Sosyal Medyanın Öğrenciler Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Çağımızın neredeyse gerekliliği haline gelen sosyal medya kullanımı, gün geçtikçe artmakta. Özellikle her şeyin evden online yani çevrimiçi şekilde yapılması ile birlikte internet kullanımı da oldukça arttı. Bunun beraberinde gelen sosyal medya kullanımı da öyle genç, yaşlı fark etmeksizin herkes tarafından kullanılan sosyal medya öğrencilerinde sıkça vakit geçirdiği bir alan. Peki ya etkileri neler? Sosyal medyanın öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri neler? Şimdi bu konu hakkında görüşlerimizi açıklayalım.

Hemen kötü, olumsuz şekilde düşünmenize gerek yok. Sosyal medya birçok kesimin son zamanlarda gelir kapısı olmuş durumda. Bunun yanı sıra bu dünyayı kötüye kullananların sayısı da bir hayli fazla. İte bu noktada devreye ne yazık ki olumsuzluklar giriyor.

Sosyal Medyanın Öğrenciler Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Öncelikle harcanan zamana bakıldığında, öğrencinin eğitim hayatına adadığı zamandan çok daha fazlasını kapsıyor. Bu da öğrencilerin eğitimini zedeliyor. Herhangi bir sosyal medya platformunda geçirilen zaman ne yazık ki kitap okunan zamanın önüne geçmiş durumda. Kişi saatlerce ekrana bakıyor, kendini eğlendiren içeriklere çok fazla zaman harcıyor, gözleri yoruluyor, kendini yorulmuş hissediyor. Artık öğrenciler kitap okuyarak uyuyakalmak yerine video izleyerek uykuya dalıyor. Sabah uyanır uyanmak telefonlarını eline alıp ne olup ne bitmiş diye vakit harcıyorlar.

Okullarda ders aralarında bile sosyal mecralarda vaktini harcayan öğrenciler, bu nedenle büyük oranda konsantre kaybı yaşamakta. Sonrasında odaklanması gereken derse, ödeve fokuslanma (odaklanma) konusunda güçlük çekiyor. Bu da yine öğrenci için ekstra zaman kaybı oluşturmakta.

Özellikle sosyal medyada her zaman mükemmel hayatların sergilenmesi, öğrencileri birçok açıdan olumsuz yönde etkilemekte. Bu durum, sosyal medyada yalnız öğrencileri değil birçok kesimi olumsuz yönde etkilemekte. Muazzam tatiller, enfes yemekler, bitmek bilmeyen seyahatler ve daha birçok mükemmel hayat. Kullanıcıyı depresyona sürükleyebilecek bu durum, kişinin psikolojisini etkiliyor. Her daim mutluluk tablolarının sergilenmesi kişide özgüven eksikliğine yol açmakta.

Hem eğleniyorum hem öğreniyorum havası. Bir başka kullanıcının hem başarılı bir eğitim hayatının olması hem de sosyal faaliyetlere ayıracak zamanının olması… Bunları izleyen kitlenin her iki konuyu da aynı anda idare edemiyor olması, kişinin yine depresyona sürüklenmesine sebep olmakta.

Özellikle öğrencilerin çok fazla zaman harcadığı sosyal medya, ne yazık ki her zaman olumlu bir şekilde etkiler bırakmıyor. İnsanları yetersiz oldukları yönünde düşünmeye sevk ediyor, konsantrasyonları ile oynuyor ve daha birçok olumsuz etki bırakıyor.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Sosyal Medya Depresyona Girmeyi Kolaylaştırıyor!” okumak için buraya tıklayın
“Sosyal Medyada Geçirdiğiniz Süreyi Kısıtlamak için 4 İpucu!” okumak için buraya tıklayın.
“Sosyal Medyayı Kötüye Kullananlar Nasıl Bildirilir?” okumak için buraya tıklayın.

“Sosyal Medyanın Öğrenciler Üzerindeki Olumsuz Etkileri” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı