Yapay Zeka Prostat Kanseri Tahmini Yapabiliyor

Yapay zeka, zaman ilerledikçe hayatımızda daha da fazla yer ediniyor. Bir çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da kullanılan yapay zeka, hastalıkların en iyi şekilde çözüme kavuşabilmesi için gerekli algoritmalar ile çalışmalar yapıyor. Bunlardan birisi de yapay zeka prostat kanseri tahmini.

Her insanın başına gelmesinden korktuğu bir durum olan hastalığı geç fark etme durumu, bizi sancılı bir tedavi sürecine sokar. Bunun yanı sıra bir hastalığı kesin bir sonuç ile önceden fark etmek bizi bu sürecin ötesinde tutar. Bazen kendi alanında en iyi doktorun bile hatalı teşhis yapması kaçınılmaz olabiliyor. Doktor hatası yüzünden böyle oldu gibi kulağımızda yankılanan cümleleri de göz önünde bulundurursak doğru ve mantıklı teşhis yapılma oranının %100 olmadığını söylersek yanılmış olmayız. Sonuçta hepimiz insanız ve hata yapma ihtimalimiz her zaman var. Peki size hastalık teşhisi konusunda tespit yüzdesi %100’e yakın bir yapay zekanın varlığından söz etsek nasıl tepki verirdiniz?

Yapay Zeka Prostat Kanseri Tahmini Yapabiliyor

Dilerseniz yapay zekanın prostat kanseri teşhisi alanındaki son ilerlemelerini inceleyelim.

Hatasız Teşhisle Hastalıkların Önüne Geçiyor

Düşük hata oranı ile bir patologtan daha iyi prostat kanseri teşhisi koyan yapay zeka, bunu otomatik bir şekilde yapacak. Teşhisin hızlı olmasında en önemli noktalardan biri yapay zekanın doğru teşhis konusunda 300 hastadan alınan 1600 farklı prostat kanserli hücre örneğini analiz etmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Her bir hücre görüntüsünü anormal ve sağlıklı olarak ayıran yapay zekanın ayırt edilebilirlik anlamında iyi işler çıkardığını söyleyebiliriz. Test sonuçlarında durum tespiti yapma konusunda %98 duyarlılık gösteren yapay zeka, inanılmaz bir yüzdesel değerle adeta güven veriyor. Her ne kadar yapay zeka mükemmel teşhis yapsa da karar verici merci daima pataloglar olacak. Günümüz dünyasında henüz gelişme aşamasında bir teknoloji olan yapay zeka alanına güven tam anlamıyla sağlanmış değil. Diğer konularda güven duygusunu çoktan aşmış olabilirsiniz ancak söz konusu sağlık olunca güven problemi yaşamak normal karşılanıyor.

Bu Yenilik İlgi Çekiyor

Dünyada her yıl yaklaşık 1,2 milyon erkeğin prostat kanserine yakalandığını göz önünde bulundurursak, bu konunun ilacı olur nitelikte bir yapay zekanın üretilmesi oldukça dikkat çekiyor.

Bu konuya dikkat çekilir nitelikte düzenlenen, prostat kanseri teşhisi koyan Radboud algoritmasını geçen bir başka yapay zeka algoritması yarışması düzenlenecek. Yarışmayı Karolinska Enstitüsü’nden araştırmacıları ile google’ın yan kuruluşu olan Kaggle düzenliyor. Bu yarışma ile yapay zekanın bütünsel şekilde iyi bir seviyede olan diğer tespit algoritmaları ile birlikte çalışacağını söyleyelim.

Öğrenme Mantığı

Derin öğrenme olarak ele aldığımız bu noktada elektronik nöron ağlarının her birinin hücre yapısının bir yönünü tanımasıyla gerçekleşeceğini söyleyelim. Sonrasında öğrenilen bilgileri uygulama aşamalarını öğrenme metotlarını izleyerek daha pratik hale getirir. Sistem bir hücrenin kanserli olup olmadığına bakılmaksızın ilgili yüzdesel değeri vererek hücrenin durumunu analiz ettiği diğer bulguları da anlık olarak sunuyor.

Bu sistem ne kadar çok hücre fotoğrafı görürse doğru tespit konusunda o kadar ustalaşacaktır. Ayrıca teşhis yapay zekasının 24 saat çalıştığını da belirtmeden geçmeyelim. Hastaların her an tetikte olabileceği panik durumlarında, aynı hızla karşılık verebilecek bir yapay zekanın olması iyi bir özellik olarak değerlendirilebilir.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Sağlıkları Robotlara ve Yapay Zekaya Emanet!” okumak için buraya tıklayın.
“Felçli Bireylerin İletişim Kurmalarını Sağlayan Yapay Zeka!” okumak için buraya tıklayın
“Nefesinizden Kalp Krizi Tespit Eden Yapay Zeka!” okumak için buraya tıklayın.
“Koronavirüs’ten Koruyan Yapay Zeka Geliştirildi!” okumak için buraya tıklayın.

“Yapay Zeka Prostat Kanseri Tahmini Yapabiliyor” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı