Matrix Filmi Gerçek Oluyor!

Matrix filmi gerçek olmaya çok yaklaştı. Çok yakında gerçeklik ve hayal dünyası arasında yaşamaya başlayabiliriz. Haberimizde...

Sanal gerçeklik kısaca VR teknolojisi günümüzde popüler olan teknolojilerin başında geliyor. Bu teknoloji çok yakında insan beyninin simüle edilmesini de sağlayabilir. Yani Matrix filmi gerçek olmaya çok yaklaştı. Çok yakında gerçeklik ve hayal dünyası arasında yaşamaya başlayabiliriz. Haberimizde…

Matrix fiminin gerçek olmasına nasıl çok yaklaştık?

Sanal gerçeklik uygulamaları hayatımıza girmeye başladı. Özellikle uygun fiyatlı sanal gerçeklik gözlüklerinin piyasaya sürülmesi ile birlikte birçok insan sanal gerçekliği deneyimleme fırsatı bulabiliyor. Diğer tüm teknoloji alanları gibi sanal gerçeklik teknolojisi de hayatımızdaki birçok ihtiyaca çözüm sunuyor.

Sanal gerçeklik oyunu Half-Life Alyx’in geliştiricisi Valve isimli şirket de sanal gerçeklik alanındaki otoritelerden biri diyebiliriz. Valve’nin CEO’su Gabe Newell ise yakın zamanda VR yani sanal gerçeklik teknolojisi sayesinde insan beyninin simüle edileceğini ileri sürüyor. Yani Matrix filminin gerçek olmasına çok yaklaştık.

Gabe Newell’e göre sanal gerçeklik ile insan beyni simüle edilerek arayüzü geliştirilebilecek. Bildiğiniz üzere Matrix filminde insanlar sanal gerçeklik ile oluşturulmuş bir dünyaya hapsedilmişti. Hatta filmde insanların yaşadıkları dünyanın gerçek mi, yoksa rüya mı olduğunu anlaması oldukça zordu. Sanal gerçeklik teknolojisinin geleceği de bu filme benzetiliyor. Yani sanal gerçekliğin simülasyon gücü bu kadar yüksek. Ancak elbette ki film de olduğu gibi sanal dünyalarda sıkışmayacağız.

Simülasyonun gerçek olmasını zorlaştıran gizem ne?

Beynimizin işlevleri karmaşıklık olarak birbirinden ayrılır. Örneğin okuma yazma, hareket etme gibi işlevler üşüme, korkma, ağlama gibi sezgisel işlevlere göre daha anlaşılır ve incelenebilir bir yapıya sahip. Yani beyin arayüzleri çıkarılırken bu tür detaylar göz önünde bulundurulacak. Bu da arayüzlerin birden fazla olacağı ve her birinin beynin farklı işlevlerini temsil edeceği anlamına geliyor. Gabe Newell bu simülasyon işlemi için uzun bir zamana ihtiyaç olduğunun altını çiziyor. Bunun en önemli sebebi de teknoloji ve bilim ne kadar gelişmiş olsa da insan beyni birçok noktada gizemini korumaya devam ediyor. Bu çalışmaların sonuç alması için nöroloji bilimi ve sanal gerçeklik teknolojisinin paralel olarak ilerlemesi gerekiyor.

Akıllara gelen bir diğer soru ise AI yani yapay zeka teknolojisi beyin arayüzü oluştururken etkili olacak mı? Newell bunun kaçınılmaz bir durum olduğuna değiniyor. Fakat her iki teknoloji de gelişimini tamamlamış sayılmaz. Günümüzde insan beyni bilgisayarlar ile iletişim kurabiliyor. Ancak bu sadece elektrik sinyalleri ile sağlanıyor. Yani insan beyni ve bilgisayar arasında yalnızca sinyal alışverişi söz konusu. Bu durum ise insan beyninin simüle edilmesi için henüz yeterli değil.

Peki siz sanal gerçeklik teknolojisinin hayatımızı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Sizce Matrix filmi birgün gerçek olabilir mi? Yorum kısmından görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • İnsan Beynine Çip Yerleştirilecek!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Sanal Gerçeklik Dünyasına Koku Duyusu Eklendi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • UFO Benzeri Araç Geliştirildi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı