Mobbing Nedir? Belirtileri Tazminatı ve Cezası 2023

“Grup zorbalığı” olarak da tanımlanan mobbing nedir, hemen açıklayalım. Genellikle iş yerlerinde sıklıkla karşılaşılan, iş veren veya iş arkadaşı tarafından motivasyon düşürme ya da iş bıraktırma amacıyla yapılan eylemlerdir.

Daha basit bir tabirle mobbing, iş arkadaşına ya da çalışanına baskı, küçük düşürme veya saldırganlık gibi bir dizi psikolojik şiddet uygulayarak yapılan bir yıldırma politikasıdır.

Mobbing yüzünden çalışanların ruhsal durumlarında ciddi problemler ortaya çıkabilirken, sosyal hayatlarından da geri kalmalarına neden olan eylemler meydana gelebilir. Ayrıca mobbing sonucunda, bu politikayı uygulayan her kimse, bu kişiye de ciddi yaptırımlar yapılır.

Mobbinge Kimler Maruz Kalır?

Yapılan araştırmalar doğrultusunda mobbinge en çok maruz kalan kişilerin, iş yerinde başarılı, özgüvenli ve çalışkan oldukları görülüyor.

Mobbing uygulayan kişiler, bu tarz çalışanları kendisine rakip ve terfi almanın önünde bir engel olarak gördükleri için, çalışanlara yıldırma politikası izlemektedir. Ayrıca iş verenlerin, kadro açmak veya az maaş vermek için de çalışanlarına mobbing uyguladığı belirlenmiştir.

Cinsiyetçilik sebebiyle de mobbinge maruz kalan kadınların sayısı fazladır. Bu tür durumlarda sözlü veya fiziksel taciz de beraberinde gelmektedir.

Bazı araştırmalara göre yaşlı bireylerin, gençlerden daha fazla mobbinge maruz kaldığı tespit edilmiştir. Bunun en büyük sebebi ise ilerleyen yaşları nedeniyle bu kişilerin; uzun süredir kurum çatısı altında barınmasıdır.

Mobbing uygulayan kişiler, yaşlı bireyleri bir şekilde yıpratıp, istifaya zorlamaya çalışıyor. Bu sayede onların pozisyonlarına geçmek istiyorlar.

Mobbing Türleri Nelerdir?

Mobbinge maruz kalmanın birden fazla yolu vardır. Bu politika, kurum içerisinde birbirlerinden farklı konumda olan ya da eşit konumda bulunan kişiler tarafından yapılabilir. Mobbing türleri ise şu şekilde açıklanıyor;

Düşey Mobbing:

Dünya genelinde en sık rastlanılan türü olan düşey mobbing, üst konumda bulunan birinin alt konumdaki çalışana yaptığı psikolojik baskıdır.

Üst mertebede bulunan patronlar, müdürler veya çalışanlar, konum olarak kendisinden daha aşağıda yer alan kurbanları, sahip oldukları güç ile ezme, dışlama, baskılama eğilimi gösterirler.

Mağdurlar bu durumda kendilerini çaresiz hissetmektedir. Çünkü en ufak bir baş kaldırı durumunda işten çıkarılacaklarını bilirler.

Özellikle tek çaresi bulunduğu kurumda çalışmak olan ya da başka alternatifi olmayan kişiler, düşey mobbinge fazlasıyla maruz kalır.

Yatay Mobbing:

Konum olarak aynı mertebede bulunan çalışanların, kıskançlık, rekabet, anlaşmazlık gibi sebeplerle birbirlerine uyguladığı şiddet türüdür. Rütbe atlamak isteyen çalışanlar, iş arkadaşlarına karşı bir yıldırma politikası izlerler.

Dikey Mobbing:

Diğer mobbing türlerine göre daha nadir görülen bu durumda, alt mertebede bulunan çalışanlar, üstlerine karşı şiddet uygular. Genellikle aynı konumdaki iş arkadaşlarının desteği de alınarak toplu olarak yapılan bu eylemde, mağdur olan üst personel istifaya zorlanmaktadır.

Mobbing Belirtileri Nelerdir?

Mobbing yapıldığını anlamanın birden fazla yolu vardır. Kurum içerisinde sözlü ya da fiziksel şiddete maruz kalma, dışlanma veya iftiraya uğrama gibi faaliyetler, mobbingin göstergesi olabilir.

Sözlü şiddet:

İş yerinde yapılan zorbalıklar, en temelde sözlü olarak kendini göstermektedir. İş veren veya iş arkadaşı, mobbing uyguladıkları kişilerle konuşurken genellikle kaba, nahoş ve aşağılayıcı bir ses tonu kullanırlar. Bu hareketlerin ilerlemesi durumunda konuşmalar, alaycı ifadelere ve hakaretlere dönüşebilir. Ayrıca, sözlü şiddet bir cinsel taciz boyutuna da ulaşabilmektedir.

Sabote etme:

Mobbing mağdurları, iş arkadaşları veya iş verenleri tarafından, yaptıkları işlerin düzenli olarak sabote edildiğini görebilirler. Projeleri değerlendirmeye alınmaz, iş ataması yapılmaz, önerileri dikkate alınmaz. Hatta iş yerinde yaşadıkları mağduriyet bildirilirse, bu mağduriyetler göz ardı edilebilir.

Görmezden gelme:

Hedef alınan kişiler, iş arkadaşları tarafından dışlanabilir. Sosyal ortamlara davet edilmezler, haberleşme uygulamalarından attıkları mesajlar cevapsız kalır veya önemsenmez. Mağdurun tamamen yalnız hissetmesi amaçlanır.

Dedikodu ve iftiraya maruz bırakma:

Mobbing yapan taraf, hedef kişiyi rencide etmek için aslı olmayan dedikodular çıkarabilir. Hatta bu dedikodular zaman zaman iftira boyutuna ulaşır. Bu durumda mağdurun kişisel bilgileri ifşa edilebilir.

Fiziksel şiddet:

Çok nadir olarak rastlansa da mobbing yapan taraf, mağduru tehdit ederek, şikayet edilmeyeceklerinden emin olduktan sonra fiziksel şiddete veya tacize başvurabilir.

Bu tarz eylemlerden birine veya birkaçına maruz kalıyorsanız, mobbinge uğradığınızın göstergesi olabilir. Ayrıca iş yerinde size karşı gösterilen, iyi niyetli olarak zannettiğiniz davranışların arkasında art niyet olabilir.

Mobbing Nedir

Mobbingin Yarattığı Psikolojik ve Fiziksel Rahatsızlıklar Nelerdir?

Mobbinge maruz kalan bireylerde kısa veya uzun vadede bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Mağdurlarda baş ağrısı, kronik fiziksel ağrı, depresyon ve anksiyete gibi sorunlar gözlemlenebilir.

Özellikle depresyon ile birlikte gelen uyku bozuklukları, aşırı kilo alma veya verme, alkol bağımlılığı, panik atak gibi problemler, en kısa sürede bir uzman tarafından kontrol edilmelidir. Bu yüzden çalışanlara ya da mobbing mağdurlarına, bu tür durumlarda yaşadıklarını içine atmaları yerine bir şekilde paylaşmaları tavsiye edilir.

Mobbinge uğrayan kişiler, iş yerinde veya arkadaş ortamlarında özgüven sorunu yaşayabilirler. Farklı bir firmaya geçtiklerinde, tekrar hedef haline gelmekten çekinebilirler. Bu kaygı, bireylerin hem sosyalleşmelerine hem de verimli çalışabilmelerine engel olabilir.

Tüm bu kaygı ve anksiyete krizleri ileri boyutlara ulaşırsa, mağdurlar kalp krizi gibi ölümcül rahatsızlıkların yanı sıra intihara kadar sürüklenebilir.

Mobbing Nasıl İspatlanır?

Mobbing, genellikle psikolojik şiddet olarak kendini gösterdiğinden, ispatlaması zor olan bir durumdur. Mobbingin şiddet boyutu iftira, hakaret veya fiziksel zorbalığa ulaşmadıkça, sözlü ve psikolojik olan mobbingler ispatsız kalabilir. Bu durumda mağdur sakin kalmalı ve umudunu kaybetmemelidir.

Bu süreçte delil olarak kullanabileceği her türlü görüntüyü ve belgeyi toplayıp saklamalıdır. Ayrıca eğer varsa, çalışma arkadaşını da tanık gösterebilir. Normal şartlar altında mobbinge uğrayan kişi, bunu beyan ettiği zaman şirket mobbing uygulamadığını ispat etmek zorundadır.

Mobbingi ispat etmenin bir diğer yolu da psikolog ya da psikiyatrist ile bir görüşme yapmaktır. Bu konuda doktorunuz, gerçekten mobbing yüzünden sağlığınızın etkilendiğini belgelerse, bu durum da kanıt niteliğindedir.

Mobbingin Cezası ve Tazminatı Nedir?

Mobbinge maruz kalan kişi, gerekli belgeleri topladığı takdirde dava açabilir. Eğer mağdur olduğunu kanıtlarsa, Türk Ceza Kanunu’nun 94. Maddesine göre, mobbing uygulayan kişilere 3 yıldan 12 yıla kadar, psikolojik şiddet fiziksel boyutlara ulaştıysa veya ortada cinsel taciz varsa, 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir.

Bu ceza, bazı durumlarda para cezasına dönüştürülebilmektedir.

Ayrıca, mobbinge maruz kalan kişi eğer bu gerekçeyle işten istifa ettiyse, şirket çalışanın kıdem tazminatını faiziyle birlikte yatırmak durumundadır.

Mağdurun, mobbing yapan taraftan doğrudan maddi ve manevi olarak tazminat isteme hakkı da bulunmaktadır. Tazminatın miktarı, suça göre değişiklik göstermektedir.

Mobbing Nasıl Önlenir?

Mobbinge uğradığını düşünen kişi, bu süreçte sakin kalmalı ve her türlü kavgadan, tartışmadan kaçınmaya çalışmalıdır. Her türlü yıldırma politikasına karşı işini en doğru şekilde yapmaya özen göstermelidir.

Eğer mobbing yatay bir şekilde gerçekleşiyorsa, yani aynı pozisyondaki iş arkadaşı tarafından uygulanıyorsa, bu durum iş verenlere aktarılmalıdır.

Mağdur taraf, yaşadığı olayları aynı gün not almalı, gerekirse bu konuda psikolojik destek istemelidir.

Mobbing uygulayan kişi ile bu konuyu düzenli olarak konuşmalı, onu her seferinde uyarmalıdır.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“İnternette Sermayesiz İş Kurma” okumak için buraya tıklayın.
“İş Planı Nedir Nasıl Hazırlanır?” okumak için buraya tıklayın
“Tek Yumurta İkizlerinin Parmak İzleri Neden Birbirini Tutmaz?” okumak için buraya tıklayın.

Paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı