Artırılmış Gerçeklik Tarihçesi

Artırılmış gerçeklik bazen sanal gerçeklikle karıştırılsa da aslında büyük değişimleri hayatımıza getirecek bir devrim. Biz de bu yazımızda hem artırılmış gerçeklik hakkında biraz bilgi paylaştıktan sonra tarihsel gelişimine de kısaca bakacağız. Haydi gelin artırılmış gerçeklik tarihçesi hakkında bilgiler edinelim.


Artırılmış Gerçeklik Nedir?


Teknolojinin bize sunduğu efsanelerden biri olan sanal nesneleri algılayarak gerçek görüntülerin üzerindeki entegrasyonuna denir. Teknolojiden faydalanmak için akıllı gözlük ve artırılmış gerçeklik uygulamasına ihtiyacımız var. Geleneksel yöntemlerle beceremediğimiz bir spor dalını bile özel bir beceri haline dönüştürebiliyor. Örneğin tenis oynamayı bilmeyen biri tenisçi olabiliyor. Kişinin duyusal algılarıyla sanal gerçeklik dünyasında kusursuzluk hissi yaşatabiliyor. Bilim kurgu filmlerini aratmayan bir ütopyaya düşerek hayatımıza hologramlar ekliyoruz. Hiç gidip görmediğimiz bir yerde gezintiye çıkabiliyoruz. Sanal gerçeklik okulda öğrenme kolaylığı ve iş sahasında hızla çözümler için harika icatlardan biri olarak hayatımızda önemli bir yer ediniyor. Artırılmış gerçeklik özelliği barındıran hassas sensörlü yağmur ve dolu hissiyatı veren ilgi çekici kıyafetler bulunuyor. Artırılmış gerçeklikle birlikte gerçeklik kavramı görüntü olmanın da ötesinde film şeridi halinde camlardan yansıtılıyor. Cihazlarımızdaki nesneleri tanıma özelliğiyle onlarla etkileşime geçebiliyoruz.

Artırılmış Gerçeklik Tarihçesi ve Kullanım Alanları

1901: Oz Büyücüsü serisinin yazarı L.Frank Baum ilk olarak gerçek hayata sanaldan veri aktaran elektronik ekranlardan söz etmesiyle serüven başladı.

1957-62: Morton Heilig, sinema için dev gerçekliğin buluşu olan ‘‘Sensoroma’’ adlı simülatörüyle asıl hamleyi yaparak patentini aldı. Sinema sektöründe ilerleme açısından harika bir adım oluyor.

1966: Ivan Sutherland, başlığa entegre ettiği görüntüyle ‘‘HMD’’ cihazını üreterek bir mühendislik eseri geliştirdi. Kafa tipi gösterge görevi görüyordu.

1975: Artırılmış gerçekliğin lideri: Myron Krueger, nesneler ve insanların etkileşim laboratuvarını yaparak bir ilke adım attı.

1980: Steve Mann, ilk giyilebilir bilgisayarı tasarladı.

1985: Jaron Lanier, ilk VR gözlük ve eldivenlerini satan ‘‘VPL Research’’ şirketini kurdu.

1990: Tom Caudell, ‘‘Augmented Reality’’ adını koyarak gelişen teknolojiye bir hamle yaptı.

1992: L.B. Rosenberg, ABD Hava Kuvvetleri araştırma laboratuvarında çalışan, ‘‘Virtual Fixtures’’ adlı ilk AR sistemini geliştirdi.

1992: Steven Feiner, Blair MacIntyre ve Doree Seligmann, Grafik Arayüzü konferansından ‘‘AR’’ hakkında ilk kapsamlı akademik raporu sundu.

1993: Loral WDL adlı savunma şirketi, ABD Ordusu Simülasyon ve Eğitim Teknolojileri Enstitüsü (STRICOM) ile ilk AR donanımlı cihazlar ve insan simülasyonlarından oluşan bir sunum gerçekleştirdi.

1994: Julie Martin ilk AR tiyatrosunu yönetti. Bulundukları alanı yansıtarak performans gerçekleştirdi. Sanatçı oyunu için Silicon Graphics bilgisayarları ve Polhemus sistemini kullandı.

1998: Kuzey Carolina Üniversitesi ilk 3D AR teknolojisini geliştirdi.

1999: Hirokazu Kato, HITLab labaratuvarı kapsamında AR uygulamaları çalışmaları için ARToolKit cihazını geliştirdi.

2000: Bruce H. Thomas, Uluslararası Giyilebilir Bilgisayarlar konferansında ilk AR oyunu olan ARQuake’i geliştirdi.

2008: ‘‘G1 Android’’ adlı Google tasarımı olan ilk Android tabanlı akıllı telefon, HTC tarafından üretildi. İlk mobil AR uygulaması durumunda yer alan Wikitude AR Travel Guide uyumluydu.

2009: Saqoosha şirketi ARToolKit’i Adobe Flash’e uyarlayarak Wikitude AR Travel Guide ile eşleştirdi ve AR ilk kez internet tarayıcılarına giriş yaptı.

2009: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), ‘‘SixthSense’’ projesiyle insan hareketleri ve beden dilini yansıtarak kullanılabilen giyilebilir AR cihazını üretti.

2011: LASTER Technologies şirketi, GPS entegreli ilk kayak gözlüğünü geliştirdi.

2012: Google, ek donanımlardan tamamen bağımsız ilk AR gözlüğü, Project Glass’ı üretti.

2015: Microsoft, Windows Holographic ve HoloLens AR başlıklarını üretti. Gerçek dünya görüşünü yüksek çözünürlüklü hologramlarla zenginleştirmeyi hedefledi.

2016: Niantic Labs, İOS ve Android için Pokemon GO oyunu üretildi.

Artırılmış Gerçeklik Projeleri

Project Glass: Geliştikçe küçülen gözlükleriyle insanları hayatın içinde bulunduğundan daha özgür kılıyor. Ortam içerisine yerleşen nesneler oradaymış gibi etkileşim sağlanıyor. Gözümüzdeki gözlük sayesinde hava durumu, arkadaşlarımızdan gelen etkileşimler, fotoğraf çekerek paylaşma özelliği, gördüklerimizi karşıdaki arkadaşımıza bağlanarak izletme özelliği sunuyor. Tıpkı bir grafik havuzu içerisinde yüzüyormuş gibi olmamızı sağlıyor.

AR Kum Havuzu: Araştırmacıların yeryüzü şekillerini öğrenmek için oluşturduğu harita deneyinde gerçek zamanlayıcı bulunuyor. Nehirlerden akan suyu gerçekmiş gibi görsel bilgi ve katmanlardan oluşuyor.

iOptik: İnnovega şirketi, ABD ordusu için geliştirilen askerlerin savaş alanındaki görüş alanını ve tespit kabiliyetini arttırmayı hedefliyor. Gözlüklerin lensleri bilgi ve uzağı görüşte üstün görme özelliğine sahip.

T(ether): AR eldiveni sayesinde ikonları yönlendirme ve ortamda istenilen görsel etkileşimi gerçekleştirme fırsatı veriyor. Aynı zamanda Vicon kamera sistemiyle 3D takip özelliği de bulunuyor.

AR çizgi romanlar: Marvel’ın yarattığı ilk görsel tarayıcısı Aurasma ile birlikte kendi AR uygulaması Marvel AR’yi üretti. Akıllı cihazlarda yapılan taramalarda çizgi romanda ulaşılmayan çizimlere ulaşılabiliyor.

Cybertecture Ayna: Bilgisayara dönüşen bu ayna vücudumuzdaki kilo yağ oranı gibi detayları bize veriyor. Aynı zamanda sosyal medya hesaplarımızla internete erişmemizi de sağlıyor.

Yukarıda artırılmış gerçeklik tarihçesi ve kullanım alanları hakkında bilgiler paylaştık. Artırılmış gerçeklik, bize sınırsız bir görsel zenginlik tanıyor. Zenginleşen bu yeni teknoloji bize başka neleri kazandıracak? Yorum kısmında fikirlerinizi paylaşın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

  • Artırılmış Gerçeklik Teknolojisinin Kullanıldığı 5 İlginç Alan!” okumak için buraya tıklayın.
  • Dünyanın İlk ArtırılmışGerçeklik Tişörtü!” okumak için buraya tıklayın.
  • ArtırılmışGerçeklik Dünyayı Nasıl Değiştiriyor?” okumak için buraya tıklayın.
  • En İyi 5 Artırılmış Gerçeklik Uygulaması!” okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Berna Sayan

Berna Sayan

Merhaba, ben Berna. Işık Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümü mezunuyum. Tiyatro ve müzikle ruhumu beslemeyi tercih ediyorum. Teknolojinin faydalarının yansıdığı daha minimalist bir yaşam hayalim var. Empati, yaratıcılık ve samimiyetle... Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı