Sosyal Medya Fomo’yu Tetikliyor!

Sosyal medyadaki gösterişli yaşamlar fomoya neden oluyor. Sosyal medya fomoyu nasıl tetikliyor? Fomo olduğunuzu nasıl anlarsınız? Haberimizde...

Sosyal medya platformlarında insanlar gerçek hayatlarının aksine; yaşamak istedikleri hayatları yaşıyorlarmış gibi kendilerini gösteriyorlar. Bu durum yüzünden pek çok insan kendi hayatlarının eksik kaldığını düşünerek, mutsuzluğa kapılıyor. Fomo adı verilen bu korku durumu özellikle sosyal mecraların hayatlarımıza çok daha fazla dahil olmasıyla yaygınlaştı. Fomo nedir? Sosyal medya Fomo’yu nasıl tetikliyor? Fomo’ya yakalandığınızı nasıl anlarsınız? Haberimizde…

Fomo belirtileri neler?

Fomo kavramı ilk defa 2004 ‘de yazar J. McGinnis tarafından konu edilmiş. Açılımı ‘’Fear Of Missing Out’’ olan Fomo’yu bir tür kaçırma, eksik kalma korkusu olarak da ifade edebiliriz. Fomo durumdaki olan bir kişi diğer bireylerin deneyimlediği şeylerden eksik kalma korkusu hisseder ve başkalarının sürekli ne yaptıklarıyla ilgilenir. Bu yüzden de kendi hayatlarına odaklanamadıkları için anı yaşamaktan da mahrum kalmış olurlar.

Böylece asosyal, kendine güvensiz ve sürekli eksik hisseden bireyler haline gelirler. Teknolojinin Fomo üzerindeki etkisi oldukça fazla. Artık yüzyüze iletişimden ziyade sürekli dijital mecralarda olduğumuz için, o alanlarda sürekli aktif olma ihtiyacı hissediyoruz. Sürekli tatil pozları, mutlu aile tabloları ve kusursuz bedenler o kadar gerçekçi olarak yansıtılır ve aktarılır ki; diğer taraf için bunların eksikliğini hissetmek kaçınılmaz olur. Bu şekilde fomo oluşur ve kişinin psikolojisi bu durumdan kötü etkilenir.

Sosyal medya Fomo’yu nasıl arttırıyor?

Bir araştırma verilerine göre teknolojik cihazlarda harcanılan zamanın aslında depresyona yakalanma riskimizi arttırdığı ifade ediliyor. Bu veriler; 6 saatten fazla kullanan kişilerin yüzde 83’ü, 4-6 saat kullananların yüzde 50’si,  2-4 saat kullananların yüzde 21’i, 1-2 saat kullananların ise yüzde 14’ünün depresif bir yaşam sürdüğünü gösteriyor.

Fomo genel olarak sinyal kaybı, şarjın bitmesi ve etkileşim yapılamayacağı hissedildiği anda ortaya çıkıyor. İnsanlar bu şekilde o an olan olaylardan eksik kaldıkları için karamsar bir ruh haline bürünür ve kendi dünyalarına çekilirler. Fomo’yu bazen de okundu, görüldü ifadesi gördükleri zaman hissederler. Bu tarz olayları daha fazla kişiselleştirerek hayal kırıklığına uğrarlar. Aslında Nomofobi yani telefonsuz kalmayla bağlantılı olan fomo; temelinde de belirttiğimiz gibi telefondan ve internetten ibarettir.

Fomo olduğunuzu nasıl anlarsınız?

Fomo olup olmadığınıza telefonsuz ve internetsiz kalma sürenizle ve kullanma sürenizle belirleyebilirsiniz. Eğer Fomo olduğunuzu düşünüyorsanız yapmanız gereken, kendinize yeni uğraşlar ve hobiler bularak o dünyadan uzaklaşmanız. Fakat bir uzmana danışmanız gerektiğini de belirtelim.

Şunun bilincinde olmalıyız ki: sanal alemin bir gerçekliği yok ve biz orada sürekli olmasak da yayın akışı ilerliyor. Bizler orada olmadığımızda bir şey kaybetmeyeceğiz. Bu yüzden sosyal medya kullanırken dikkatli olmakta ve sınırlı sürelerde kullanmakta fayda var.

Peki siz sosyal medyada insanların samimi olduklarını düşünüyor musunuz? Siz kendi yaşamınız haricinde sosyal medyada da ayrı bir yaşama sahip olduğunuzu hissediyor musunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “Sosyal Medyada Geçirdiğiniz Süreyi Kısıtlamak için 4 İpucu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Ekran Bağımlılığını Önlemenin 2 Pratik Yolu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sosyal Medyada Karşılaşabileceğiniz 4 İlginç Tip!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Büşra Öztürk

Büşra Öztürk

Merhaba, ben Büşra. Beykent Üniversitesi Grafik Tasarım mezunuyum. Gelişen dünyamızdaki dijitalleşmeye entegre olmaya çalışan, gezmeyi, okumayı ve araştırmayı seven bir bireyim. Güncel haberlerden haberdar olmak için sizleri Moblobi köşeme bekliyorum. https://moblobi.com/author/busra-ozturk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı