Kaset gibi Eski Cihazlardaki Verilerinizi Nasıl Alabilirsiniz?

Eski tip depolama cihazlarında sakladığınız verilerinizi kurtarmak için ipuçları...

Eskiden fotoğraflarımızı, belgelerimizi, kaydettiğimiz ses veya videolarımızı kasetlerde, disketlerde veya vhs video kasetleri gibi cihazlarda saklardık. Şimdi ise bu cihazlar artık tarihin tozlu sayfalarına karıştı. Peki halen bu cihazlarda olan verilerimizi kurtararak nasıl güncel cihazlara yani bilgisayarlarımıza vs. aktarabiliriz? İşte yanıtı…

Eski tip depolama cihazlarında sakladığınız verilerinizi nasıl kurtarırsınız?

Teknolojinin hızla gelişmesi ile beraber günlük hayatımızdan iş yaşantımıza kadar pek çok şey dijitalleşti. Teknolojinin hayatımızın her alanında yer edinmesi veri üretiminde de ciddi bir artışa neden oldu. Bu artış ile birlikte verilerimiz daha da önem kazandı ve depolanması için yeni teknolojiler geliştirilmeye başlandı. Hatta çok kısa bir süre öncesine kadar verilerimizi saklamak için kullandığımız depolama cihazlarından birçoğu geçerliliğini kaybedip rafa kalktı.

Geçmişten günümüze kadar sakladığımız fotoğraf, video, ses kayıtları ve önemli belgelerimizi güncel depolama cihazlarına veya bilgisayarlarımıza aktarmak verilerimizin güvenliği açısından önemli. Çünkü eski depolama yöntemleri verilerimizin bozulmasına hatta onları kaybetmenize sebep olabilir. Peki eskiden kullandığımız depolama yöntemleri neler? Bu eski cihazlardaki verileri bilgisayarlarımıza nasıl aktarabiliriz? İşte ipuçları:

Depolama aygıtları manyetik depolama aygıtları ve optik depolama aygıtları olarak ikiye ayrılır. Manyetik depolama aygıtları arasında kasetler, VHS kasetleri ve disketler yer alıyor. CD’ler ve DVD’ler ise optic depolama aletlerinden sayılıyor.  İlk olarak manyetik depolama aygıtlarındaki verilerimizi nasıl kurtarabilir ve güncel cihazlara aktarabiliriz buna bir göz atalım:

Manyetik depolama aygıtlarında yer alan verileri nasıl bilgisayarımıza alabiliriz?

Manyetik depolama aygıtlarında veri;  metal, cam ya da plastikten yapılmış manyetik özellikteki malzeme ile kaplı diskler üzerine yazılır. Bu depolama aygıtlarında veriler mıknatıslanma yolu ile kaydedildiğinden tercih edilip silinene kadar kayıtlı kalırlar. Veriler elektrik kesintisi gibi durumlarda mevcut bilgisayarlarımızdaki RAM bellekte olduğu gibi silinmezler. Eskiden oldukça sık kullandığımız kasetleri, VHS kasetleri ve disketleri manyetik depolama cihazlarına örnek olarak verebiliriz.

  • Kasetler

Bir zamanların gözdesi olan kasetler günümüzde miladını doldurmuş durumda. Eğer aileniz ve çevrenizdeki insanlar nostaljiyi seviyor ve anılarını saklamaya özen gösteriyorsa mutlaka görmüş olmalısınız.  Daha çok ses kayıtlarını depolamak için kullanılan kasetlerin popülaritesi kasetçalar olan Walkman cihazlarının çıkması ile artış göstermişti. Ama depolama cihazlarının gelişimi ile kasetlerde saklanan kayıtların dijital ortama aktarılması kayıtlarınızın güvenliği açısından önem kazandı.

Eğer aktarmak istediğiniz bir müzik ya da şarkı ise kasetten aktarmak yerine müzik kütüphanelerinden ya da uygulamalardan çok daha kaliteli versiyonlarını indirebilirsiniz. Ama aktarmak istediğiniz kayıt kendinize ya da yakınınıza ait bir ses kaydı ise kaset dönüştürücüye ihtiyacınız var demektir. Piyasada uygun fiyatlı birçok dönüştürücü var. Ve kullanımı da oldukça kolay. Aynı zamanda dönüştürücü almak yerine bu tür kayıtları bilgisayar ortamına aktarma işi yapan yerlere de aktarma işleminizi yaptırabilirsiniz.

  • VHS Kasetler

80’li ve 90’lı yılların en çok tercih edilen video depolama cihazı kuşkusuz VHS kasetleri. Fakat bu kasetlerin üretimi 2006 yılında sona erdi. Bu sebeple kullanımı azaldı. VHS kasetlerinde depoladığınız mezuniyet, düğün gibi özel günlere ait video kayıtları bilgisayar ortamına aktarabilirsiniz.

Bunun için bir video kaset oynatıcısına ve video dönüştürme yazılımına ihtiyacınız var. Yazılımı bilgisayara kurduktan sonra kaset oynatıcıyı usb kablo ile bilgisayara bağlamalısınız. Video oynatıcıya kaseti yerleştirip oynat tuşuna bastığınızda dönüştürme işlemi de başlamış olacak. Bu işlem canlı olarak gerçekleştiği için videonun oynatılması bitene kadar devam edecektir.

  • Disketler

Eğer 30 lu yaşlarda iseniz 3.5 “, 1.44 MB disketleri hatırlıyor olmalısınız. Günümüzde ki usb flash belleklerin temelini oluşturan bu disketlerin kapasitesinin 1.44 MB olması günümüzdeki GB veriler düşünüldüğünde, eminiz şuan için size oldukça yetersiz geliyordur. Fakat kullanıldığı dönemlerde veri taşımak ve depolamak için akıllara ilk gelen depolama birimlerinden biriydi. O zamanlarda tercih edilmesinin en büyük sebebi ise bilgisayarlarda disket sürücülerin bulunmasıydı.

Disketlerde bulunan verilerinizi bilgisayar ortamına ya da güncel bir depolama birimine aktarmak isterseniz harici disket sürücüleri kullanabilirsiniz. Günümüzde disket sürücüsü bulunan masaüstü bilgisayarlar da olduğunu belirtmekte fayda var. Bu sürücüler ile veri aktarma işlemi kopyala yapıştır mantığından ibaret. Eğer bir disketiniz var ve verilerinizi aktarmak istiyorsanız işiniz çok da zor değil.

  • Harici Sabit Diskler

Günümüzde en çok tercih edilen depolama cihazlarından olan harici sabit diskler de manyetik depolama aygıtlarına örnek. Günümüzde geçerliliği devam etse de uzun yıllar kullanılması sonucunda bozulabilir ve verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu sebeple veri kaybı yaşamamak için sabit diskleri yenilemekte fayda var.

Manyetik depolama birimleri manyetik ortamlardan olumsuz etkilenebilir. Böyle bir durumda verilerinizi kaybedebilirsiniz. Bu sebeple her ne kadar güncel olan depolama birimlerini tercih etseniz de bu aygıtları muhafaza ederken özen göstermelisiniz. Nemli ve manyetik alanlardan uzak tutmalısınız.

Peki optik depolama aygıtlarında yer alan verileri nasıl bilgisayarımıza alabiliriz? DVD ve CD’lerde sakladığınız verilerinizi nasıl kurtarabilirsiniz? Depolama cihazlarınızı atmadan önce nelere dikkat etmesiniz? Hangi tehlikenin önüne geçmelisiniz? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Fatmanur Gömbeci

Fatmanur Gömbeci

Bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Bilginin paylaştıkça çoğalacağına inanıyor ve gönüllü eğitmenlik yaparak bu inancımı sürdürüyorum. İçerik yazarlığı ise benim için bir hobi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda teknolojiyi yakından takip ediyorum. Güncel kalmanın motivasyonumu arttırıyor ve dijitalleşen dünya beni heyecanlandırıyor. Bu heyecana ortak olmak isteyen okurlarımı köşeme bekliyor olacağım. https://moblobi.com/author/fatmanur-gombeci/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı