Epilepsi Nöbetini Önceden Tahmin Eden Yapay Zeka!

Epilepsi nöbetlerini beyin dalgaları aracılığı ile önceden tahmin eden ve önlem almayı sağlayan yapay zeka geliştirildi. İlginç detaylar, haberimizde...

Epilepsi hastalarının nöbet geçirme korkusu onları sosyal hayattan alıkoyuyor. Geliştirilen yapay zeka içeren bir teknoloji sayesinde beyin dalgaları izlenerek; nöbetlerin ön görülmesi ve önlenmesi sağlanabiliyor. İlginç detaylar,  haberimizde…

Yapay zeka epilepsi nöbetini nasıl tahmin ediyor?

Epilepsi hastalığı toplumda sara hastalığı olarak da biliniyor. Beyindeki hücrelerin anormal bir şekilde elektrik sinyali yollamasıyla ortaya çıkan bu hastalık, kişinin nöbet geçirmesine sebep oluyor. Epilepsi nöbetleri, birden oluyor ve kişinin sosyal yaşamını ne yazık ki olumsuz etkiliyor.

Epitel isimli tıbbi teknoloji şirketi epilepsi nöbetinin ne zaman gerçekleşeceğini önceden tahmin eden bir yapay zeka geliştirdi. Şirket, beyin dalgalarını izleyen giyilebilir bir EEG yani Elektroensefalografi yarattı. Bilmeyenler için bu arada hemen belirtelim: EEG; beynin dalgalarının sinyaller ile ölçüldükten sonra dalgaların bir monitör aracılığıyla görüntülenmesine deniliyor.

Epilog isimli bu yapay zekada makine öğrenme teknolojisi kullanılıyor. Bu sayede hastaların akıllı telefonları ve bulutla eşleşiyor. Hastanın ne zaman nöbet geçireceğini tahmin etmek için yapay zeka devreye giriyor. Epilepsi hastalarına sosyal hayatlarında daha güvenli bir alan sağlamak için bir saatlik nöbet tahmini oluşturuluyor.

Hastaların nöbet takipleri için hastanelerde kablolu elektrotlarla video ve EEG ile yapılıyor. Ayrıca sistemin geliştirilerek; analog sistemdeki nöbet günlüklerinin yerine beyin dalgalarına ulaşan nöbet izleme sistemi kurulması üzerinde çalışılıyor. Tipik bir EEG hastane dışında kullanılamıyor; dolayısıyla bu küçük, giyilebilir bir cihaz ile sözkonusu soruna çözüm bulunmuş oluyor.

Epilog tam saç çizgisinin altına yapıştırılarak kullanılabiliyor ve kişiler istedikleri zaman takıp, çıkartabiliyorlar. 7 gün 24 saat kullanılabilen cihazın her kullanımdan sonra yapışkanının değiştirilmesi gerekiyor.

Cihazın kendi mobil uygulaması akıllı telefon ile uyumlu çalışıyor. Böylece kişiler, uygulamaya bağlayarak nöbet takiplerini yapabiliyorlar. Bu cihaz ile beyin dalgalarını telefon üzerinden takip edebilmek de mümkün olabiliyor.

Epilog aslı bu cihaz sayısız ödül almış; ancak halen FDA tarafından tıbbi bir cihaz olarak nitelendirilmediğini de hemen belirtelim. Cihazın yaklaşık fiyatı ise 350 dolar civarında bulunuyor.

Peki siz bu tip tıbbi teknolojiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Başarılı sonuçlar vereceğini düşünüyor musunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “Görme Engellilere Baktığı Şeyi Tarif Eden Akıllı Gözlük!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “Felçli Bireylerin İletişim Kurmalarını Sağlayan Yapay Zeka!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Gerçekte Olmayan İnsanlar Yarattı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Nur Hayta

Nur Hayta

İstanbul Medipol Üniversitesi Reklamcılık 4. Sınıf öğrencisiyim. Merakımın getirdiği dürtü ile araştırmayı öğrenmeyi ilke edindim kendime. Sanat ve edebiyat ise hayatımın vazgeçilmezi. Hayatın tek bir işle uğraşmak için çok kısa olduğunu düşünüyorum ve yaşamımı olabildiğince keyifli çeşitli aktiviteler ile doldurmaya çalışıyorum. Moblobi.com da ki köşemi takip ederek teknoloji dünyasındaki gelişmeleri benimle beraber öğrenebilirsiniz. Köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/nur-hayta/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı