Son 20 Yılın En Etkili 10 Bilim Adamı!

Dünyanı seyrini değiştiren pek çok bilim insanı var. Son 20 yılda ilginç buluşları ile adlarından söz ettiren yabancı bilim adamları, haberimizde...

Tarih boyunca dünyada bilim alanında hayatlarımızı şekillendirecek birçok buluş icat edildi. Yaşanan her gelişme bir sonraki gelişmeye önayak olduğu gibi, bu bilim insanları nesiller boyu ayak izlerini takip edecek insanlara da öncülük ediyor. Hayatlarımıza buluşlarıyla değer katan ve birçok teknolojik ve bilimsel gelişmeye liderlik eden yabancı bilim adamları, haberimizde…

Son dönemin en etkili olan 10 yabancı bilim adamları

1- David Baltimore

David Baltimore, bir Amerikalı biyolog ve üniversite idarecisi. Fizyoloji veya Tıp ödülü kategorisinde Nobel sahibi. HIV gibi retrovirüslerin üremesini anlamamıza katkıda bulunan Baltimore, bilim politikası üstünde derin etkiye sahip olan bir bilim adamı. 1999 yılında Bill Clinton tarafından Ulusal Bilim Madalyası ile ödüllendirilen bu bilim insanı son araştırmalarında HIV ve kanseri tedavi etmek üzere gen terapisi yöntemi kullanımına odaklanıyor.

2- Charles K. Kao

Charles Kuen Kao, elektrik mühendisi ve fizikçi. Modern telekomünikasyonda fiber optiğin kullanımına öncülük eden Kao, Nobel Fizik Ödülü başta olmak üzere birçok ödüle sahip. İnternet gibi sistemlerin altyapısı fiber optik kablolar doğrudan Kao’nun çalışmasına bağlıdır. Aynı zamanda Kao, kar amacı gütmeyen, sorgulamaya bağlı bir eğitim sistemi olan Hong Kong’da Bağımsız Okullar Vakfı Akademisi’nin de kurucusu.

3- Peter Higgs

Peter Higgs, İngiliz teorik fizikçi ve Edinburg Üniversitesi’nden emekli bir profesör. Nobel ödüllü Higgs, Higgs bozonunun varlığını tahmin etmesi ile tanınır ve teorize ettikten 40 yıl sonra CERN deneysel olarak Higgs bozonunu doğrular. Nobel ödülü dışında birçok ödülün sahibi bu bilim insanı, çalışmaları ile fizikçilere daha derin teorileri araştırma konusunda ilham veriyor.

4- Donald Knuth

Stanford Üniversitesi’nden emekli profesör Donald Knuth, dünyaca tanınan bir bilgisayar bilimci. Matematikçi ve bilgisayar bilimci Knuth, algoritma analizini daha sistematik hale getirerek bilgisayar biliminin çeşitli dallarına önemli katkılarda bulundu. Knuth, çıkardığı The Art of Computer Programming serisini en güzel çalışması olarak nitelendirir ve bu çalışması ile Bill Gates’den övgü aldı.

en etkili yabanci bilim adamlari moblobi

5- Linus Torvalds

Linus Torvalds, Finlandiya asıllı bir yazılım mühendisi. Tornalds üniversite yıllarında 33 MHz Intel PC’si için yeni işletim sistemi oluşturmaya başladı. Oluşturduğu açık kaynaklı sistem bilgisayar işletim sistemlerinin temel çekirdek yazılımlarından olan Linux’dur. Linux günümüzde Twitter, Facebook, Amazon gibi popüler sitelerin temelini oluşturur.

6- Margaret J. Geller

Margaret Galler, Amerikalı bir astrofizikçi. Çalışmaları evrendeki maddenin dağılımını ölçmek için yöntemlerin geliştirilmesini içerir. Yakın evrenin öncü haritalarını, galaksi ve çevreleri arasındaki ilişkiyi araştırır. Birçok ödül kazanmış astrofizikçi Geller, öncü haritaları yapmasıyla Çin Seddi adıyla bildiğimiz üst yapının keşfedilmesine yol açtı.

7- Katherine Johnson

Katherine John, Batı Virginia Üniversitesi’nde eğitim almasına olanak tanınan 3 siyahi kökenli  Amerikalı’dan birisi. Amerika’da havacılık uzay programları üstüne çalıştı. Aynı zamanda NASA’da çalışmaya başlayan Johnson, bilgisayarların erken uygulama alanı üzerinde çalışmalar yaparak uzay programını hızlandırdı. Birçok uzay uçuşu bilim insanı Johnson’ın geliştirdiği Uzay Mekiği programı sayesinde mümkün oldu.

8- Stephanie Kwolek

Stephanie Louise Kwolek, Amerikalı bir kimyager. DuPont şirketinde 40 yıldan fazla çalışan kadın bilim insanı Kwolek polimer kimyasındaki çalışmalarıyla çok sayıda ödül aldı. Çok sayıda sentetik malzeme üreten Kwolek, kevlar adında sert ve dayanıklı materyali icat ederek kurşun geçirmez yelek buluşuyla adını tarihe yazdırdı.

9- Mae C. Jemison

Mae Jemison doktor, mühendis ve eski bir NASA astronotu. Uzaya seyahat eden ilk Afro-Amerikan kadındır. NASA’dan ayrıldıktan sonra teknoloji araştırma şirketi kuran Jemison, sonralarında kar amacı gütmeyen eğitim vakfı da kurdu. Yıllık Yıldız Gemisi projesinin temelini bu vakıf aracılığıyla oluşturdu. Uluslararası Uzay Onur Listesi ve Ulusal Kadınlar Onur Listesi’ne alındı.

10- Hedy Lamarr

Hedy Lamarr, oyuncu ve mucittir. Birçok popüler filmde oynayan Lamarr, uygulamalı bilimlere karşı ilgisinin artmasıyla buluşlar üreten bir kadın bilim insanı. Frekans atlamalı yayılma spektrumunu icat ederek patentini aldı. Günümüzde bu teknolojinin çalışma prensiplerileri CDMA, Bluetooth ve Wİ-Fİ gibi teknolojilere dahil edildi.

Peki sizce son 20 yılda en etkili yabancı bilim adamları hangileri? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Nobel Ödülü Hakkındaki 10 Şaşırtıcı Gerçek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tüm Zamanların En İyi 5 Bilim Adamı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Elon Musk’un İlham Veren 20 Sözü!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Esmanur Yaşar

Esmanur Yaşar

Merhaba ,Ben Esmanur.İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü 2.Sınıf Öğrencisiyim. Kendimi hayallerini bulutlara nakışlamış bir deli olarak tanımlıyorum. Python öğreniyorum ve ekonomiyi yakından takip ediyorum. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın! https://moblobi.com/author/esmanur-yasar/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı