Korku Terapilerinde Sanal Gerçeklik Kullanılacak!

Yükseklik korkusu, sosyal fobiler, kaygılar gibi sorunların tedavisi için sanal gerçeklik yöntemi kullanılacak, ilginç detaylar haberimizde…

Yıllardır geçmeyen yükseklik korkusu, ne yaparsanız yapın kurtulamadığınız sosyal fobileriniz veya başa çıkamadığınız kaygılarınız için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Sanal gerçeklik yöntemi ile bu sorunların tedavisi yapılıyor olacak. İlginç detaylar, haberimizde…

Sanal gerçeklik korkularınızı nasıl yeniyor?

Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren sanal gerçeklik, ruh sağlığı tedavilerinde aslında dünyada 20 yıldır var. Türkiye’de de bu uygulamanın başladığı görüyoruz. Bu konuda araştırmalar hızla ilerliyor. TÜBİTAK desteği olan bazı şirketler tarafından çalışmalar yürütülüyor. Yine Hacettepe Üniversitesi de bu alanda çalışmalar yapıyor.

Sanal gerçeklik uygulaması, son zamanlarda terapistlerin başvurduğu bir terapi yöntemi olarak uygulanıyor. Ağırlıklı olarak anksiyete bozuklukları için geliştiriliyor. Obsesif kompulsif bozukluk, stres bozukluğu, panik bozukluk, yeme bozukluğu, fobiler, şizofreni, alkolün kötüye kullanımı gibi birçok alanda da işe yarıyor.

Virtual reality (VR) olarak da bilinen sanal gerçeklik, bilişsel davranışçı terapiyi esas alıyor. Maruz bırakma ve yüzleştirme yöntemleriyle tedavi ediliyor. Özellikle kaygı ve korku bozukluklarının tedavisinde etkili sonuçlar veriyor. Klostrofobi, uçak korkusu, yükseklik korkusu, kedi korkusu, sosyal fobi ve kaygı bozuklukları yaşayanlar sanal gerçeklik gözlüğü ile bu korkulardan kurtulabiliyor.

Kişinin gerçek hayatta korkularıyla yüzleşebilmesi güç bir durum olabiliyor. Örneğin, kapalı alan korkusu olan birinin bu korkudan kurtulabilmesi için gerçek bir kapalı alan deneyimi yaşaması gerekiyor. Benzer şekilde örümcek korkusu olan biri gerçek örümcekler ile karşı karşıya kaldığında bu korkusunu zayıflatabiliyor. Ancak VR uygulamasıyla kişinin bunu yapması gerekmiyor.

Sanal gerçeklik korkular için nasıl uygulanıyor?

Virtual reality uygulamasında, terapistin odasında olmanız yeterli. Bu yöntem özel yazılım ya da hazır yazılımlar sayesinde gerçekleştiriliyor. 3 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğüyle kişi oturduğu yerden korkusuyla baş başa bırakılıyor. Beyne yerleştirilen elektronlar sayesinde kişinin uyarıcılara karşı verdiği bedensel tepkiler terapist tarafından gözlemleniyor. Terapist yönlendirmeleriyle kişi rahatsız olduğu uyaranlara maruz kalıyor ve maruz kaldıkça duygusal ve fiziksel tepkileri zamanla azalmaya başlıyor. Yani kişi uyarıcıya karşı duyarsızlaşıyor. Böylelikle terapi gören kişi gerçek hayatta yüzleşemediği korkularıyla yüzleşmeyi öğreniyor.

Terapistler VR uygulamasını terapilerinde etkili bir yöntem olarak görüyor ve uyguluyor. Danışanların bu sayede korkularının üstesinden geldiğini gözlemliyorlar. Ayrıca tedavi sürecinin kısaldığını ve tedavi sonucunun da çoğunlukla olumlu olduğunu söylüyorlar.

Ülkemizdeki uzmanlar sanal gerçeklik uygulamasının yakında alkol ve madde bağımlığı tedavilerinde de kullanılacağının haberini veriyor. Gelişmeleri yakından takip ediyor olacağız.

Peki siz sanal gerçeklikten başka nerelerde yararlanılabileceğini düşünüyorsunuz? Sizce korkuların giderilmesinde başka hangi teknolojilerden yararlanılabilir? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Stresten Kurtulmak için 8 Meditasyon Uygulaması!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Akıl ve Ruh Sağlığınızı Koruyan 8 Mobil Uygulama!” haberimizi okumak için egzersiz tıklayın.
  • Stresi Azaltmak için 4 Online Terapi Uygulaması!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Hülya Aşkın

Hülya Aşkın

Ben Hülya. Gazi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü mezunuyum. Şıngırdayan pabuçlarımla yazma tutkumun peşine düştüm ve buradayım. Çağın yeniliklerine ayak uyduruyor aynı zamanda doğanın eylemleriyle bütünleşiyorum. Bilimin ve sanatın ışığında yazıyor, çiziyor ve okuyorum; biraz alışalagelmişin dışında. Takipte kalın, yazılarımda buluşalım.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı