Yapay Zeka Robotlar ve Etik Hakkında Merak Edilen 8 Soru

Yapay zeka, dijital dönüşüm çağının gündeminde en çok konuşulan konuların başında geliyor. Yüksek teknoloji kullanımı ile gelecekte yapay zeka robotlar, insanın gündelik yaşamını kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı vaat etmekte. Bu durumda yapay zeka robotlar ne kadar etik olacakları hakkında insanların kafalarında da belirli soru işaretleri oluşuyor.

Robotik bilimciler, insanlar ile işbirliği içinde güvenli ilişki kurabilecekleri insansı robotlar geliştirmeyi hedeflemekte. Robotların hayatımızdaki etki alanları arttıkça, yapay zeka robotlar ve etik konusundaki tartışmalar da hız kazanmış durumda. Yapay zeka yazılımcıları, insanların etkileşim içinde olacağı ve güvenecekleri akıllı robotlar tasarlarken, meslek etiği uzmanlarının ve hukukçuların kafasındaki soru işaretleri de her geçen gün artıyor.

Yapay Zeka Robotlar ve Etik Hakkında Merak Edilen 8 Soru

1. Bu Robotlar Adil Olabilir Mi?

Yapay zeka robotlar; cinsiyet, dil, din, ırk, mülk gibi konularda önyargı ile eğitilirse robotlar bu önyargıyı öğrenebilirler.

Buna en uygun örnek olarak, Amerika’da hangi suçluların gelecekte tekrar suç işleyeceğinin risk skoru hesaplamasını yapan yapay zekalar verilebilir. Bu yapay zeka uygulaması, hapis verilerindeki ırksal önyargıya dayanarak siyahi insanları beyazlara oranla iki kat daha riskli olarak etiketledi.

Tarafsız ve adil bir yapay zekanın geliştirilmesi, yapay zeka etiği tartışmaları arasında en önemli anahtar kavramlardan biri.

2. Robotların Sorumlusu Kim?

İnsan yaşamında ciddi etkilere sahip olacak kararların alınmasında, yapay zekanın hata yapması halinde bunun sorumlusunun kim olacağı akılları meşgul eden bir diğer soru.

Yapay zeka geliştirmede yapılacak en ufak bir hata, öngörülemeyecek sonuçlar doğurabilir. İnsanların hayatlarının geri kalanını etkileyecek herhangi bir kararın yanlış verilmesi sonucu, bu kararın sorumlusunun kim olacağı konusu hukukçular arasında da tartışma gündemi.

3. Yapay Zekaya Erişimi Kötü Aktörlerden Nasıl Koruruz?

Yapay zekanın gücüne erişim sağlayabilecek kötü bir aktörün kontrolü ele geçirdiği bir senaryo oldukça ürkütücü.

Bu yapay zekaya erişimin kontrol altında tutulması da pek kolay bir durum değil. Özellikle yapay zekalı robotlar, insan beyninden daha akıllı hale geldiğinde bu durum gitgide daha da zorlaşacak gibi duruyor.

4. İnsanların Birbiriyle Etkileşimi Son Bulacak Mı?

Gelecekte yapay zekaya sahip bir robot; en sevdiğiniz arkadaşınız, dostunuz olabilir.

Nelerden hoşlandığınızı öğrenebilir ve sizi bir insandan daha iyi tanıyabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, insanların birbiriyle etkileşimi azalabilir ve hatta son bulabilir. Bu şekilde bir senaryo merak uyandırıcı olsa da aynı zamanda endişeye sürükleyici.

5. İstihdamda Düşüş Yaşanacak ve İnsanlar İşsiz Kalacak Mı?

Yapay zeka robotların, kullanım alanlarından birisi de üretim alanında olacak. Bu alanda robot sayısı artar ise gelecekte insanlara olan ihtiyaç da azalacaktır.

Bilgisayarlaşmanın üst düzeye çıkarılması ile bazı meslek grupları tamamen yok olacak. Bu meslek gruplarının yerine, program yazabilen bilgisayar bilimcilerine olan ihtiyaç artacak, yeni pazar ve endüstriler ortaya çıkacak.

6. Yapay Zeka Servet Eşitsizliğine Neden Olacak Mı?

Yapay zeka teknolojisi için artacak olan yatırımlar ve patent hakları konusunda söz sahibi olan kişiler, oldukça büyük gelirler elde ederken bu kazançlar belli bir kesimde toplanacak gibi duruyor.

Yapay zekalı robot üretebilen ve kullanabilen insanlara ihtiyaç daha da artacak. Endüstri devrimine ayak uyduramayanlar ve vasıfsız işgücü üretenler ise işsiz kalacak. Böylece geleceğin ekonomisinde eşitsizlik daha da derinleşecek.

Devletlerin bu doğrultuda izleyeceği politikalar ise zenginliğin yeniden dağılımı için oldukça önemli duruyor.

7. Yapay Zeka Cinsiyet Eşitsizliğini Derinleştirecek Mi?

Dünya Ekonomik Forumu’nun, 2018 yılında yaptığı Küresel Cinsiyet Ayrımı Raporu’na göre yapay zeka uygulamalarında yaşanacak artış ile birlikte kadın ve erkek arasındaki ücret eşitsizliği daha da derinleşecek.

Niteliksiz işgücünde yoğunlaşan kadın istihdamı, robotların bu emek gücünün yerini almasıyla kadın işsizliği artacak. Bunun önüne geçmek için hükümetler bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanlarında kadınları yetiştirecek çeşitli politikalar uygulaması gerekmekte.

8. Yapay Zekalı Robotların Hakları Olacak Mı?

Etik kaygılardan bir diğeri ise robotların haklarının olup olmayacağı yönünde.

Günümüzde hukuk kurallarının insani değer ve inançlarının göz önüne alarak oluşturulduğu düşünüldüğünde, yapay zekalı robotlar için oluşturulacak hukuki düzenlemelerin temelinin neye dayanacağı, en başta hukukçuların üzerine tartıştığı konulardan biri.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Yapay Zeka Etik Kararları Nasıl Verecek?” okumak için buraya tıklayın.
“Yapay Zekalı Robot Atlas Yaptıklarıyla Ürpertti!” okumak için buraya tıklayın
“Yapay Zeka Gerçekten de Sosyal Bir Tehdit Mi?” okumak için buraya tıklayın.
“Yapay Zeka İş Hayatınızda Kuralları Yeniden Yazıyor!” okumak için buraya tıklayın.
“Yapay Zeka Hayatımızı Olumlu Yönde Nasıl Etkileyecek?” okumak için buraya tıklayın.

“Yapay Zeka Robotlar ve Etik Hakkında Merak Edilen 8 Soru” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı