Felçli Bireylerin İletişim Kurmalarını Sağlayan Yapay Zeka!

Geliştirilen bir yapay zeka, felçli bireylerin zihin gücünü kullanarak yazı yazmalarını ve iletişim kurmalarını sağlıyor. İlginç detaylar, haberimizde...

Teknolojik ilerlemelerin hayatımıza getirdiği yeniliklerin başında yapay zeka teknolojisi yer alıyor. İnsanın düşünce şeklini analiz ederek insan zekasına benzer şekilde çalışan yapay zeka kavramının tarihi geçmişe dayansa da; bu kavram özellikle son dönemlerde hayatımızda daha da yer edinmeye başladı. Günlük hayat başta olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılan bu teknoloji, özellikle sağlık sektöründe ciddi dönüşümler yaratmaya devam ediyor. Bu dönüşümlerden biri de yapay zekanın felçli kişinin aklını kullanarak el yazısı yazması oldu. İlginç detaylar, haberimizde…

Yapay zeka felçli bireylerin nasıl iletişim kurmasını sağlıyor?

Yapay zeka teknolojisi konusunda bazı kaygılar duyulsa da hayatımızı kolaylaştırdığı ve refah seviyemizin yükselmesini sağladığı bir gerçek. Özellikle de sağlık sektöründe yapay zekanın kullanımı teşhis ve tedavi sürecini kolaylaştırıyor. Ayrıca birçok hasta için hayat kurtarıcı nitelikte oluyor. Teknolojide atılan büyük adımlar şimdi ise felçli kişiler için çözüm üretiyor ve faydalı oluyor.

Felçli bireylerin yaşamını zorlaştıran en büyük problemlerin başında iletişim kurmak geliyor. Bu bireylerin dış dünya ile bağlantı kurmalarını sağlamak için çeşitli yöntemlerin kullanıldığı biliniyor. Ancak söz konusu yöntemler genellikle öğrenme süreci zorlu olan karmaşık yöntemler oluyor. Geliştirilen bir yapay zeka teknolojisi ise felçli bireylerin zihnini kullanıyor ve el yazısı yazabiliyor.

Sistem nasıl işliyor?

Söz konusu sistemin çalışması kısacası sanal dünya ile insan beyni arasında etkileşim kurulması olarak açıklanabilir. Felçli bireyler için yapay zeka teknolojisi kullanılırken insan beyni ile bilgisayar arayüzleri arasında bağlantı kuruluyor ve böylelikle kontrol sağlanıyor. İnsan beyninin hareketle ilgili kısımlarına elektrotlar yerleştiriliyor. Elektrotlarla birlikte felçli kişi yalnızca düşüncelerini kullanarak ya da imleci hareket ettirerek ekrandaki harfleri seçmiş oluyor. Bu yöntem denendikten sonra hastaların dakikada 39 karakter yazabildikleri görüldü. Yani yöntem için doğal el yazısından 3 kat daha yavaş olduğu söylenebilir. Ancak hastalar pratik yaptıkça hızları artacak ve böylelikle dış dünya ile iletişim kurmaları da hız kazanacak.

Bu yöntemin denenmesiyle birlikte sözkonusu alandaki çalışmalar artış gösterdi ve farklı deneyler de yapıldı. Yapılan deneylerde beyin aktiviteleri izlendi ve sinir ağlarının harfleri yorumlamaları sağlandı. Deney sonucunda ise her harf için farklı görüntüler ortaya çıktı. Felçli bireylerin iletişim kurmalarını kolaylaştıracak söz konusu çalışmalar ve ilerlemeler birçok hasta için iyileştirici nitelikte görülüyor. Ve teknolojik ilerlemelerin devam etmesiyle birlikte elde edilen sonuçların çok daha tatmin edici olacağı söyleniyor.

Peki siz engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmada başka hangi teknolojilerden yararlanılabileceğini düşünüyorsunuz? Bildiğiniz güzel örnekler var mı? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uzmanların Yapay Zeka Endişeleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Shakespeare’in 400 Yıllık Sırrını Çözdü!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yapay Zeka Hakkında Merak Edilen 5 Soru!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Pelda Nasıroğlu

Pelda Nasıroğlu

Ben Pelda. İstanbul Üniversitesi İktisat bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Moblobi'de metin yazarlığı yapıyorum. Teknoloji ve dijital odaklı yazılarıma Moblobi.com'daki köşemden ulaşabilirsiniz. Moblobi: https://moblobi.com/author/pelda-nasiroglu/ E-posta: peldanasiroglu@hotmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı