Eğitim Alanında Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesi ile birlikte eğitime verilen önem daha da artmıştır. Şüphesiz teknolojinin eğitime birçok alanda faydası var. Bu faydaların en güncel olanları ise artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamalarıdır. Bu uygulamalar arasında özel olarak eğitim alanı için tasarlanmış olan uygulamalar bulunmakta. Peki, eğitim alanında geliştirilmiş olan sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamaları neler?

Eğitimde Kullanılan Sanal Gerçeklik Uygulamaları Neler?

Son yıllarda hayatımıza girmiş olan sanal gerçeklik uygulamaları, hayatımızı büyük ölçüde kolaylaştırıp adeta renk kattı. Kullanıcılarına daha farklı bir bakış açısı sunan bu uygulamalar, eğitimde de kullanılmaya başlandı.

Öğrenciler de geliştirilen bu yazılımlar sayesinde, daha iyi öğrenme imkanına sahip olmakta. İşte eğitimde kullanılan 5 sanal gerçeklik uygulaması:

1. Earth Vr

Earth Vr uygulaması ile dünyanın birçok yerine gidebilirsiniz. Gittiğiniz yerlerin uydudan çekilmiş yüksek çözünürlüklü fotoğrafları ile orada geziyormuş hissini yakalayabilirsiniz.

Uygulama ile öğrenciler coğrafya derslerinde anlatılan belki yaşamları boyunca hiç gidemeyecekleri çölleri, dağları ve bunlar gibi birçok yeri 360 derece görebilirler. Earth Vr ile şehirlerde yürüyebilir, üzerlerinde uçabilirsiniz. Bütün bunları yapmak için dünya üzerinde istediğiniz konumu seçmeniz yeterli.

2. Expeditions

Expeditions uygulaması ile öğretmenler derslerini sınıfların ötesine taşıyabiliyor. Uygulama sanal gerçeklik gözlüğü ile çalıştığı gibi selfie çubuğuyla da kullanılabiliyor.

Expeditions uygulaması aracılığı ile sınıfınızda bir tornado oluşturabilir, sınıfa dinozor getirebilir ya da bir gök taşı yağmuru oluşturabilirsiniz. Bu sayede öğrencilerin bütün bu olayları canlıymış gibi deneyimlemesini sağlar ve onların daha iyi öğrenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

3. Tilt Brush

Tilt Brush sanal gerçeklik gözlüğü ile birlikte 3B alanda boyama, GIF, mpeg videoları veya 360 videolar oluşturulabilir. Kullanıcılara çeşitli fırçaların ve renklerin olduğu bir palet sunulur. Bu palette mürekkepten dumana birçok şekil ve özellik bulunmaktadır.

Uygulamada çizim yapılabilecek karla kaplı bir alan ya da uzayda bir yer gibi çeşitli ara yüzler bulunmakta. Elinizde bulunan kontrol kumandası ile bu alanlarda çizim yapabiliyorsunuz.

4. Google Daydream

Daydream uygulaması, çocukların gerçek hayatlarında oynadığı oyunları onlara VR ortamında gerçekmiş gibi sunuyor.

Uygulama, kullanıcılarına yüksek kaliteli bir teknoloji sunmaktadır. Bundan dolayı eski nesil telefonlarda çalışmamaktadır. Uygulamanın yeni sürümü olan Daydream View ise kendinde hazır bir telefonla çalıştığı için sizin kişisel telefonunuza gerek duymuyor.

5. Tour Creator

Tour Creator ile bilgisayarınızdan sanal turlar oluşturabilirsiniz. Bu turlar ile belki hiç gidemeyeceğiniz yerlere gidip oralar hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yapmanız gereken tek şey Tour Creator sitesine girerek kendi turunuzu oluşturmak. Sonrasında görmek istediğiniz yerin 360 derece olarak çekilmiş fotoğraflarını bulabilir ve orada gezinme fırsatına ulaşabilirsiniz. Yapılar üzerinde bulunan ilgi noktaları ikonlarına tıklayarak, o yapı ya da yer hakkında bilgi alabilirsiniz.

Eğitimde Kullanılan Arttırılmış Gerçeklik Uygulamaları Neler?

Artırılmış gerçeklik teknolojisi, her geçen gün kendini daha da hissettirmekte. Yaşamın çoğu alanında karşımıza çıkan arttırılmış gerçeklik teknolojisi, eğitime de katkı sağlamaya başladı.

Arttırılmış gerçeklik teknolojisi uygulamaları, öğrencilerin derslerinde anlatılan nesneleri gerçek ortamlara aktararak onların öğrenmesini kolaylaştırıyor. Peki, bu uygulamalar ve özellikleri neler?

1. Google Lens

Google Lens’i ayrı bir şekilde telefonunuza bir uygulama olarak indirmenize gerek yok. Gerekli güncellemeler yapıldıktan sonra bu özellik telefonunuza geliyor.

Google Lens, çevrenizde gördüğünüz her nesnenin ve metnin fotoğrafını çekerek onlar hakkında Google’da arama yapmanızı sağlıyor. Örneğin; bir kitap gördünüz ve fiyatını merak ettiniz ya da tarihi bir yapının önünde geçiyorsunuz ve onu merak mı ettiniz? Google Lens ile fotoğrafını çekip hakkında bilgi alabilirsiniz.

2. Google 3D Arama

Google’ın yeni bir özelliği olan 3D arama, öğrencilere büyük katkıda bulunuyor. 3D arama ile kullanıcılar kirpi, aslan gibi hayvanları ve nesnelerin 3 boyutlu görünümlerine ulaşabiliyorlar. Peki, 3D arama özelliği nasıl kullanılır?

– Android telefonunuzla Google’a giriş yapın.
– Bir hayvan veya nesne arayın.
– Kullanılabilir 3D görüntü varsa 3D simgesine dokunun.
– 3D sonuçla arttırılmış gerçeklikte (AR) etkileşimde bulunmak için alanınızda görüne tıklayın.
– Ekranda çıkan talimatları uygulayın.

3. Pixel 3

Pixel 3 ile anlık olarak çektiğiniz görüntülere çeşitli animasyonlar koyabilir ve bu sayede yaratıcılığınızı arttırabilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Sanal Gerçeklik Fırsat Mı Tehdit Mi?” okumak için buraya tıklayın.
“Artırılmış Gerçeklik Tarihçesi” okumak için buraya tıklayın
“En Popüler Sanal Gerçeklik Uygulamaları” okumak için buraya tıklayın.
“Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Kullanıldığı 5 İlginç Alan!” okumak için buraya tıklayın.

“Eğitim Alanında Sanal ve Artırılmış Gerçeklik Uygulamaları” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Furkan Yılmaz

Furkan Yılmaz

Merhaba, Ben Furkan. Selçuk Üniversitesi Reklamcılık 3. sınıf öğrencisiyim. Okumayı, yeni şeyler keşfetmeyi ve dünyamızda yaşanan hızlı gelişmeleri takip etmeyi çok seviyorum. Bu gelişmeleri birlikte takip etmek için sizi Moblobi.com'daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı