Çok Güçlü Yapay Kaslar Geliyor!

Süper güçlü yapay kaslar hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Bu kaslar, kendi ağırlıklarının bin katını taşıyabilecek şekilde geliştirildiler. Haberimizde...

Yapay organlar belirli bir süredir hayatımızda ve birçok insanın hayatını kurtarmaya başladı. Geliştirilen biyonik destekler de gün geçtikçe seviye atlamaya devam ediyor. Sağlık alanındaki gelişmeler ile insanları daha sağlıklı hale getirmek için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Şimdi de süper güçlü yapay kaslar hayatımıza girmeye hazırlanıyor. Bu kaslar, kendi ağırlıklarının bin katını taşıyabilecek şekilde geliştirildiler. Haberimizde…

Yapay kas nasıl geliştirildi?

Teksas Üniversitesi’nden Ray Baughman ve ekibinin temelini attığı bir ilkeden yola çıkan üç farklı ekip bir süredir bu ilke üzerinde deneylerini sürdürüyordu. İlke, sarmal bir materyalin kas gibi esneyebileceği üzerineydi. Misina gibi günlük bir malzemenin bile sarılarak, kendisinden ebat olarak oldukça büyük şeyleri taşıyabildiğini keşfeden ekip; yine bu yapıların insan kasından daha da güçlü olabileceğini fark etti. Bunu daha ucuz materyallerle de deneyen ekip, daha güçlü lifler tasarlamayı başardı.

Yapay kaslar nerelerde kullanılacak?

Baughman ve ekibinin icat ettikleri yeni yapay kas liflerinin kullanımı için odaklandıkları alan akıllı giysiler. Ekip; bu teknoloji sayesinde sıradan kumaşların hava koşullarına tepki vereceğini, koşullara bağlı olarak daha açık ya da kapalı gözenekli bir hal alabileceğini söylüyor. Böylece en basit tekstil ürünleri dahi, akıllı olarak adlandırılabilecek bu teknolojiye sahip kumaşlarla yapılabilir.

Yapay kaslar hakkında ilginç çalışmalar yapılıyor!

Massachusetts Institute of Technology, yani daha genel bilinen adıyla MIT’den Mehmet Kanık ve onun ekibi biraz daha farklı bir yol izleyerek yapay lifler yaratmaya çalıştı. Kanık’ın ekibi salatalıktan ilham aldı ve salatalığın sarmaşık filizlerine benzer, kendinden kıvrılan ve kas lifi görebilecek bir malzeme geliştirdi.

Bordeaux Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, Jinkai Yuan’ın liderliğinde, çıkış yolu aynı ama gidiş yolu farklı olan bir projeye imza attı. Yapay lifleri geliştirmek için polimer ve grafen kullanan ekip, çok güçlü yapay kaslar geliştirmeyi başardı.

Yapay organların birçoğu gibi yapay kas teknolojisinin de insan kaslarının yerine yakın bir zamanda geçmesi çok mümkün gözükmüyor, belki bu ihtimali uzak bir gelecek için konuşabiliriz. Enerji kullanımı gibi çeşitli sorunları bulunan bu prototiplerin sorunları çözüldüğünde ise hayatımızdaki birçok mekaniğin yerini alma ihtimalleri oldukça yüksek.

Sizce yapay kaslar başka hangi alanlarda kullanılabilir? Yapay organ ve benzeri teknolojiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorum olarak belirtebilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Matrix Filmi Gerçek Oluyor!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güneşten Daha Sıcak Olan Yapay Güneş Yapıldı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güneşten Daha Sıcak Olan Yapay Güneş Yapıldı!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Hüseyin Emre Almaz

Hüseyin Emre Almaz

MEF Üniversitesi, İşletme bölümü öğrencisi. Aynı zamanında vokalistlik ve öykü yazarlığı yapmaya çalışıyor. Kısacası, beyaz yaka olmamak için elinden geleni yapan nevi şahsına münhasır biri. Moblobi.com’da da dijital dünyayla ilgili bildiği şeyleri size aktarma gibi bir gayesi var. Köşesini takipte kalın! https://moblobi.com/author/emre-almaz/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı