Dijital Dünyanın Yarattığı 3 Yeni Fobi!

Teknoloji ve dijital dünya hayatımızı kolaylaştırdığı gibi yeni fobiler ve korkular da getirdi. Dikkatli olmanız gereken 3 yeni fobi, haberimizde...

Dijital dünya her yeni gün ilerliyor ve bizler sürekli yeni trendleri yakalamaya çalışıyoruz. Bazı insanlar bu yeni dünyaya hızla uyum sağlıyor; bazıları ise uyum sağlamakta zorluk çekiyor. Uyum sağladığını düşünen kişilerin pek çoğunda ise yeni korkular ve fobiler ortaya çıkıyor. Maalesef ki insanlar sahip oldukları bu yeni fobilerin çoğunun farkında değil. Bu sebeple de önlem almıyorlar ve her geçen gün yeni korkularının esiri oluyorlar. Dijital dünya ve ortaya çıkardığı 3 ilginç fobi, haberimizde…

Dijital dünya ile ortaya çıkan 3 yeni fobi:

1- Teknofobi (Technofobia)

Teknofobi, teknolojinin kullanımından ötürü yaşanan etkilerden korkma durumunu ifade ediyor. Herhangi bir sorunu teknolojiyi kullanarak çözebiliyor olmamız sebebiyle ortaya çıkıyor. Teknolojinin yarattığı dünyaya tamamen dahil ve muhtaç olmanın yaşattığı bir korku türü. Bu durumdan muzdarip insanlar zamanla içinde bulundukları durumdan dolayı tükenme durumuna gelebilirler. Teknofobi, bilgisayar korkusu, telefonu kullanma korkusu, telefonu tuvalete düşürme korkusu (dorsmartoifobi) gibi ona bağlanan birçok şeyin korkusu olarak kendini tanımlar. Fakat eğer en sevdiğiniz filmi, diziyi yatağınızda atıştırmalıklarınızla yemekten zevk alıyorsanız bu tür bir korkunuz yok demektir.

dijital dunya fobi moblobi

2- Nomofobi (Nomophobia)

Belki de en yaygın olan teknolojik fobilerden biri de nomofobi. Telefonunuzun şarjını yüzde 1 olarak gördüğünüz anda panik oluyorsanız, nomofobiye yakalanmış olabilirsiniz. Bu da içinde bulunduğunuz zaman diliminden ayırıp kendi içinizde anlık kaybolmalar yaşamanıza sebep olabilir. Nomofobi, aslında vücudumuzun bir uzvunun kaybı sonrası yaşanan dehşeti tarif etmekte kullanılıyor. Fakat teknolojinn bir süre sonra esiri haline geldiğinizde, telefonunuzu vücudunuzun bir parçası olarak görebilirsiniz. Şarjınızın bitecek duruma gelmiş olması da bize tıpkı vücudunuzun bir uzvunu kaybediyormuş hissi yaşatabilir.

3- Ekspirafobi (Expiraphobia)

Ekspirafobi, bilişim veya teknolojiye bağlanan bir tutku ile ilgili yaşanan korkuyu ifade ediyor. Bu durum aslında basit bir kaybolma korkusuna benziyor. Bir gün uyanıp sosyal medyada arama yapmaya çalışırken kendi kullanıcı adınızı bulamama gibi bir durum içinde bulunduğunuzda yaşadığınız bir korku türü. Bu durum karşısında ise kişi, sosyal medyada bulunamadığı zaman kendi gerçek dünyasının da silineceği hissine kapılarak bir bunalıma girebiliyor.

Bu tür korkulardan birine sahipseniz, üzerine hiç gitmeyip kendiliğinden geçmesini beklemektense; önlem almaya çalışın. Konu ile ilgili uzman desteği alabilir veya birkaç uygulama kullanarak telefon kullanımınıza kısa süreli kotalar koyabilirsiniz.

Peki siz dijital dünya ve ortaya çıkardığı bu yeni fobiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Siz bunlardan herhangi birine yakalandığınız hissini yaşıyor musunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Dijital Yalnızlık Hangi Hastalığa Sebep Oluyor?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sosyal Medya Fomo’yu Tetikliyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Ruhunuza İyi Gelecek En İyi Meditasyon Müzikleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Abbas Öztürk

Abbas Öztürk

Merhaba ben Abbas. Sakarya Üniversitesi iletişim fakültesi öğrencisiyim. Hayalperest bir insanım fakat gerçek hayatla bağımı kopartmıyorum. Gerektiği zaman hayata uyum sağlayabilen bir insanım ancak düşünsel bir moda girdiğim zaman, hayatı uç noktalarda yaşıyorum ve birden derinlere iniyorum. Hayat bana pratik olmayı öğretti. Bende bu pratikliğimi ve yaratıcılığımı dijital dünyada kullanmak istedim. Ayrıca tiyatro, seslendirme ve grafik tasarımla ilgileniyorum. İçerik yazarlığını yaptığım Moblobi.com’da güzel vakit geçirmeniz dileğiyle… Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı