazilerin satıldığı bir platformdur. Burada sanal işletmeler kurabilir, sanal evler inşa edebilirsiniz. Bu platformda ticari faaliyetler Ethereum ile gerçekleşir.

Roblox:

Daha çok oyun ağırlıklıdır. Kullanıcıların diğer Roblox oyuncuları tarafından geliştirilen oyunları oynamasına olanak tanıyan Metaverse platformudur. Roblox, bireylerin yalnızca sadece oyun oynamayı değil kullanıcıların sosyalleşmesini de hedefler. 180 ülkede açık olan Roblox’un, 50 milyondan fazla kullanıcısı bulunmaktadır.

Decentraland:

Decentraland, tarayıcı üzerinden kullanılır. Bu uygulama içerisinde yer alan kişiler, arazi parselleri edinebilir. Aynı zamanda uygulama içerisinde yer alan kullanıcıların, konumlarını değiştirmelerine olanak tanınır.

Star Atlas:

Metaverse platformlarının en dikkat çekici olanlarından biri de Star Atlas’tır. VR ve AR teknolojileri sayesinde farklı boyutlara gidebilirsiniz. Bu yolculuklarınız sırasında uzay gemilerini kullanıp, farklı gezegenler arasında geçiş kurabilirsiniz. Ayrıca sanal işletmeler açıp, diğer kültürleri tanıma fırsatı elde edeceksiniz. Kullanıcılar Star Atlas’ın, sunduğu geniş evreni bir hayli cazip bulmaktadır.

Bloktopia:

VR gökdelen Bloktopia, 21 milyon Bitcoin’in hard cap’inin adını taşıyan 21 seviyeye sahiptir. Adeta son teknolojiler kullanılarak inşa edilen bu kule, NFT tabanlı bir manzaranın üzerindedir.

Bloktopia’nın ön plana çıkan özelliklerinden biri, kullanıcılara reklamlar ve etkinlikler üzerinden gelir sağlamasıdır. Bloktopia’nın amacı, kullanıcılarına yeni yetenekler öğreterek, para kazanmalarını ve diğer kullanıcılar ile iletişim kurmalarını sağlamaktır.

Pazarlık Kavramını Dünyasına Taşıyor

İşte bu platformlardan ya da başka araştırdığınız platformlardan birini seçtikten sonra sanal arazi satan siteleri araştırarak aklınıza yatan yerleri belirlemeniz gerekiyor. Son aşamada araziyi satan platform üzerindeki coinler ile ya da sanal cüzdan üzerinden Metaverse’ün yerel para birimi kripto para ile arsanızı satın alabilirsiniz.

Bu Metaverse’ün ilk adımları olarak dikkat çekiyor. Çünkü Facebook, Metaverse teknolojisinde henüz kendi yatırımını halka açmadı. Şu an için sanal bir oyun alanının içerisinden bir arsa alarak ve arsa üzerine insanların dikkatini çekebilecek, beğenisini kazanabilecek 3D modellemeler koyabilirsiniz. Bu işlemler dışında başka bir şey yapmak şu an için pek mümkün değil.

Çünkü Metaverse’ün gelişmesi için öncelikle yapılması gerekenler var. Dünya çapında bir ağ ve milyonlarca kullanıcıyı eş zamanlı kaldırabilecek bilgi işlem zekasının oluşturulmasına ihtiyaç duyuluyor. Şu anda kullanılan teknoloji, henüz Metaverse’ün tam kapasite hizmet vermesine yetmiyor. Ancak teknolojinin paralel evreni Metaverse için temeller atılmaya başlandı.

Yukarıda metaverse nedir anlatmaya çalıştık.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“ChatGPT Nedir Nasıl Kullanılır?” okumak için buraya tıklayın.
“Türkiye’de Yapay Zeka Alanında Neler Oluyor?” okumak için buraya tıklayın
“Yapay Zekanın Kullanım Alanları Nelerdir?” okumak için buraya tıklayın.
“Yapay Zeka İçerisinde Kaça Ayrılır?” okumak için buraya tıklayın.

Yazıyı paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı