Dijital İmza Nedir?

Dijitalleşen hayatımızda artık imzalarımıza da dijital olacak. Peki dijital imza nedir, neden tercih edilmeli? Ipuçlari, haberimizde…

Yaşadığımız dünyada işlerimiz, sohbetlerimiz ve hatta arkadaşlıklarımız bile dijitalleşti. Artık imzalarımız da dijitalleşiyor. Peki dijital imza nedir ve neden tercih edilmeli? Ipuçlari, haberimizde…

Dijital imza nedir?

Dijital imza aslında yasal bir kimlik doğrulama yöntemi. Elektronik belgeler veya formlar üzerinde kullanılabiliyor. Sözleşmeler, başvuru formları, yeni işe alım formları, şirket anlaşmaları, satıcı işe alım belgeleri ve devlet yardımları kayıt formları gibi akla gelebilecek her türlü resmi belge imzalanabiliyor. Dijital ortamda olduğu için yüksek güvenlik ihtiyacını karşılamak üzere şifreleme teknikleri ve kriptografik sistemlere sahip olduğunu da belirtelim. Dijital imzalar özellikle kimlik doğrulama ve yapılan işlemlerin reddedilememe özelliği ile oldukça işlevsel olarak görülüyor.

Dijital imza neden tercih edilmeli?

Dijital imza, neredeyse her türlü işlemde ıslak imzanın yerini alabilecek nitelikte. Sunduğu avantajlar ile gün geçtikçe de yaygınlaşıyor. 2000 yılından bu yana güvenilir ve yasal olarak bağlayıcı nitelikte olan dijital imza kimlik doğrulama ve belge orijinalliği konusunda güvence sağlayabiliyor. Belgeleri herhangi bir aygıttan veya tarayıcıdan elektronik olarak gönderilmesine ve imzalanmasına olanak tanıyor.

Satış ve pazarlama, işe alım, finans sistemleri, kredi anlaşmaları, iş anlaşmaları, reçete ve sağlık raporları gibi farklı sektörlere ait her türlü belge işlerinde rahatlıkla kullanılılabiliyor. İşlem ve süreçleri hızlandırmasının yanı sıra maliyet tasarrufu sağlaması ile de oldukça popüler.

Dijital imzanın ıslak imzadan en önemli farklarından biri dijital ortamda belgelerin takip edilmesini sağlayabiliyor. Taleplerin değiştirilip iptal edilmesini, hatırlatıcılar alıp gönderilmesini ve ayrıntılı bir denetim kaydı tutulmasını da mümkün hale getiriyor.

Başka kullanıcılardan imza almak veya çeşitli formatlarda belgeler yüklemek, yeniden kullanılabilir şablonlar oluşturmak gibi özelliklere de sahip. Dijital imza gerçek zamanlı güncellemeleri anında ileterek yalnızca mobil cihaz aracılığıyla bile işlerin rahatlıkla yürütülmesine olanak tanıyor.

Dijital imzanın süreçleri hızlandırması da tercih edilmesine neden oluyor. Otomatik iş akışı ve hazır entegrasyon sistemleri ile, belgelerin doğrudan Microsoft 365, Teams, Workday ve Salesforce gibi farklı platformlar kullanılarak paylaşımına, düzenlenmesine ve imzalanmasını da mümkün kılıyor. Küçük işletmelerin ve küresel kuruluşların her türlü ihtiyacına akıllı çözümler sunarak; tüm departmanların anlık ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

Peki siz dijital imza kullanıyor musunuz? Hangi amaçla kullandınız? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Akıllı Şehirlerde Neler Olacak?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Dijital Dünyada Çalışmaya Uyum Sağlamanın 3 Yolu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıllı Arabalar Hakkındaki 5 Efsane!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
İlayda Tokuçcu

İlayda Tokuçcu

Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum. Teknolojinin hızına yetişmek ve güncel kalmak için Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı