Kaset gibi Eski Cihazlardaki Verilerinizi Nasıl Alabilirsiniz?

Eski tip depolama cihazlarında sakladığınız verilerinizi kurtarmak için ipuçları...

Optik depolama aygıtlarında yer alan verileri nasıl bilgisayarımıza alabiliriz?

Optik depolama aygıtları da, günümüzde geçerliliği olan ama eskiye göre daha az tercih edilen depo birimleri olarak düşünülebilir. Bunlar veriyi manyetik ortamda değil, optik ortamda tutarlar. Bu yüzden manyetik alanlardan etkilenip bozulmaları pek mümkün değil. Diğer depolama birimlerinde olduğu gibi de verileri kalıcı olarak saklarlar. Bunlara veri yazma ve okuma işlemi lazer ışınlar sayesinde gerçekleşir. CD ve DVD optik depolama aygıtlarına örnek olarak verilebilir.

700 MB a kadar depolama imkanı sağlayan CD’ler bu özelliği ile disketleri kullanımdan kaldırmıştı. Bir dönem video, ses ve diğer veri türlerini depolamak için oldukça elverişliydi. Genellikle bilgisayarlarda CD ROM ya da DVD  ROM olması da tercih edilmesinde önemli rol aldı. Özellikle film gibi uzun süreli videoları saklamak için DVD’ler tercih edildi. Bunun sebebi ise 17.08 GB’a kadar veri depolamasıydı.

Eğer birCD ya da DVD deki veriyi bilgisayar ortamına aktarmak isterseniz CD ROM veya DVD ROM sürücüsü olan bir bilgisayar kullanmanız yeterli. Fakat bazı CD ve DVD’lerin sadece yazma özelliği bulunurken bazılarının sadece okuma özelliği olduğunu bilmenizde fayda var. Ayrıca CD ROM sadece CD’den veri yazıp CD’den veri okuyabilirken DVD ROM hem DVD hem de CD için işlem yapabilir.

Veri depolamak için hangi depolama birimini tercih ederseniz edin verilerinizin yedeklerini mutlaka tutmalısınız. Çünkü elektronik olan her ortamda risk söz konusudur. Aynı zamanda günümüz teknolojilerinden olan bulut sistemlerini depolama ve yedekleme birimi olarak tercih edebilirsiniz.

Harici sabit diskler ve usb flash bellekler ise halen daha geçerliliği olan depolama birimleri olduğu için bu yazımızda onlara yer vermedik. Ama teknoloji o kadar hızlı gelişiyor ki güncel olan depolama birimleri de kısa süre içinde kullanımdan kalkabilir. Dolayısıyla bugün geçerli olan pek çok depolama birimi için yarın yeni depolama aygıtlarına geçiş yapmak durumunda kalabiliriz.

Veri depolama birimlerinizi güncelledikten sonra eski kaset, disket ya da herhangi bir depolama aygıtını günlük kullanılan çöpe atmamalısınız. Çünkü bu aygıtlarda yüksek miktarda cıva, ağır metal ve kurşun bulunur. Toprağa ve yeraltı sularına karışması ise doğayı kirletir ve tahribata sebep olabilir. Bu nedenle benzer türdeki her aygıt e-atık olarak adlandırılır ve özel olarak ayrılan geri dönüşüm kutularına atılmalıdır bunu da önemli bir not olarak sizlerle paylaşalım.

Peki sizin eski tip cihazlarınızda sakladığınız veriler var mı? Bunlara erişmek için hangi yöntemleri kullanıyorsunuz? Görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir!

  • Silinen Verilerinizi Nasıl Kurtarabilirsiniz?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Bir Zamanların Popüler Teknolojileri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • DNA’lar Veri Depolamak için Kullanılacak!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Önceki sayfa 1 2
Etiketler
Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı