Tüm Gün Kesintisiz Uçabilen İnsansız Hava Aracı: Anka!

24 saatten fazla kesintisiz uçuş yapabilme özelliğine sahip olan insansız hava aracı ANKA...

Ülkelerin kendilerine ait savunma teknolojilerini üretebiliyor olması elbette çok önemli. Ülkemizin savunma alanındaki önemli teknolojilerinden biri de: ANKA… Peki ANKA neler yapabilir? Savunmamızda ne amaçla kullanılacak? İşte detaylar…

Savunma aracımız ANKA; Türk kültüründe Zümrüd-ü Anka olarak geçen dünyadaki hemen hemen her mitolojide kendine yer bulmuş bir efsaneden ismini alıyor. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra konulan ambargolar sonucunda milli mühendislik kültürümüzün oluşturulması gerekliliğini gören devlet aklının kurduğu tesislerde üretilmiş bir savunma teknolojisi.

ANKA savunmamızı sağlamak için neler yapabiliyor?

Milli hamlelerimizin iş birliği neticesinde oluşturulan projenin ana üstleniciliğini, uluslararası bilinen adıyla TAI (Turkish Aerospace Industry) yani TUSAŞ yürütüyor. ANKA projesinin yanında GÖKTÜRK 2, ATAK T-129 gibi milli projeler ile S-70 Kara Şahin ve F-16 gibi küresel ölçekli modernizasyon çalışmaları şirketin en bilinen çalışmaları arasında. Şirket, Airbus ve Lockheed Martin gibi pazar liderlerine alt parçalar ve donanımsal ürünler üreterek tedarik zincirinde de önemli bir yer alıyor.

ANKA S/İHA ise bir insansız hava aracı. Çetin coğrafyalarda görev yapabilme yeteneğine sahip. Orta menzil sınıfı, tercihen silahlı kullanılan insansız hava aracı. Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere tüm kolluk güçlerimizin gözetleme, tespit, takip, hedefleme ve imha yeteneklerinin geliştirilmesi için oluşturulmuş bir projenin ürünü. 24 saatten fazla kesintisiz uçuş yapabilme özelliğine sahip olan insansız hava aracı ANKA, 150.000 uçuş saatini geçerek kendi kalitesini dünyaya da kanıtlamış. Yapılan performans testleri sonucunda da seri üretimi kararlaştırılmış ve çeşitli güvenlik güçlerine teslim edilmiştir. TUSAŞ, ANKA’ya farklı yetenekler kazandırmak için Ar-Ge sürecine devam ediyor.

Kanat açıklığı 17.5 m, uzunluğu 8.6 m olan ANKA, 30.000 ft (9100m+) yükseklikte görev icra edebiliyor. İnsansız hava aracımız 250 kg faydalı yük kapasitesi ile MAM (Mini Akıllı Mühimmat) ve Cirit Anti Tank Roketi gibi lazer algılayıcılı roketlerimizi fırlatma özelliği bulunuyor. TUSAŞ, çeşitli özelliklerde yüksek tesirli ve hassas vuruş sağlayan füzeleri ANKA ’nın kanatları altına yüklemek adına ROKETSAN ile birlikte çalışmalarına devam ediyor. Üzerinde bulunan motorun millileştirilme kapsamında da TEI (Turkish Engine Industry) ‘nin ANKA için ürettiği PD-155 (155 beygir) ve PD-170 (170 beygir) motorları ile uçuşlar sürüyor. 2018 Aralık ayında milli motorla ilk uçuşunu gerçekleştiren ANKA’nın üretimi sırasında ithalat kaygısının güdülmemesi isteniyor.

Peki ANKA düşman unsurlarının planlarını nasıl bozuyır? Hedeflerin nasıl vurulmasını sağlıyor? Üretilen farklı modellerinn sahip olduğu teknolojiler savunmamızı yaparken ne işe yarıyor? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Mert Emirhan Pamuk

Mert Emirhan Pamuk

Çarkta sıradan bir diş değil de yeni çark oluşturmaya çalışan, Türk Savunma Sanayi ve Dünya Savaş Tarihi meraklısı bir İşletme Fakülteli.5 yılı aşkın süredir takip ettiğim savunma sanayi ve yeni teknolojilerdeki gelişmeleri Moblobi.com'daki köşemde sizlere aktarmaya çalışacağım. Takipte kalın! Moblobi: https://moblobi.com/author/emirhan-pamuk/


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı