Canlı Mini Robotlar Hayatımıza Giriyor!

Canlı hayvan kök hücresinden üretilen ve insansı yaşam özelliklerine sahip olan canlı mini robotlar nerelerde kullanılacak, ilginç özellikleri haberimizde...

Teknoloji sürekli gelişmeye devam ediyor. Özellikle son zamanlardaki teknolojik gelişmeler bilim dünyasını oldukça heyecanlandırdı. Önce yapay zeka robotlar geliştirildi ve hayatımıza dahil oldu. Şimdi ise Amerikalı bilim insanları kurbağa kök hücrelerinden dünyadaki ilk programlanabilir canlı makineyi yaptılar. İlginç detaylar, haberimizde…

Canlı mini robotlar neler yapabiliyor?

Amerikalı bilim insanları Afrika pençeli kurbağası olarak bilinen bir türden aldıkları kök hücrelerle “Xenobot” ismindeki ilk canlı robotları ürettiler. Dünyada önceden belirlenemeyen bir yaşam formu olan bu canlı robotların boyutları ise gözle görülemeyecek kadar küçük. Neredeyse bir toplu iğne başı kadar büyüklüğü bile bulunmuyor. Bu canlı mini robotların görünüşü ise bir bulutu andırıyor.

Normalde üretilen robotların daha dayanıklı olması için plastik ve metal kullanıyor. Fakat bu yeni üretilen canlı mini robotlar kurbağaların biyolojik dokularından oluşuyor. Bu durum ise robotların kendi kendine iyileşmesine olanak sağlıyor. Tıpkı insanlar gibi bir kalbi var. Ancak Xenobot ismindeki bu yeni nesil robotlar yemek yemek, üremek gibi fiziki ihtiyaçlara gerek duymuyor. Kısa süre içinde de ölüyorlar. Bu süre 7-10 gün arasında değişiyor.

Bu robotlara damarlar, sinir sistemleri ve algılayıcı sistemlerle görme yetisi kazandırılabileceği öngürülüyor. Başka memelilerden alınacak kök hücrelerle birlikte başka türde canlı mini robotların da geliştirilip hayatımıza dahil olabileceği belirtiliyor. bilim adamları yakın gelecekte bu canlı mini robotların sinir sistemi ve algı yeteneklerine sahip versiyonlarının yapılabileceğini belirtiyor. Ancak bu durum beraberinde bazı etik sorunları da beraberinde getiriyor. Sonuçta bu deneyler halka açık bir şekilde yapılıyor. Toplumda bu durum tartışılabilir ve karar vericiler en uygun adımı atabilir.

Canlı mini robotlar hangi alanlarda kullanılacak?

Gözle görülemeyecek kadar olan bu küçük canlıların, sağlık sektöründe tıkanan damarların açılması için kullanılması amaçlanıyor. Ayrıca okyanuslardaki mikro plastik atıkların temizlenmesinde, zehirli maddelerin yok edilmesinde de kullanılması da hedefleniyor.

Programlanabilir canlı organizmalar şeklinde tanımlanan bu robotların gelişmesi muhtemel görünüyor. İlerleyen zamanlarda başka canlılardan alınacak hücrelerle birlikte birçok alanda insanlık gelişebilir. Bugün hala tedavisini bulamadığımız hastalıkların çözümü belki de gelecekte bu tarz gelişmelerin artmasıyla bir sonuca ulaşacak.

Peki siz canlı mini robot ve geliştirilen yapay zekalı robotlar konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

    • “Teknoloji Devleri Katil Robotlar Üzerine Çalışıyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
    • “İlginç ve Sıradışı 3 Robot Kol!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
    • “Dünyadaki En İlginç 5 Örümcek Robot!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatih Korkmaz

Fatih Korkmaz

Sanat, teknoloji, tasarım, müzik, sinema, arkeoloji ve felsefenin günümüz teknolojine dair izleri… Moblobi.com'daki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı