Ateşimiz Çıktığında Neden Üşürüz?

Yüksek ateş neden üşütür? Ateşimiz çıktığında neden terler veya üşürüz? Peki ne yapmalıyız? İşte ipuçları...

İnsan doğası gereğince yorgun düşebilir, bitkin olabilir. Ya da başka bir ihtimal ile birtakım sebeplerden dolayı vücuduna virüs girebilir. Haliyle ortaya grip veya soğuk algınlığı gibi durumlar çıkabilir. Hastalandığımız zamanlarda vücudumuz farklı tepkiler verir. Bu tepkiler genellikle grip olduğumuzda çıkan belirtilerdir. Ateş çıkabilir, burnumuz tıkanabilir, sürekli olarak hapşırabilir veya öksürebiliriz.

Grip belirtileri çoğunluka bilinse de halen bu konuda pek çok doğru bilinen yanlış mevcut. Örneğin ateşimiz çıktığı zaman neden tepki veririz? Neden üşürüz? Aslında cevabı farklı olan, birçok insanın bilmediği detaylar tam olarak burada. Vücudumuzun mikroplara karşı verdiği her reaksiyonun bir sebebi var.

Ateş Nasıl Çıkar ve Üşütür?

Beynimizde vücudun ısısını ayarlayan bir bölge vardır. Bu bölgenin ismi hipotalamustur. Peki, nedir hipotalamusun amacı? Aslında çok basit. Siz hasta olduğunuz ve bakteriler ile çetin bir mücadeleye giriştiğiniz zaman vücudunuz da seferberlik ilan eder. Hipotalamus bölgesi ise vücudun termostatını düzenler. Yani bakterilerle savaşmak için vücudunuz da ısısını yükseltir. Bu sayede mikropların atılması sağlanır.

Ancak bu sırada siz de üşürsünüz. Aslında dışarıdan bakıldığında çelişkili bir durum olduğu söylenebilir. Çünkü siz üşürken, diğer yandan da vücudunuzun ısısı yükselir. Bu durumu açıklamak ise oldukça mümkün. Vücudunuzun ısısı yükselirken, sizin sıcaklığınız bulunduğunuz konumdan daha fazla olur. Bu yüzden örnek verilecek olursa, eğer bir odadaysanız, sizin ısınız daha fazla olduğu için çevreyi soğuk olarak algılarsınız.

Ateş Çıkınca İnsanlar Neden Terler?

Ateş çıktıktan sonra vücudun verdiği tepkilerden bir tanesi de terleme durumunun gerçekleşmesidir. Bunun sebebi ise vücudunuz ısıyı yükseltip, terleme işlemini gerçekleştirir. Terleme sayesinde vücudunuzdaki mikroplar atılır.

Kaç Derece Ateş Normal Olarak Kabul Edilir?

Uzmanların yaptığı açıklamalara göre 38°C ve üzerindeki ateş, yüksek olarak kabul edilir. Fakat ciddi bir tehlike olduğu söylenemez. Ancak dışarıda tehlike yokmuş gibi gözükse de bir havale başlangıcı ya da enfeksiyon habercisi olabilir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde en yakın sağlık kuruluşundan yardım almanız gerekmektedir.

Bu arada uzun vadede büyük problemlere yol açan havale sınırı ise 38°C olarak kabul edilmektedir. Normalde 39°C ve 40°C için havale sınırı denebilir. Ancak ateşinizin 38°C’ye çıkması demek, bir havale başlangıcı olabilir.

Eğer yetişkin bir bireyseniz 36°C ve 37°C normal olarak kabul edilmektedir. Çocuklarda ise normal ateş 36,4°C’dir. Yüksek ateş ise 38° kabul edilmektedir.

Ateş Çıktığı Zaman Ne Yapılmalıdır?

Ateş çıktıktan sonra yapılması gereken birkaç adım vardır. Sağlık kuruluşuna gitmediyseniz, birkaç pratik yöntem ile ateşinizi veya çevrenizdeki kişinin ateşini düşürebilirsiniz. Bu doğrultuda ilk etapta ılık bir duş almak iyi gelebilir. Ayrıca ateşiniz çıktığı zaman sürekli terleyeceğiniz için sıvı kaybınız bir hayli fazla olacaktır. Bu yüzden hastalığınız ya da ateşiniz boyunca bol bol sıvı tüketmelisiniz. Bunların yanında soğuk kompres uygulayabilirsiniz.

Diğer yandan hastalık süresince çok fazla vitamin kaybedeceğiniz için buradaki açığı bol bol meyve tüketerek kapatabilirsiniz. Bu süre zarfı içerisinde bitki çayları alabilirsiniz.

Son olarak da ateşiniz çıktığı zaman kesinlikle üzerinizde kalın giysiler olmamalı ve üzerinizi örtmemelisiniz. Bunun yerine ince giysiler tercih etmek yararlı olacaktır.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı