Sanal Gerçeklik Fırsat Mı Tehdit Mi?

Gelişen teknoloji ile birlikte Sanal Gerçeklik olgusu da yaşantımızın hemen her alanında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Peki, sanal gerçeklik insanlık için fırsat mı tehdit mi?

Sanal gerçeklik, en çok eğlence sektöründe kullanılmakta. Bunun yanı sıra sağlık ve eğitim gibi çeşitli alanlarda da kendini hissettirmeye başladı. Şimdi, sanal gerçeklik hakkında detaylı bir inceleme yapalım.

Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) Nedir?

Sanal gerçeklik; tamamen hayattan soyutlandığımız, hiçbir şekilde gerçek dünyadan ayırt edemeyeceğimiz, bize başka bir dünyada olduğumuzu hissettiren, hatta yaşatan bir teknoloji.

Sanal Gerçeklik En Çok Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Sanal gerçeklik teknolojisi en çok eğlence, eğitim, sağlık, hizmet, turizm ve oyun sektörlerinde kullanılmaktadır.

Sanal Gerçeklik Fırsat Mı Tehdit Mi?

Öncelikle VR teknolojik araçların kalitesi çok önemli. Kalitede bir sıkıntı görülmediği sürece, kalıcı hiçbir yan etkisinin şimdiye kadar görüldüğü söylenemez. Yine de çok uzun bir süre kullanılmaması gerekiyor. Baş dönmesi ve mide bulantıları yaşatabilmekte.

İnsanların hayatları günümüzde hemen her şeyde oldukça hızlı sonuç alma üzerine doğru evirilmekte. Bu sebepledir ki Sanal Gerçeklik gözlükleri de birçok amaç- araç için kullanılıyor. Örneğin; göz tembelliği sorunundan muzdarip kişilerde, VR gözlükler sayesinde oldukça iyi derecede iyileşmeler görüldüğü gözlemlenmekte.

Günlük yaşamda, insanların fobileri, hareket etmekte zorlandığı engel durumları olabilir. Hayat standartlarını kötü etkileyen bu gibi sorunların çözümünde de kullanılıyor. Bunun yanı sıra eğitim dünyasında da pek çok alanda görülebilmekte. Öğrenmekte güçlük çeken öğrencilerin Sanal Gerçeklik aracılığı ile özel eğitimler verilerek bu durum giderilebiliyor.

Dünyada yaşanan pandemi süreci nedeni ile birçok ülke eğitimlerine, online eğitim alanında devam etmek zorunda kaldı. Gelecekte online eğitime sıcak bakılıyor. Bu sebeple uygulamalı dersler de VR gözlükleri sayesinde eğitime, öğrenime faydalı olacağa benziyor.

Sanal gerçekliğin en büyük kazanımı olan eğlence dünyasını da pas geçmemeliyiz. İzlediğimiz diziler, filmler ya da oyunların içindeymiş hissiyatı veriyor olması da çoğu insanın dikkatini çekmekte.

Youtube kanallarında, çoğu Youtuber’ın içerik olarak ürettiği VR videolarında yüksek bir izlenme oranı gözlemleniyor. Örneğin; Virtual Reality gözlüğü sayesinde, 2016 yılında bir kız çocuğunu kaybeden annenin kızına dokunabildiği, konuşabildiği video oldukça ses getirdi. Birçok doktor ve psikiyatr ise bu durumun anne için ne kadar sağlıklı olup olmadığı konusunu tartışmaya açtı.

İnsanların acılarını yaşadığı bir dönem vardır. Bu belli bir zaman sonra alışılması ya da acının hafiflemesiyle yavaş yavaş etkisini yitirmeye başlar. Bu tramvatik sürecin ikinci kez anneye yaşatılması ne kadar doğru olduğu tartışılmaya devam ediyor.

Sonuç olarak Sanal Gerçeklik, kullanım amaçlarına göre ağırlıklı olarak yararlı, düşük düzeyde de yeni nesil bir teknoloji aracı olarak açıklanabilir. Bu teknolojinin gelecekte daha fazla karşımıza çıkacağı su götürmez bir gerçek.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Heyecan Verici 5 Sanal Gerçeklik Kullanımı!” okumak için buraya tıklayın.
“Sanal Gerçeklik Sayesinde Yapabileceğiniz 10 Şey!” okumak için buraya tıklayın
“Sanal Gerçeklik ile İlişkili İlginç Teknolojiler!” okumak için buraya tıklayın.
“Sanal Gerçeklik Deneyimi için 10 İlginç Uygulama!” okumak için buraya tıklayın.

“Sanal Gerçeklik Fırsat Mı Tehdit Mi?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatma Nur Güneş

Fatma Nur Güneş

Merhaba, ben Fatma Nur Güneş. Doğuş Üniversitesi İletişim Bilimleri 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik üretiyorum. Köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı