Uzay Yolculuğunda Tuvalet Sorunu Nasıl Çözülüyor?

Uzay yolculuğu sırasında yaşanan tuvalet sorununa NASA farklı yöntemler ile çözüm arayışı içerisinde bulunuyor. İlginç detaylar, haberimizde...

NASA her ne kadar dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip olsa da çözüm bulamadığı problemleri yok diyemeyiz. NASA, hala astronotların uzay yolculuğu yaparken yaşadığı tuvalet problemini çözmeye çalışıyor. Hatta NASA, astronotların uzay yolculuğu yaparken uzayda kullanabilecekleri tuvalet tasarımı projesi yarışması bile gerçekleştirdi. Uzay yolculuğu sırasında tuvalet problemini çözmeye yönelik ilginç detaylar, haberimizde…

NASA’nın tuvalet tasarım projesi yarışması

Tuvalet projesi yarışması, Artemis programı dahilinde 2024 yılında Ay’a gönderilmesi hedeflenen ilk kadın ve erkek astronotlar için yapılıyor. Uzay istasyonu NASA “Lunar Loo Challenge” diye nitelendirdiği tuvalet tasarım projesi için HeroX firmasıyla anlaştı ve birlikte bu yarışmayı düzenlediler.

Günümüzde üst düzey teknolojiye sahip uzay istasyonu NASA, hala tuvalet problemine çözüm bulabilmiş değil. NASA tuvalet dışkısına problemine çözüm çağırısı yaptı. Uzay aracı mürettebatı için uzay yolculuğu boyunca tuvalet problemini çözüm getirecek fikre ise yaklaşık 35.000 dolar verildi. Uzay aracı tuvalet tasarım projesi yarışmasına tüm vatandaşlar katılabiliyordu. Kazanan proje 20.000 dolar, ikinci proje 10.000 dolar ve üçüncü seçilen proje de 5.000 dolar ile taçlandırdı. Kazanan proje ile ilgili detayları incelemek isterseniz “NASA’nın Milyon Dolarlık Uzay Tuvaleti!” yazımızı da inceleyebilirsiniz.

uzay yolculugu tuvalet sorunu moblobi

Uzay yolculuğu sırasında yaşanan tuvalet sorunu

NASA, 1969 yılında Apollo programı dahilinde Gemini 8 uçuşuyla Ay’ın yüzeyine astronotlar göndermişti. Astronotlar için uzay mekiğinde bulunan, atıkların uzay boşluğuna bırakıldığı, Atık Toplama Sistemi’yle tasarlanmış bir tuvalet olduğu söyleniyor. Ancak uzay tuvaletinin atık yönetim sisteminin yeterli görevi görmediği iddia ediliyor. Hatta bu yüzden astronotlar, tuvaletlerini yapışkan ağızlı poşetlere, kauçuk tüplere yaptığı söyleniyor. Bilmeyenler için belirtelim; o dönem de yani 1960 ve 1970lerde sadece erkekler astronot birliklerine girebiliyormuş.

Astronotlar uzay aracı içinde ciddi bir tuvalet sorunu yaşamıyor. Ancak acil bir durum karşısında astronot kıyafetlerini çıkarmadan tuvalet ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalıyorlar. Böyle bir durumda uzay istasyonu NASA’nın tasarladığı kıyafetle hava, su, besin bakımından 6 güne kadar idare edilebiliyor. Tuvalet ihtiyacına çözüm olarak yetişkin bezleri çözüm olarak düşünülmüş. Ancak bunun için de astronotların uzayda uzay kıyafetlerini değiştirmesi gerekir, bu da mümkün değil.

NASA’nın uzay yolculuğu için tuvalet tasarımı projesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmında paylaşın.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uzay Yolculuğu Yapan İnsanlara Olan Tuhaf Şeyler!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Son Yılların En Önemli 5 Uzay Teknolojisi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Busenaz Mutlu

Busenaz Mutlu

Merhaba! Ben Busenaz, Sosyoloji alanında lisans eğitimimi tamamladım. Dijitali anlaşılır bir hale getirmek adına Moblobi’de yazılar yazıyorum. Moblobi’de yazılarımı disiplinlerarası bilgi birikiminden yararlanarak hazırlamaya gayret ediyorum. Yazılarımı incelemeniz için sizleri köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı