Parmaklar Suda Kalınca Neden Buruşur?

Denize girince, banyodan çıkınca, uzun süre bulaşık yıkayınca veya su ile bir süre temas ettiğiniz zaman deriniz bazı tepkiler verir. Parmaklarınız buruşur. Peki, parmaklar suda kalınca neden buruşur? Bu sorunun cevabını vermek için bilim insanları yıllardır araştırmalarını sürdürüyor. Elbette onların ortak bir kanısı var. Ancak bir problem var ki bu kanılar sürekli olarak değişkenlik gösteriyor.

Daha önce yapılan incelemeler ve ortaya atılan tezler sonucunda suyun, deri ile bir süre temas etmesi yüzünden deriyi şişirdiği ön plana atılmıştı. Ancak zaman içerisinde yapılan bu değerlendirme, daha kapsamlı bir araştırma sayesinde detaylandırıldı.

Osmos Prensibi…

Parmaklar suda kalınca neden buruşur? Aslında bu durumun sebebi Osmos Prensibi ile alakalı. Oldukça teknik olarak açıklanan bu prensibi hepimizin anlayabileceği dilden açıklarsak kısaca şunları söyleyebiliriz:

Ortaya atılan bu prensipte şu mantık öne çıkıyor: Sıvı olan madde, katı olan bir yere dokunduğunda geçirgen bir yapıya bürünüyor. Bu yüzden sanki su, parmaklarınızın içine giriyormuş gibi bir tepki veriyor. Neticede deriniz büzülüyor ve içi şişmeye başlıyor.

Büzüşen Parmak Nasıl Düzelir?

Az önce, Osmos Prensibi yüzünden parmakların adeta suyu içinden geçiriyormuş gibi bir reaksiyon verdiğinden bahsettik. Peki, parmaklarınız büzüşüyorsa sonrasında nasıl düzeliyor? Aslında büzüşmenin gerçekleşmesi kadar düzelme sürecinin cevabı da çok farklı…

Deri içinde biriken sular, buharlaşmanın ardından gider. Yani parmağınızdaki büzüşme de ortadan kalkar. Eğer bu durumun gerçek olup, olmadığını test etmek isterseniz buharlı bir duş yaptıktan sonra banyoda uzun bir süre kalırsanız, aynı oranda parmaklarınızın büzüşmesi de kolay kolay düzelmeyecektir. Çünkü ortamdaki nem, buna engel olacaktır.

Vücudumuz Su Mu Kaçırıyor?

İnsanlar, bu yazıyı okuduktan sonra ilk aklına gelen soru, ‘Vücudumuz Su Mu Kaçırıyor?’ olabilir. Ancak bu olayı biraz daha detaylı anlatmakta fayda var.

Vücudumuzda sudan dolayı buruşan iki bölge var. Bunlar ellerimiz ve ayaklarımız… İki bölgenin de ortak bir özelliği bulunmaktadır. Ayaklarımızda ve ellerimizde keratin tabakası yok. Bu da bu bölgelerin daha ince katmanlara sahip olmasına yol açıyor. Yani aslında vücudumuzun içine su girmiyor. Su, sadece derinin altına gidiyor. Sonrasında ise buharlaşma yolu ile vücuttan atılıyor.

İlginç Deney…

Bundan birkaç sene önce ABD’de ilginç bir deney gerçekleştirildi. Buna göre ortada iki taraf vardı. Bir taraftan birinin misketi, su yüzünden buruşmuş ellerle tutması istendi. Diğer taraf ise normal ellerle tuttu.

Deney sonucunda ilginç bir gerçek ortaya çıktı. Buna göre misketleri, buruşmuş ellerle tutan taraf bu misketleri daha sağlam tutmuştu. Diğer taraf ise zorlanmıştı. Bu deneyin üzerine ortaya bir iddia atıldı. Öne sürülen tez şuydu: “Parmakların buruşmasının, evrimsel süreç ile doğrudan bir ilişkisi olabilir.”

Buna göre tezin ardından, buruşuk parmakların avlanma sırasında nemli bitkiler arasında büyük fayda sağladığı tespit edildi. Ayrıca buruşuk ayak parmakları ise tıpkı bir aracın, yere basma gücü gibi tutuşu artırıyordu. Yani neticede parmakların buruşmasının evrimsel süreç içerisinde bizim işimize çok yaradığı belirtilmiştir.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı