Dünyanın En Büyük Teleskobu ve Yapabildiği İlginç Şeyler!

Dünyanın en büyük teleskobu nerede yer alıyor? Bugüne kadar imza attığı keşifler ve yapabileceği ilginç şeyler, haberimzide...

Teleskoplar dünya dışını keşfetmek ve tanımak için geliştirilmiş en önemli buluşlardan biri. Elbette ki her teleskobun yapısı, kabiliyeti ve yapabilecekleri farklı. Peki dünyanın en büyük teleskobu olarak bilinen FAST neler yapabiliyor? En büyük teleskop bugüne kadar hangi keşifleri yaptı? İlginç detaylar, haberimizde…

Dünyanın en büyük teleskobu neler yapabiliyor?

Dünyanın en büyük radyo teleskobu ‘‘FAST’’ uzayın keşfi için üretilmiş. Teleskop, 3 milyar ışık yılı uzaklığında yer alan radyo frekans dalgası yayan nötron yıldızlara ait sinyalleri izleyebiliyor. Çin’de bulunan bu teleskop, günümüze kadar inşa edilen en hassas radyo teleskobu niteliği taşıyor. Çin Uzay Ajansı tarafından üretilen radyo teleskobu dış dünyayı gözlemleyen dev akıllı bir aygıt özelliği taşıyor.

Başarılı mühendis Jiang Peng önderliğindeki teleskobun yapımı 5 yıl sürmüş ve 2016’da tamamlanmış. 3 yıllık test aşamasını tamamlayan FAST; galaksilerde araştırmalara başlamış. Yapımı 180 milyon dolara mal olan teleskop, bilimsel maceralara atılmak için günden güne gelişiyor.

Teleskop, Çin tarafından FAST ‘‘Sky Eye’’ olarak tanımlanıyor. Dawodang doğal çöküntüsüne inşa edilen ‘‘gökyüzünün gözü’’ niteliğine sahip teleskobun, 500 metrelik anteni ve genişliği bulunuyor. Guizhou eyaletinde yer alan FAST 30 futbol sahası genişliğine sahip. 4450 panelden oluşan teleskop, saniyede 38 gigabyte veri topluyor.

dunyanin en buyuk teleskobu moblobi

Günümüzde bilim adamları yeni sorunları çözmek için FAST üzerinde yeni sinyal toplama donanımları üzerinde çalışmaya devam ediyor. Araştırmacılar teleskobun geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor. Çinli araştırmacılar en büyük teleskoba ait 19 ışınlı alıcıya FRB arka ucu ekliyor. 2015 yılında Arecibo Rasathanesi tarafından gözlemlenen FRB121102 adında bir FRB kaynağı tespit ediliyor. Araştırmalar sonucunda 100’ün üzerinde FRB patlaması gözlemleniyor. FAST’in test sürecinde elde edilen verileri tartışmak için 100’den fazla gökbilimci bir araya geliyor. Çinli bilim adamları FRB’lerin nedenlerini anlamak için verileri koruyor.

Dünyanın en büyük teleskobu FAST’in görevleri neler?

Evrendeki en ufak fısıltıları dahi dinleyebilecek diyafram özelliği bulunuyor. Çindeki teleskop, Galaksilerde bol miktarda bulunan doğal hidrojeni arayarak anlık radyo dalgaları yayıyor. Yapay zekaya sahip olan teleskop uzaydaki hızlı radyo patlamaları olan FRB’lerin kökenlerini araştırıyor. Yıldızlar arası moleküllerin tespitini gerçekleştiriyor.

FAST’in Çinli bilim adamları eşliğinde dünya dışı hayat kanıtları arayışı hızla devam ediyor. 2020 yılında faaliyete başlayan teleskop bugüne kadar 102 pulsar tespiti gerçekleştirdi. Dünyanın en büyük teleskobu dev diyafram açıklığı sayesinde olağanüstü kozmik olaylara tanıklık ediyor.

Peki siz dünyanın en büyük teleskobu FAST hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorum kısmından fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Uzay Yolculuğu Hakkındaki 10 İlginç Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Karadelik Hakkındaki 10 İlginç Bilgi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzay Yolculuğu Yapan 10 Hayvan ve İlginç Hikayeleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Berna Sayan

Berna Sayan

Merhaba, ben Berna. Işık Üniversitesi Mimari Restorasyon bölümü mezunuyum. Tiyatro ve müzikle ruhumu beslemeyi tercih ediyorum. Teknolojinin faydalarının yansıdığı daha minimalist bir yaşam hayalim var. Empati, yaratıcılık ve samimiyetle... Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı