Yapay Zekanın Geliştirdiği İlk İlaç İnsanlarda Test Edilecek!

Dünyanın yapay zeka tarafından geliştirilen ilk ilacı insanlarda test ediliyor olacak. Haberimizde...

Yapay zeka büyüme oranı yüksek olan teknolojilerin başında geliyor. Artan veri hacmi ve geliştirilen algoritmalar bu büyümenin temel etkenleri arasında diyebiliriz. Yaşanan gelişmelerin ardından kullanım alanı da bir hayli genişledi. İlk olarak savunma sanayisinde kullanılan yapay zeka bu kez ilaç sektöründe rol aldı.  Yapay zeka tarafından obsesif kompulsif bozukluk yaşayan hastalar için ilaç geliştirildi. Dünyanın insan yapımı olmayan bu ilk ilacı, insanlar üzerinde denenecek. Haberimizde…

Yapay zeka nasıl ilaç geliştirdi?

Yapay zeka küresel inovasyonun önemli bir parçası haline geldi. Yeni iş fırsatları ve pazar olanakları sunmasının yanı sıra farklı problemlere çözüm getirdiğini söyleyebiliriz. Yapay zeka uygulamalarını ulaşım, güvenlik gibi temel sektörlerden sonra sanat, moda ve sosyal sorumluluk gibi spesifik alanlarda da görmeye başlamıştık. Son olarak ilaç sektöründe yapılan yapay zeka çalışmaları sonuç vermeye başladı. Yapay zeka, obsesif kompulsif bozukluk yaşayan hastaların hayatını değiştirecek bir ilacı geliştirdi.

Obsesif kompulsif bozukluk, insanların sürekli tekrarlanan düşüncelere takılması sonucunda yaşadığı rahatsızlığı gidermek için bir davranışı ritüel haline getirmesi olarak açıklanıyor. Yapay zeka tarafından geliştirilen ilaç bu hastaların tedavisinde kullanılabilecek. İlacı geliştiren yapay zeka Japonya’nın önemli ilaç şirketlerinden Sumitomo Dainippon Pharma ve Birleşik Krallık’tan Exscienta işbirliği ile geliştirildi. Bu ilacın insan yapımı olmayan ilk ilaç olduğunu da hemen belirtelim.

İlaç insanlarda nasıl test edilecek?

DSP-1181 adı verilen ilaç molekülünün klinik deneyleri tamamlandı. Bu tür ilaç bileşenlerinin laboratuvar ortamında geliştirilmesinin yaklaşık 5 yıl süreceği tahmin ediliyor. Fakat yapay zeka bileşeni 12 ayda geliştirmeyi başardı. Exscienta yöneticisi Prof. Andrew Hopkins’in verdiği bir röportaja göre ilaç geliştirirken doğru molekülü tespit etmek oldukça zor. Fakat algoritmalar bu konuda daha tutarlı kararlar verebiliyor. Hopkins, benzer bir yaklaşımla farklı ilaçların geliştirilmesinin mümkün olduğuna değiniyor. Sumitomo Dainippon Pharma yöneticisi Toru Kimura ise klinik deneylerin titizlikle devam ettiğinin, en kısa sürede hastaların ilaçtan yararlanabileceğinin altını çiziyor.

Hastalıkların tespit edilmesinde ve tedavi yöntemlerinde yaşanan teknolojik gelişmeler tıp dünyasını heyecanlandıran bir konu. Fakat insan hayatı söz konusu olduğu için daha dikkatli bir yaklaşım sergileniyor. Bu sebeple uzmanlar bu tür çözümlerin tam olarak fayda sağlaması için zaman gerektiğine değiniyor.

Siz dünyanın insan yapımı olmayan ilk ilacı hakkında ne düşünüyorsunuz? yapay zekanın bu sektörde kullanılması konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Yapay Zeka, Sosyal Medyada Duygularınızı Analiz Edecek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka İlk Konserini Verdi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Dünya’ya Yaklaşan 11 Göktaşı Tespit Etti!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı