Giyilebilir Teknoloji Kavramı Nedir? Ne İşe Yarar?

Giyilebilir teknoloji kavramı, hayatın her alanında kullanılmak üzere tasarlanmış bir yeniliktir. Fitness için üretilmiş akıllı saatler, sağlık için üretilen akıllı bileklikler, başa takılan XR gözlükler gibi daha birçok alanda gelişmeye devam ediyor.

Giyilebilir Teknoloji Nedir?

Giyilebilir teknoloji vücudun yakınında veya yüzeyinde bilgileri algılama, analiz etme, iletmeye yarayan ve bunu kullanıldığı alana göre sağlayan bir teknolojidir.

Örneğin; telefonunuzun akıllı saat ile bağlantısını gerçekleştirip pratik bir şekilde telefonunuzdan yapacağınız çoğu şeyi akıllı saatleriniz ile yapabilirsiniz. Bunun dışında sağlığınız ile alakalı bir saat takmışsanız vücudunuza temas eden sensörler sayesinde sağlık durumunuz takip edebilir ve buna yönelik bilgilendirme edinebilirsiniz.

Giyilebilir Teknoloji Ürünleri Nelerdir?

– Akıllı Saatler

Akıllı saatler, telefon ile aynı işletim sistemine sahip ve aynı işlemleri yapabilme özelliğini barındıran akıllı cihazlardır.

Telefonu elimize almadan işlem yapmak akıllı saat ile çok daha kolay hale geldi. Arama yapabilme, mesaj gönderebilme, ek uygulama yükleyerek işlevselliği artırma gibi artırılabilir özelliklerle gün geçtikçe kullanım konusunda daha da yaygınlaşıyor.

– Akıllı Bileklikler

Giyilebilir teknoloji kavramı ürünleri arasında en şık tasarıma sahip olan akıllı bileklikler, akıllı saatlere nazaran daha az işlem olanağı sunar.

Saat olmasının yanı sıra adım sayar, aramaları görme, bildirimleri görme, sağlık ile ilgili (kalp ritmini gösterme) yardımcı bir bileklik olarak karşımıza çıkıyor.

– Akıllı Kıyafetler

Giyilebilir teknoloji gün geçtikçe güncelleniyor. Gelişimini hızla artıran bu teknoloji tekstil alanında da kullanılmaya başlandı.

Özel üretilmiş giyilebilir teknoloji barındıran kıyafetler vücut sıcaklığını ayarlama, kalp ritmini ölçme, spor yaparken kasların çalışıp çalışmadığını kontrol etme, yerleşmiş sensör sayesinde aramalara cevap verme, müzik değiştirme, yakın yerler hakkında bilgi verme, duruş bozukluğu konusunda uyarma vb. özellikleri barındırıyor.

– Cilt Altına Takılan Çipler

Cilt altına takılan çipler sayesinde çoğu şeyi yönetmek mümkün. İsveç’te yaygın olarak kullanılan bu çipler kredi kartı, personel kartı, tren bileti gibi yanımızda bulunması gereken şeyleri taşımak yerine tek bir çip içinde toplanabiliyor.

Bazı sağlık firmaları deri altına yerleştirilen çipler sayesinde kan basıncı, kalp atışı ve diğer sağlık ölçüm verilerini analiz edebiliyor.

– Kafaya Takılan Gözlükler

Başa takılan sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gözlükleri de giyilebilir teknoloji alanında kendine yer edindi. Bu gözlüklerden sanal gerçeklik gözlüğü, gerçek hayatla bağlantımızı tamamen koparan ve bize yeni bir dünya yaratan aletlerdir.

Kafaya takılan bu gözlük kullanıcının telefon veya akıllı saatine gerek duymadan direkt olarak kafasına takması ile kullanılıyor. Artırılmış gerçeklik ise kişinin gerçek dünyayla bağlantısını koparmadan sanal dünyanın gerçek dünya ile eş zamanlı olarak çalışmasını sağlamakta.

– Akıllı Takılar

Giyilebilir teknoloji ürünleri konusunda akıllı takılardan da söz etmek gerekir. Bu takıların içine yerleştirilen çipler sayesinde sağlık izleme verileri elde ediliyor. Adım sayar olarak da kullanılabilir.

Bazı akıllı bileziklerde selamlaşma sırasında aktif olma özelliği de mevcut. Kolyelerde ise stres seviyesi ölçme, uyku düzenini sağlama, adet döngüsü hesaplaması yapıp yumurtlama zamanınızı söyleyebilen özellikler de yer almakta.

– Giyilebilir Teknoloji Kullanıcı Sağlığını Gözetiyor

Kullanıcı sağlığını da göz önünde bulunduran giyilebilir teknoloji alanı oldukça dikkat çekiyor.

Apple watch, kalp ritim bozukluklarını tespit etme ve acil durumda olduğunuzu algılayıp ilgili kişileri arama özelliğine sahip. Böyle bir özellik ile hayat kurtarma konusunda da söz sahibi olabileceğini gösteren apple watch, gün geçtikçe kendisini geliştirmeye devam ediyor.

– Kulak İçi Giyilebilir Teknoloji

Giyilebilir teknoloji, kulaklık olarak da kullanabilme imkanı tanımakta. Hareket, sağlık kontrolleri, düşünce, dokunma ve Sesli kontrol sistemi olarak da kullanılabiliyor.

Hayatımızın her alanında varlığını hissettiğimiz teknoloji gün geçtikçe ilerlemeye devam etmekte. Daha çok hayatı pratik ve hız olarak kullanıcıya en iyi şekilde sunan giyilebilir teknoloji kullanıcıları birçok alanda tatmin ediyor.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Stresi İzleyen 4 İlginç Giyilebilir Teknoloji!” okumak için buraya tıklayın.
“3 Adımda Giyilebilir Teknoloji!” okumak için buraya tıklayın
“Giyilebilir Teknoloji Nedir? Artıları ve Eksileri Neler?” okumak için buraya tıklayın.
“Kilo Verdiren Kulaklık, Kabus Görmeyi Engelleyen Bant ve Diğer İlginç Giyilebilir Teknoloji Ürünleri!” okumak için buraya tıklayın.
“Günün Sorusu: Giyilebilir teknoloji cihazı kullanıyor musunuz?” okumak için buraya tıklayın.

“Giyilebilir Teknoloji Kavramı Nedir? Ne İşe Yarar?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı