Teleskobun Yapısı ve Tarihsel Gelişimi

Cisimleri 30 kat daha ayrıntılı görmemizi sağlayan teleskoplar, kullanım alanı olarak da oldukça geniş bir yelpazeye sahip. Gözle görünmeyen cisimleri görünebilir kılan ve ilk kez 1608 yılında ortaya çıkan teleskop; Hans Lippershey tarafından bulunmuştur. Daha sonrasında Galileo Galilei tarafından geliştirilmiştir. Günümüzde daha gelişmiş modelleri bulunan teleskobun yapısı ve tarihsel gelişimine hep birlikte göz atalım.

Teleskobun Yapısı ve Tarihsel Gelişimi

Teleskop Nedir?

Teleskop; gökyüzünde bulunan cisimlerin büyüme oranını artırarak ayrıntılı bir şekilde görünümünü gözümüzün önüne getiren bir alettir. Temel parçalarından biri çukur aynadır.

Konveks ve konkav olarak adlandırılan unsurlarda teleskobun daha iyi bir görünürlük vermesi için cisimleri radyasyon olarak aktarılmasını sağlar. Çok önceden Türk alimlerinin de haberdar olduğu teleskop, bu alanda çalışmaların yapılmasına ortam hazırlamış ve gelişim yaşamamıza neden olmuştur.

Teleskop Kim Tarafından Bulundu?

Hans Lippershey tarafından 1608 yılında bulunan ve daha sonra Galilieo’nun mercek üretimi ile geliştirilmesi sağlanan teleskop, yıllar geçtikçe daha da gelişmiş bir hale bürünmüştür.

Teleskop mercekleri ilk olarak Hollanda da gözlük camlarında kullanılmıştır. İlk zamanlarda imkanlar dahilinde teleskobun üretilen mercekler ile bütünleşmesi bir hayli zaman almıştı. Özetle üretecek imkan vardı fakat üretim ve kullanımı yıllar sonraya kaldı.

İlk üretilen ve Galileo tarafından gözlemi yapılan gök cisimlerinin uzaklıkları, kütleleri gibi özellikler hesaplanabiliyordu ancak bu oldukça zor bir süreçten geçerek yapılabiliyordu.

Teleskop Nasıl İcat Edildi?

Almanya doğumlu olan Hans Lippershey, 1954 tarihinde Middleburg kasabasına taşındı. Daha sonrasında evlenerek Hollanda vatandaşı olup bir gözlükçü dükkanı açtı. Kendi uğraşları sonucu üzerinde çalıştığı teleskobun ilk prototibini yaptı. Bu prototip; bir boru içerisinde aralıklı bir şekilde yerleştirilmiş bir şekilde oluşturulmuştu. Maalesef patent onayını vereceği heyet, bu buluşun çok basit olduğunu söyleyerek reddetti.

Patent onayı reddedilse bile yine de fikir güzel geldi ve bu icadın geliştirilmesi için Hans Lippershey’e heyet tarafından zaman tanındı. Bu arada icadın üzerine yatmaya çalışıp patent almak isteyenler oldu ancak Hans Lippershey daha sonra daha iyi prototipler üreterek teleskobun patentini almayı başarmıştır.

Teleskobun Yapısı Nasıldır?

Teleskop, uzaydan gelen radyasyonların görüntüsünü bize sunan mercekli bir yapıdır. Teleskobun yapısı; objektif, oküler ve mercek korumasını sağlayan bir tüpten oluşur. Objektifine göre ikiye ayrılırlar. Örneğin; uzaydan gelen ışık teleskop içerisinde çeşitli yansımalarla gözümüze geliyor ise bu yansıtıcı teleskoptur. Eğer hiçbir yere temas etmeden doğrudan gözümüze geliyorsa bu da kırıcı teleskoptur.

İç içe iki borudan kalın olanın sonunda objektif bulunurken ince boru da ise oküler vardır. Oküler objektif gökyüzüne çevrilerek bakıldığı alandır. Işınların objektife çarpması ve gözlerimizin odak noktasına yansıyan görüntünün büyütme işlemini de oküler yapar.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Bu Teleskop, Akıllı Telefonunuza Bağlanıyor!” okumak için buraya tıklayın.
“Dünyanın En Büyük Teleskobu ve Yapabildiği İlginç Şeyler!” okumak için buraya tıklayın
“Son Yılların En Önemli 5 Uzay Teknolojisi!” okumak için buraya tıklayın.
“Dünyamıza Çok Benzeyen Bir Gezegen Bulundu!” okumak için buraya tıklayın.

“Teleskobun Yapısı ve Tarihsel Gelişimi” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı