Her Yönüyle Domain Ticareti Nasıl Yapılır?

Geçmişte bilinen ticaret kavramları, internetin insan hayatına dahil olmasıyla birlikte tamamen değişime uğradı. Özellikle artık gençler, fiziki ticareti tercih etmiyor. Dijital dünya içerisindeki olanaklardan yararlanmaya çalışıyorlar. Çünkü artık maddi olarak büyümek istiyorsanız, internetten bunu kolay bir şekilde başarabiliyorsunuz. Bu yazımızda internette domain ticareti nasıl yapılır anlatacağız.

En basit şekilde, eğer bir ürün satacaksanız, eskiden kendiniz fiziki bir yer açmak zorundaydınız. Aynı zamanda ulaşabileceğiniz kitle, sadece bulunduğunuz bölge ile sınırlı kalacaktı. Sırf bu yüzden büyümeniz yıllarınızı alabilir ya da girişiminiz bir hüsranla sonuçlanabilirdi. Ancak teknoloji, bu engelleri tamamen ortadan kaldırmayı başardı. Böyle bir iş yapacaksanız, vereceğiniz reklamlar sayesinde kolaylıkla devasa bir kitleye ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda farklı satış modellerini öğrenip, deneyimleme fırsatına sahip olabilirsiniz. Öte yandan, büyük rakamlar harcamanıza gerek kalmayacaktır.

İnternet Üzerinden Yapılabilecek İş Modelleri

İnternetten para kazanmanın birçok yolu mevcut. Blog açmak, E-Kitap yazmak, E-Ticaret sitesi açmak, Dropshipping yapmak, El yapımı ürünleri internetten satmak, online danışmanlık yapmak, satış ortaklığı (Affilate) yapmak, Sanal asistanlık yapmak, Youtube kanalı oluşturmak, makale yazarlığı yapmak ve sayılabilecek pek çok iş kolu var.

Domain Nedir?

İnternetten para kazanmanın diğer yollarından bir tanesi de domain ticareti yapmak. Ama öncesinde domainin ne anlama geldiğini bilmelisiniz. Aslında açılımı çok basit. Zaten bu kavramı farkında olmadan her gün internetin başında yüzlerce kez görüyor olabilirsiniz.

Domain, en basit haliyle alan adı olarak açıklanabilir. Yani her sitenin ismi, alan adı olarak geçer. Bu adlara sahip olmak için tek yapmanız gereken, bu isimleri belli bir ücret karşılığında tescil etmektir.

Domain Nasıl Tescil Edilir?

Domain ticareti yapmadan önce bilmeniz gereken detaylarından biri, tescilin nasıl yapıldığıdır. Bu konuda hizmet veren firmaların yanı sıra hosting şirketleri de var. İstediğiniz site adının, adını tescil ettirebilirsiniz.

Domain Ticaretine Girerken Ne Kadar Sermaye Gerekir?

Elbette her işe girerken, ufak da olsa bir sermayeye ihtiyaç duyarsınız. Domain ticareti için de büyük bir meblağ gerekmiyor. Fakat ortaya ne kadar para koyacağınız, sizin kazancınızı doğrudan etkileyecektir.

Yani 1.000 TL ile 1.000.000 TL sermaye koyarak, alacağınız alan adlarının kalitesi, sayısı fazlasıyla değişkenlik gösterecektir. Bu yüzden bu alanda sermaye görecelidir.

Domain Ticareti Nasıl Yapılır?

Bu işe girdiniz ve nasıl bir adım atacağınızı bilemiyorsunuz. Bu noktada uymanız ve dikkat etmeniz gereken birkaç püf nokta size yardımcı olacaktır. Kendiniz bir alan adı satın almadan önce bütün parametreleri birbirine katıp, doğru bir analize ihtiyacınız olacak.

Yani trendleri takip edip, doğru bir alan adı seçmeniz gerekir. Bu şekilde yatırımınızı en doğru şekilde yapma fırsatına sahip olabilirsiniz. Bunun içerisinde geleceği ön görmeniz gerekli. Yaptığınız araştırmalar doğrultusunda, aldığınız domainin ne kadar değerlenebileceğini hesaplamanız gerekiyor.

Bütün araştırmaları yaptıktan sonra bir domain adını satın alabilirsiniz. Ancak bunu yaparken, size ne kadar sürede geri dönüş yapacağını hesaplamanız gerekiyor. Ya da domain için harcadığınız paranın, size istediğiniz geliri getirip, getiremeyeceğinden emin olmak bu işin en önemli detayı. Aksi takdirde yıllarca bekleyip, işin sonunda hiçbir gelir elde edememek de var.

domain Ticareti Nasil Yapilir moblobi

Domain Ticaretinin Riskleri Nelerdir?

Eğer biri size bir işin garanti olduğunu söylüyorsa oradan uzaklaşmalısınız. Çünkü ticaret kelimesinin olduğu her yerde risk var demektir. Bu yüzden domain ticaretine girdikten sonra karşınıza çıkabilecek dezavantajları da hesaplamanızda fayda var.

  • Bu risklerin en büyüklerinden bir tanesi ölü yatırımdır. Yani aldığınız domain sitesinin, satılamama ihtimali de var. Böyle bir durum yaşanması halinde sadece domaine para ödemeyeceksiniz. Alan adlarının yenilenmesi için ödediğiniz ücretler de sizin için önemli bir maddi kayıp olacaktır.
  • Yanlış alan adı tercihleri de az önceki madde ile bağlantılı. Eğer eksik analiz yaptıysanız, domain adı yine elinizde kalacaktır. Bu iş için en önemli şey, tecrübe ve analiz yeteneği. Bunlara sahip değilseniz, muhtemelen başarısız olmanız kaçınılmaz bir sonuç olacaktır.

Domain Ticareti Yapmanın Yolları

Domain ticareti yapmanın da birçok kolay yolu mevcut. İlk olarak, en temel haliyle kendiniz bir alan adı satın alabilirsiniz. Bu alan adlarına yaptığınız yatırımın, ileride değerlenmesini bekleyeceksiniz.

İkinci bir yolda ise bu kez tecrübe gerekiyor. Başkalarına ait olan ve fiyatını makul gördüğünüz alan adlarını satın alabilirsiniz. Elbette bu satın alma işlemlerini gerçekleştirirken, gerçekten güvendiğiniz bir nokta olması gerekiyor. Bu ön görü sayesinde ileride yüksek fiyatlara yeniden bu domaini satabilirsiniz.

Üçüncü yola gelindiğinde bu kez farklı bir yöntem karşınıza çıkacak. Bir nevi park etmek olan bu sistemde sitenize reklamlar ekliyorsunuz. Potansiyel müşteriler ya da bu alan adına bakmak isteyenler, her siteye tıkladığında para kazanıyorsunuz. Aslında bu alternatif, diğer iki yöntemin yanında kullanabilecek bir yöntem. Çünkü alan adına verdiğiniz para yüzünden bir süre ya da uzun süre bekleyebilirsiniz. Bu süreçte zararı en aza indirmek, düşük bir ihtimal de olsa ödediğiniz rakamı nötrleyebilir ya da bu miktarın üzerine çıkabilirsiniz. Bunu yapmanın tek yolu da alan adınızı park edip, reklam tıklamalardan para kazanmak.

Domain Ticaretinden Ne Kadar Para Kazanılır?

Domain ticaretinden ne kadar para kazanacağınızın garantisini kimse veremez. Bu tamamen, sizin yatırdığınız miktar, bekleyebileceğiniz süre doğrultusunda değişkenlik gösterebilir.

Neticede dünya tarihinde çok yüksek satışlar gerçekleşti. Cars.com 872 milyon Dolar, CarUnsurance 49.7 milyon Dolar, Insurance.com 35.6 milyon Dolar, VacationRentals 35 milyon Dolar, PrivatelJet 30.1 milyon Dolar gibi rakamlara satıldı. Bu satışlar, dünya tarihinin en pahalı 5 satışı olarak kayıtlara geçti.

Domain Ticaretinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Domain satın alırken, dikkat etmeniz gereken noktalardan biri, kesinlikle geniş düşünmeniz olacaktır. Bu kavramı biraz açmak gerekirse, sadece Türkçe isimlere yönelmeyin. Bunun yerine İngilizce alan adlarını tercih etmek daha mantıklı olacaktır. Çünkü İngilizce domainler sayesinde, Türkçe ile kıyaslandığında çok daha büyük bir müşteri kitlesine ulaşacaksınız.
  • SEO uyumu, bugünün dünyasının vazgeçilmezlerinden biri. SEO uyumluluğu, alan adları için de geçerli. Bir isim ne kadar kolay bulunabilirse o kadar çok dikkat çekecektir. Çarpıcı bir alan adı, beklediğinizden daha yüksek bir gelir elde etmenizi sağlayabilir.
  • Hayatın içerisinde kısa ve net olmak sadeliğin zarafeti olarak adlandırabilir. Bu yüzden uzun alan adları yerine basit düşünmeye çalışın. Sadece basit düşünerek, birçok alan adının ticaretini yapabilirsiniz.
  • Özgün alan adı seçiminin yanında mutlak suretle aklınızda kalması gereken bir bilgi de var. Alan adlarınızı seçerken, trendleri takip etmeniz gerekiyor fakat bununla birlikte bu alan adının ne kadar uzun ömürlü olabileceğini düşünmelisiniz. Sizin güncel olarak seçtiğiniz bir alan adı, zaman içerisinde popülerliğini yitirebilir.
  • Sosyal medya, bugünün dünyasının en önemli mihenk taşlarından biri. Seçtiğiniz alan adı, çok çarpıcı olabilir. Fakat başka sosyal medya hesaplarında bu ismin, çok önceden alınmış olma ihtimalini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sizin alan adınız, sosyal medyada kullanılıyorsa muhtemelen bu domaini satmak imkansız hale gelecektir.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

SEO Kriterleri Neler?” okumak için buraya tıklayın.

“İnternette Sermayesiz İş Kurma ( 2023 Detaylı )” okumak için buraya tıklayın.
“Evde Parfüm Nasıl Yapılır?” okumak için buraya tıklayın
“Astrolojinin Dini Kökeni Var mı?” okumak için buraya tıklayın.

Yazıyı paylaşmak isterseniz aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı