Türkiye’nin Otonom İnsansız Kara Araçları!

Farklı görevler için tasarlanmış robotlar ve otonom insansız kara araçları, haberimizde...

Çeşitli türde insansız araçlarla çevrelenmeye başladığımız bugünlerde sıkça duyduğumuz otonom ve uzaktan kumandalı araçlara yenileri ekleniyor. İnsansız hava araçları, sürücüsüz arabalar derken bilinirliği artan teknolojilerden birisi de insansız kara araçları. Bu konuda Aselsan ve Havelsan gibi devletin teknoloji şirketleri çalışmalar yaparken başta üniversiteler olmak üzere çeşitli özel atılımlar da epey bir yol almış durumda. İşte bomba imha, yangın söndürme, yük ve yaralı taşıma gibi farklı görevler icra etmek üzere tasarlanmış robotlar ve otonom insansız kara araçlarından bazıları…

2. Dünya Savaşı’ndaki insansız kara aracı: Goliath

İKA yani İnsansız Kara Araçları ‘ndan bahsetmeden önce; insansız araçların geçmişteki kullanımına değinmek gerekir. Aslında uzaktan kumandalı bu araçların tasarlanmasının temelinde Almanya’nın 2.Dünya Savaşı sırasında düşman zırhlılarını yaklaşmadan imha etme isteği yatıyor. Almanlar belli bir uzaklıktan hedefine ilerleyip kendini imha eden ‘Goliath’ adını verdikleri insansız kara araçlarını kablolu kumanda aracılığıyla yönlendirip düşman hattında patlatarak düşmana ağır kayıplar verdiriyorlardı.

Günümüzde ise kablosuz uzaktan kumandalı insansız kara araçları elektrikli, akaryakıt tahrikli veya hibrit (Elektrik ve Akaryakıt birlikte) motorlarıyla çeşitlendirilmiş görevleri icra ediyorlar.

Türkiye’nin otonom insansız kara araçları neler?

  • Aselsan Kaplan

Kaplan, yüksek risk barındıran bomba ve el yapımı patlayıcı imhasında güvenlik birimlerine yardım etmek için Aselsan tarafından tasarlandı. Uzaktan kumanda ile kontrol edilerek tehlikeli durumlarda personelin canını koruyup insan kaybını önlemeye yönelik kullanılıyor. 7 eksenli uzanan kolu sayesinde hassasiyet gereken noktalarda başarıyla görev icra edebiliyor.

Küçük sınıf bir insansız kara aracı olan Kaplan Led aydınlatma, önsürüş kamerası,  gözetleme sistemi, mikrofon, hoparlör ve 18x yakınlaştırmalı gözetleme kamerası gibi ayrıntılı cihazları üzerinde barındırıyor. Etkin kullanıma izin veren kıskaçlı koluyla 15 kg varan ağırlık kaldırma kapasitesi de özellikleri arasında. Eğim, basamak, hendek ve merdiven türü engel aşımı da yetkin görev kabiliyetleri arasında bulunuyor.

  • Tarantula

Diğer bir İKA’mız ise Aselsan ve TEAS işbirliğiyle üretilmiş ve 800 kg taşıma kapasitesine sahip Tarantula.

Tarantula, 3 km uzaklıktan kontrol edilebilme ve 70 km menzil ile 8 saat çalışabilme özelliğine sahip. Elektrikli bir motora sahip olan araç 2 ton ağırlığını 8×4 çekiş sistemiyle gölgede bırakıyor. Üst yüzeyinin geniş ve taşıma kapasitesinin yüksek olmasından dolayı yaralı taşıma ile ulaşımı güç arazilere personellerin intikalini sağlamada yardımcı olabilir.

Bunun yanısıra bilgisayar temelli kullanılan, gece gündüz ve farklı sıcaklıklar da görev yapabilen, hareketli hedefleri vuruş yeteneği gibi birçok özelliğe bulunan Aselsan, UKSS (Uzaktan Kumandalı Silah Sistemini) platformunu Tarantula kaidesine monte edilerek atış gücü olarak kullanılabilmesi de mümkün.

  • Boğaç

Yukarıda bahsettiğimiz araçlardan daha büyük boyutlarda olan Boğaç insansız kara aracı; üzerinde kaideye monteli Başok silah sistemi taşıyabiliyor. Kullanıcılara donanımsal olarak çok zengin bir envanter sunarak farklı operasyonlarda görev yapma imkanı tanıyor.

Boğaç insansız kara aracı; sudan geçebilme, eğimli arazide sürüş ve ters döndüğünde düzelebilme gibi hareket kabiliyetini artırıcı özelliklere sahip. Bunların yanında gece görev yapabilme, belirlenen kişiyi mesafeli takip, sis havanı atma ve 3D çevre haritalandırması da donanımsal gücünü kanıtlar nitelikte.

Yeni teknolojilere de ayak uyduran Boğaç, insansız hava araçları ile işbirliğiyle gözetleme yapabiliyor. Çevresel farkındalık yeteneği de olan araç ‘Keskin Nişancı Tespit Yeteneği’ sayesinde birlikte görev yaptığı personeli uyarabiliyor. Olası saldırı anında zırhlı iri gövdesiyle güvenlik güçlerine siper olarak da can kaybının ve yaralanmaların önüne geçilmesi hedefleniyor.

  • Demirhan

Orta sınıf bir insansız kara aracı olan Demirhan, paletli yapısı  zorlu yol şartlarında ilerlemesinde büyük kolaylık sağlıyor. Demirhan insansız kara aracı, Kaideye monteli Aselsan SARP UKSS (Uzaktan Kumandalı Silah Sistemi) ile gece de atış yapabilme özelliğine sahip. 3 km uzaklığa kadar kontrol edilebilen araç, dizel akaryakıt tahrikli motoru ile 8 saat aralıksız hizmet verebiliyor.

Demirhan insansız kara aracı, özellikle meskun mahallerde ve dar alanlarda güvenlik güçlerine kesintisiz atış desteği sunarak personeli riskten uzak tutuyor. Riskli bölgede güvenlik açığı oluşturmadan hedefi uzaktan etkisiz hale getirebiliyor.

  • Katmerciler – Uzaktan Kumandalı Araç Platformu

Ukap, uzaktan kumandayla kablosuz ağlar üzerinden kullanım kolaylığı sağlıyor. Uzunluğu 2 m yüksekliği 1 m olan bu insansız kara aracı, bu boyutuyla ulaşılması sıkıntılı bölgelerde atış ve gözlem desteği verebiliyor. Ukap, meskun mahal ve gayrinizami harp ortamlarında etkili şekilde kullanıma uyum sağlıyor. Zırhlı yapısı ile gelecek saldırılara karşı arkasına sığınan personeli koruyabiliyor.  Aracın, Katmerciler-Aselsan işbirliği ile önümüzdeki günlerde seri üretime geçmesi planlanıyor. Üzerinde görev tanımına göre şekillenebilen uzaktan kumandalı silah kulesi ile etkili menzilde hassas atış yapabiliyor. Gece görüş, kızılötesi ve hassas mesafe ölçer ile düşman unsuru tanımlayıp takibe alma yeteneğine de sahip.

Elektrik tahrikli motora sahip olan Katmerciler Ukap, 5 saatlik kesintisiz kullanım olanağı tanıyor. İki adet kauçuk paletten oluşan sistem, 1100 kg boş ağırlığa ve 2000kg taşıma kapasitesine sahip.  25km/s hıza ulaşabilen araç, -25/+50 gibi zorlu hava sıcaklıklarında tam performansla çalışabiliyor. %30 eğim tırmanabilirliği olan insansız kara aracı, TSK envanterine girmek için gün sayıyor.

Peki siz insansız kara araçları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Türkiye’nin İnsansız Su Üstü Aracı: Levent!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Aselsan’ın Mini İnsansız Uçan Sistemi: ARI-1T!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güvenlik Sağlayacak Silahlı Drone: Songar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı