Tüm Zamanların En İyi 5 Bilim Adamı!

Buluşları ve teorileri ile hayatımızı değiştiren tüm zamanların en iyi yabancı bilim adamları hakkında ilginç detaylar, haberimizde...

Yaşadığı dönemlerde diğer insanların aksine olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik bir şekilde cevaplamaya çalışan bazı yabancı bilim adamları ve buluşları hayatımızı değiştirdi. Bazıları gizemini koruyan, bazıları halen üzerinde tartışılan pek çok teoriyi ortaya attılar. İcatları ve teorileri yıllarca konuşuldu ve konuşulacaklar. İşte tüm zamanların en iyi bilim 5 adamı:

Tüm zamanların en iyi yabancı bilim adamları:

1- Albert Einstein

Bilim adamı deyince belki de akla ilk gelen isimlerden birisi de Albert Einstein’dır. E=mc² formülünü en az bir kere görmüşsünüzdür. 20.yüzyılın en iyi yabancı bilim adamları arasında yer alan Einstein, matematik ve fizik alanındaki devrim niteliğindeki çalışmalarla listemizde ilk sırada yer alıyor. Bu çalışmaları 1921 yılında ona Nobel Fizik Ödülü de kazandırmıştı. Küçüklüğünden beri çok meraklıydı ve henüz gençken manyetik alanlar hakkında bir yazısı vardı. Bilinenin aksine Einstein matematikte asla başarısız olmadı. İsviçre’de çalışırken, madde ve enerji arasındaki ilişkiyi açıklarken E=mc²’yi de özetledi. 1930’larda Nazilerin yükselişi ile Amerika’ya göç etti ve hayatının geri kalanını orada geçirdi. 1955 yılında ise iç kanama geçirerek hayata veda etti.

2- Marie Curie

Leh-Fransız olan fizikçi ve kimyager Marie Curie radyoaktivite alanında yaptığı araştırmalarla Nobel Ödülü’nü aldı. Uranyumla yaptığı çalışmaların sonunda radyoaktiviteyi keşfetti. Radyum elementini ayrıştırmakla birlikte Toryum elementinin de radyoaktif özelliğini buldu. 1903 yılında Nobel Fizik Ödülü’nü aldı 1911 yılında ise Nobel Kimya Ödülü‘nün sahibi olan Curie, radyoloji biliminin kurucusu olarak kabul ediliyor. Ayrıca Nobel Ödülü’nü alan ilk kadın ve üst üste alan ilk kişi ünvanını da taşıyor. Yıllar boyu fazla dozda radyasyona maruz kaldığı için 1934 yılında Fransa’da kan kanserinden hayatını kaybetti. Radyoaktivite alanındaki çalışmalarından ötürü radyoaktivite birimi “Curie” olarak adlandırıldı.

3- Nikola Tesla

Sırp asıllı Amerikalı elektrik mühendisi, makine mühendisi ve mucit olan Tesla; alternatif akıma verdiği katkılarla çağının çok ötesinde bir bilim adamı olarak yer alıyor. Avusturya İmparatorluğu’nda doğdu ve gençlik yıllarında ileri bir fizik ve mühendislik eğitimi aldı. Sonrasında Amerika’ya taşınıp Edison’un yanında çalıştı. Yıllarca pazarlayabileceği ve patentini alabileceği icatlar üzerinde çalıştı. Günümüzde kullandığımız birçok teknolojinin fikir babası olan Tesla, 1943 yılında New York’ta hayata veda etti. Yaşamına bugün tüm dünyanın faydalandığı alternatif akım elektrik sistemi, Tesla bobini, hidroelektrik santral ve sayısız bir sürü buluş sığdıran Nikola Tesla’ya ilgi son yıllarda artış gösteriyor.

4- Ada Lovelace

Bu listede belki de en az bilinen bilim insanı 19. yüzyılda yaşamış olan Ada Lovelace. İngiliz matematikçi ve yazar olan Ada, mekanik bir bilgisayar olan Analitik Makine üzerinde yaptığı çalışmalar ile biliniyor. Makine üzerine notları, bir bilgisayar tarafından işlenmek için yazılmış ilk algoritmaları içeriyor. Bu sebepten dolayı dünyanın ilk bilgisayar programcısı olarak kabul ediliyor. Bu notlar aynı zamanda bilgisayar tarihi için de çok önemli. Şiirsel bilim yaklaşımı analitik açıdan çalışmalar yapmasına ve zamanının çok ötesinde bir bilim insanı olmasına yardımcı oldu.

5- Charles Darwin

18.yüzyılda yaşayan İngiliz biyolog ve doğa tarihçisi olan Charles Darwin, evrimin doğal seçilim yoluyla olduğunu söyleyen kuramın kurucusu olarak kabul ediliyor. Evrimin mekanizmalarını açıkladığı “Türlerin Kökeni Üzerine” isimli kitabı Darwin’in yaklaşık 20 yıllık araştırmaları sonucunda ortaya çıkmış. Bugünkü biyoloji bilimi ve modern evrim teorisi de buradaki fikirlerin üzerine inşa edilmiş. Darwin’in ortaya koyduğu doğal seçilim teorisi, evrimin ana açıklayıcı olmuş ve bilim dünyası tarafından da bu teori kabul görmüş. Darwin öldükten sonra; Isaac Newton ve John Herschel gibi ünlü bilim adamlarının da yer aldığı İngiltere’deki Westminster Kilisesi’ne gömülmüş.

Peki yaşadığımız dünyaya büyük etkisi olan bu yabancı bilim insanları arasında sizin en beğendiğiniz hangisi? Yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Bill Gates’in Herkesin Okumasını Önerdiği 10 İlginç Kitap!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Stephen Hawking’in İlginç Hayatı ve Kehanetleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tesla’nın Dönüm Noktası Sayılan 10 İlginç An!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Beren Demirağ

Beren Demirağ

Merhaba, ismim Beren. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde okuyorum. Dijital pazarlama, gönüllülük yapmak ve renkli olan her şey beni heyecanlandırıyor. Ayrıca psikoloji, yabancı diziler ve görsel sanatlara büyük bir ilgim var. Okumaktan ve öğrendiklerimi meraklısına anlatmaktan zevk aldığım için burada yazıyorum. Sizi Moblobi'deki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı