İş Planı Nedir Nasıl Hazırlanır? (2023 Klavuzu)

Bilindiği üzere hayatın her alanında plansız olmak, size uzun vadede problem oluşturuyor. Bu yüzden yaşamları içerisinde planlı ve programlı hareket eden insanlar, genellikle diğerlerine göre bir adım önde olur.

Planlı ve programlı olmak, aslında hayatın her alanı için geçerlidir. Günlük rutininizde, spor yaparken, tatile giderken… Kısacası her şeyde planlı olmak hayat kurtarır. Bu yazımızda iş planı nedir ve nasıl hazırlanır

bahsedeceğiz.

Programlı ve hedef odaklı olmak size çok fazla avantaj sağlarken, en büyük faydası da şüphesiz ki ‘İş’ alanındadır. Kendi işiniz ya da kuracağınız bir şirket için öncesinden bir yol haritası çizmek, size mutlaka olumlu dönüşler getirir.

Bu geri dönüşler sadece kısa süreli olmakla da kalmaz. Bu sayede orta ve uzun vadeli hedeflerinizde neler yapabileceğiniz konusunda karar alabilirsiniz.

İş planı sayesinde, anlık olarak ya da gelecekte karşılaşabileceğiniz problemleri önceden saptayabilir, büyüme hedeflerinizi belirleyerek, karşınıza çıkacak tüm olumlu ve olumsuz durumları değerlendirmeye alırsınız.

Buna verilebilecek en güzel örneklerden biri de bankalardır. Hiçbir banka, bütün şartları ve olasılıkları değerlendirmeden bir yatırım ya da organizasyon yapmaz.

İş planı kısacası, bir şirketin dünü, bugünü ve yarınıdır. İş planı hazırlanırken, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Ancak bunları idrak etmeden önce, daha doğrusu adımları anlamaya başlamadan önce bir iş planının size neler katabileceğini bilmeniz gerekiyor. Özellikle bir yatırım alacaksanız, ufak detaylar sizin önünüzü açabilir.

İş Planının Faydaları Neler?

  • İş planı hazırlamak, sizin en kısadan, uzuna doğru olan tüm hedeflerinizi belirlemenize yardımcı olur. Bu sayede hedeflerinize yönelik olarak ne tür çalışmalar yapabileceğinizi araştırabilirsiniz.
  • Şirketinizin strateji ve finansal durumlarını da içine katmanız gereken iş planları, size uzun vadede finansal olarak kolaylık sağlar. Kriz durumlarında ya da tam tersi yükseliş durumlarında nasıl adımlar atmanız gerektiği konusunda fikir sahibi yapar.
  • Yapacağınız organizasyon sayesinde, gelecekte hangi kazanımları nasıl elde edebileceğinizi anlamış olursunuz. Örnek olarak 1-2 sene içerisinde yatırımcı çekmek için neler yapmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.
  • Vizyon ve misyon kavramlarını pek çoğunuz daha önceden duymuş olabilirsiniz. Aslında iş planı da bu iki kelimeyi, bünyesinde barındırıyor. Yani iş planıyla birlikte vizyon ve misyonunuzu belirleyip, daha sağlam adımlar atabilirsiniz.
  • Özellikle iş hayatına ilk defa girecek olanlar, bazı konularda bilgi sahibi olmayabilir ya da sınırlı yetkinlikle olabilir. Fakat yapacağınız plan sayesinde analiz yeteneğinizi kuvvetlendirebilirsiniz.

İş Planı Hazırlamadan Önce Faydalanabilecek Alanlar

İlk defa bir iş planı hazırlayacaksanız, çok titiz davranmanızda fayda var. Her ne kadar birazdan adımları öğrenecek olsanız da bunları bilmeniz yeterli olmayabilir. Bu yüzden sizinle aynı sektörde yer alan diğer firmaları da irdeleyip, bir kıyaslama yapabilirsiniz.

Başka kurumların iş planlarını incelemek, sizin nasıl bir yol haritası çizeceğinize yardımcı olacaktır. Bu noktada birebir kopyalamak yerine fikir edinmek güzel bir tercih olabilir.

Adım Adım İş Planı Nasıl Hazırlanır?

Giriş Bölümü

İş planını herhangi bir kuruma sunabilir ya da kendiniz için oluşturabilirsiniz. Fakat bir kuruma sunum yapacaksanız, mutlaka şirketinizi tanıtan bir bölüme ihtiyaç duyacaksınız.

Bu bölüm aslında basitçe isim, soy isim verir gibi şirketinizi anlatmanız gereken bir yer. İş planının kime gönderileceği, şirket ile ilgili temel bilgiler (logo, ad, kurucu vb.) burada yer alır.

Bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, adeta bir CV hazırlar gibi detay vermeden tüm her şeyi basitçe yazmaktır.

İşleyiş ve Son Durumunuz

İkinci adıma gelindiğinde ise şirketiniz hakkında biraz bilgi vermelisiniz. Bu noktada yaptığınız işi, detaylarıyla anlatabilirsiniz. Örneğin, sattığınız ürünle neyi amaçlıyorsunuz? Gelecek hedefleriniz nelerdir gibi bilgilere değinebilirsiniz.

Son durumunuza gelindiğinde ise mali durumunuzu da açıklamanız gerekiyor. Çünkü eğer bir yatırım alacaksanız tüm şeffaflığınızla durumu anlatmalısınız.

Bu arada eğer bir yatırım başvurusu yapıyorsanız, ne kadar istediğinizi de burada belirtmelisiniz. Fakat burada ince bir detay var. Şirketin işleyişi ve durumu ile istediğiniz rakamın birlikte uyuşması gerekir.

Öz Geçmiş

Bir iş planında mutlaka olması gereken hususlardan biri de detaylı bir öz geçmiştir. Yani kaç senedir bu piyasada bulunduğunuzu anlatmanız lazım. Kısacası şirketin tarihini anlatan bir bölüm burası. Ne kadarlık bir ekibiniz var? Şirketi yönetenler kimlerdir? İşinizi nasıl bir yerde yürütüyorsunuz? Yani size dışarıdan biri, ‘İşlerini nerede ve nasıl yürütüyorsun?’ diye sorduğu zaman cevaplamanız gereken her şey bu bölümde olmalıdır.

Analiz ve Rakipler

Yatırım almak isteyen bir kurumun, analiz yeteneği de çok değerlidir. Kendinizi diğer şirketler ile kıyasladığınızda, ön plana çıkan farklarınızı anlatmalısınız. Aynı şekilde sizinle aynı sektörde yer alan firmalar ile kendinizi aklınıza gelen her alanda kıyaslayıp, bir adım öne geçmenin yollarını aramalısınız.

Analiz bölümünde ise yaptığınız işin pazar payını, ekonomik getirilerini kalem kalem anlatabilirsiniz.

Strateji

Az önceki madde ile benzer olsa da strateji aslında bambaşka bir olay. Analiz ve rakipler bölümünde, kendinizi piyasa ve piyasada yer alan rakiplerle kıyaslamıştınız. Strateji noktasına gelindiğinde ise durum biraz değişiyor. Yani daha önce yatırım almadan ya da şirket başlangıcında büyümek için neler yaptığınızı anlatmalısınız. Ya da ürünlerinizi geliştirip, ne gibi hedefler koyduğunuzu ve bunun sonucunda karşılığında ne aldığını anlatmalısınız.

Tahminler ve Hedefler

Stratejilerinizi anlatmayı tamamladıktan sonra sıra tahminler ve hedeflere geliyor. Bu bölümde ise gelecekte kazanmayı hedeflediğiniz rakamları ve finansal hedeflerinizi belirtmelisiniz.

Bu bir yatırım görüşmesiyse yatırımı almanız halinde bu parayı nasıl kullanacağınızı da anlatmalısınız. Asında finansal olarak tüm hedeflerinizi uzun bir şekilde açıklamanız gereken bir bölüm.

Riskler

Elbette her yatırımın ya da girişimin, yüzde 100 oranında başarılı bir şekilde sonuçlanması beklenemez. Bu yüzden hazırlayacağınız iş planında karşılaşabileceğiniz riskleri de açık bir şekilde anlatmalısınız.

Çünkü bir yatırımcı, yatırım yaptığı yerle ilgili olarak karşılaşabileceği olumsuz durumları da bilmek ister. Bu sadece karşı taraf için değil sizin için de önemlidir. Risk analizi yapmak, gelecekte düşüş yaşadığınız zaman alternatif yollara yönelmenizi veya bu durumlardan kolaylıkla toparlanmanızı sağlar.

iş planı nasıl hazırlanır

İş Planı Ne Kadar Uzun Olmalıdır?

İş planını hazırlarken, bunun ne kadar uzun olacağı tamamen size kalmış. Fakat ortalama olarak 10-20 sayfa arasında iş planları, tamamen sizin şirketiniz hakkında vermek istediğiniz bilgiler doğrultusunda değişkenlik gösterebilir. Yukarıdaki 7 madde, iş planlarının içerisinde mutlaka bulunmalı. Fakat siz kendi sektörünüze göre bunları ekleyip, çıkarabilir veya değiştirebilirsiniz.

İş Planı Neden Başarısız Olur?

Eğer bir iş planı yapıp, başarısız olduysanız bunun sebebi siz olabilirsiniz. Yaptığınız yanlış analizler ya da plana sadık kalmamak gibi sorunlar yüzünden hedeften sapabilirsiniz. Bu nedenden ötürü, planınızı hazırlarken, yazının başında anlatıldığı gibi başarılı planları inceleyip, bir analiz yapabilirsiniz. Ya da uzmanlardan destek alabilirsiniz.

Son olarak iş planlarında bu detayları da hallettikten sonra plan hakkında bilmeniz gereken bir şey daha var. İş planlarının, özgün olmasına dikkat edebilirsiniz. Yani size benzeyen sektörlerden feyz alırken, onları kopyalamak gibi bir hataya düşmemelisiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Kendi Kendine Konuşanlar Deli mi ?” okumak için buraya tıklayın.
“Çay İçmek Gerçekten Harareti Alır Mı?” okumak için buraya tıklayın
“Tek Yumurta İkizlerinin Parmak İzleri Neden Birbirini Tutmaz?” okumak için buraya tıklayın.

Paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı