Aselsan’ın Mini İnsansız Uçan Sistemi: ARI-1T!

Helikopterlerin özelliklerinden faydalanmak isteyen ASELSAN yetkilileri, insansız mini helikopter diyebileceğimiz ARI-1T’yi geliştirdi.

Helikopterler çeşitli alanlardaki operasyonlarda ve eğlence sektöründe kullanılan döner kanatlı sistemlerdir. Bu hava aracını uçaklardan ayıran özelliklerinde başında dikey kalkış yapabilmesi ve havada asılı kalabilmesi geliyor. Dikey kalkış özelliği, helikopterlerin uzunca bir pist gereksinimine ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Havada asılı kalma özelliği ise arama kurtarma gibi operasyonlarda sabit gözlem yapabilmesi ve inmeden lojistik destek verebilmesine yardımcı oluyor.

Helikopterlerin bu iki özelliğinden faydalanmak isteyen ASELSAN yetkilileri, insansız mini helikopter diyebileceğimiz ARI-1T’yi geliştirdi. ARI-1T ‘nin üretilmesindeki ana amaç keşif ve gözetleme. Askeri standartlara uygun olan mini helikopter, yapısında termal kamera ve GPS desteğini barındırıyor. Üzerinde bulunan gimbal tipi kamera ile gerçeğe yakın görüntü paylaşımı yapabiliyor. Üzerindeki gimbal kamera, ARI’nın farklı eksenlerdeki hareketlerinden en az şekilde etkilenerek sabit görüntüler sunmaya yarıyor.

Döner Mini İnsansız Uçan Sistem ARI-1T neler yapabiliyor?

ARI-1T, hızlı kurulabilen ve taşınabilir yer kontrol ünitesiyle kullanıcılarına kullanım kolaylığı sağlıyor. 2 saat kesintisiz uçuş yapabilen ARI, 15 km menzilde görev yaparak veri ve görüntü aktarımı yapabiliyor. İnsansız helikopter, -20/+50 derece sıcaklıklarda görev yaparak çeşitli coğrafyalarda operasyon imkanı sunuyor. ARI-1T ’nin dikey kalkış yeteneği sayesinde tehlikeli bölgeye uçuşta araç üstünden bile kalkarak personele hedef ötesi gözetleme imkanı veriyor.

ASELSAN ARI, yapısındaki lazer mesafe ölçeri ile görüntülenen cisim üzerinde derinlik olgusu oluşturarak cismi boyutlandırabiliyor. Eve dönüş modu ile pil ömrünü farkındalığı sayesinde pilini tasarruflu kullanıp geri dönüş yapabiliyor. Ayrıca bu mod sayesinde bağlantının kesilmesi durumunda da GPS desteğiyle yer kontrol merkezinin otonom şekilde konumuna gelebiliyor. 10.000ft yükseklikte uçuş yapıp asılı kalma özelliği olan ARI, tanımlanan rotada otonom şekilde görev tamamlayabiliyor.

Peki siz Aselsan’ın Mini İnsansız Uçan Sistemi ARI-1T hakkında ne düşünüyorsunuz? İnsansız hava araçları konusundaki görüşleriniz neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Tüm Gün Kesintisiz Uçabilen İnsansız Hava Aracı: Anka!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Türkiye’nin İnsansız Su Üstü Aracı: Levent!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Yeni İnsansız Taarruzcu Akıncı Tiha!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı