Türkiye’nin İnsansız Su Üstü Aracı: Levent!

Aselsan üretimi Levent, deniz kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş...

Günümüzdeki gelişmeler birçok alanda insansız ve otonom araçların kullanımına izin veriyor. Tesla’ nın sürücüsüz araçları, Google’ın otonom araç çalışmaları dünyanın gündeminde yer alıyor. Türkiye de insansız araçlar konusunda yerli şirketleriyle birlikte yol kat ediyor.

Anka, Bayraktar TB2, Akıncı gibi insansız hava araçları bu alanda üretilen örnekler arasında. İnsansız kara araçları Kaplan, Demirhan,  Boğaç gibi ürünler de kara alanındaki çalışmalara örnek gösterilebilir. Türkiye’nin hava ve kara sahasında edindiği tecrübeleri su üstünde de gösteren ürün İnsansız Su Üstü Aracı ise Levent adını taşıyor. Peki bu İnsansız Su Üstü Aracı neler yapabiliyor? İşte ilginç özellikleri…

İnsansız Su Üstü Aracı Levent neler yapabiliyor?

Levent, askeri tarih incelendiğinde sıkça rastlanan bir sözcük olarak karşımıza çıkıyor. Kelimenin anlamı Osmanlı donanmasında ve kıyılarda görev yapan askerlerden geliyor. Aselsan üretimi Levent, deniz kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmiş bir ürün. Levent keşif, gözetleme, istihbarat, lojistik destek ve belirlenen hedefi çekme görevlerinde kullanılmak için üretildi.

Bu özelliklerinin yanında mayın karşı tedbir ve liman/kıyı gözetleme görevleri ile de asimetrik tehditlere karşı kullanılabiliyor. Yüksek sürat yapabilen dayanıklı yapısıyla insanlı görevleri de mümkün kılıyor. Sistem, modüler yapısıyla kaide üstüne monte edilebilen uzaktan kumandalı silah ve radar gibi faydalı yük sistemleriyle uyum içinde çalışabiliyor.

Levent, üzerindeki hassas stabilize yönlendirici kameraları, termal kameralar, hedef tespit ve ikaz özellikleriyle maliyet etkin bir ürün. Sayısal, kablosuz, ağ tabanlı haberleşme sistemi ile yüksek hızda veri ve görüntü aktarımı yaparak anlık olarak farkındalık oluşturuyor. Levent, seyrüsefer özeliği sayesinde gemi içinden de kullanılarak farklı görev tanımlarına uygulayabilen bir insansız araç.

Aselsan Levent, 7.30 m RIB tipi tüm modern orduların kullandığı bot üzerinde geliştirilmiş bir ürün. Platform ağırlığı 3000+kg olan araç, içten yanmalı dizel motor ve su jeti ile saatte 30+deniz mili/s (55km/s+) hızlara çıkabiliyor. Levent, 200+ deniz mili( 350+ km) menzilde yakıt almadan yol alabiliyor. Arama kurtarma, liman/boğaz ve deniz ticareti güvenliği konularında yetkili personele yardımcı oluyor.

Peki siz yerli teknolojilerimiz konusunda ne düşünüyorsunuz? Ase İnsansız Su Üstü Aracı Levent konusundaki görüşlerinzi neler? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Yüzen Devasa Savunma Teknolojisi: TCG Anadolu!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Güvenlik Sağlayacak Silahlı Drone: Songar!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Tüm Gün Kesintisiz Uçabilen İnsansız Hava Aracı: Anka!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı