NASA Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Uzay konusunda bilinen en önemli kurumlardan olan Nasa nasıl kuruldu, nasıl işliyor? Nasa hakkında bilmeniz gerekenler, haberimizde...

NASA kurulduğu günden günümüze kadar gündemden hiç düşmedi. ABD’nin uzay yarışında ivme kazanmasına öncülük eden NASA’nın nasıl çalıştı hep merak konusu oldu. Peki nasıl ortaya çıktı ve nasıl çalışıyor? NASA hakkında bilmeniz gereken ilginç detaylar, haberimizde…

NASA nasıl ortaya çıktı?

NASA’nın kurulması şimdilerde bizim “uzay yarışı” olarak bildiğimiz olaylar silsilesinin başladığı döneme dayanıyor. Ekim 1957’de SSCB’nin Sputnik uydusunu yörüngeye fırlatmasıyla birlikte ABD endişeye kapıldı. Kasım 1957’de ise Sputnik 2 aracılığıyla uzaya ilk canlı gönderilmiş oldu. Bu Laika adlı bir sokak köpeğiydi.

Yaşanan gelişmeler üzerine ABD, Dünya’nın yörüngesine bir uydu fırlatmak için ilk girişimini Vanguard TV-3’ü fırlatarak yaptı. Fakat dev bir patlama yaşandı, başarısızlıkla sonuçlandı. ABD, SSCB’ye kıyasla bu alanda geri kalmıştı ve bu başarısızlık sonucunda dönemin ABD başkanı Eisenhower, uzay araştırmaları yapmak üzere kısaltması ARPA olan sivil bir organizasyon kurmaya karar verdi. Yine başkan Eisenhower aynı yılın baharında Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı adlı yeni bir kurum kurmak için bir yasa tasarısı sundu. Kongre yasayı kabul etti. Bir değişiklikle adı Amerikan Uzay Havacılık ve Uzay Dairesi oldu ve 1958 yılında NASA kurulmuş oldu.

nasa hakkinda bilmeniz gerekenler moblobi

NASA nasıl çalışıyor?

NASA düşünüldüğünde akla ilk gelen kişiler astronotlar oluyor. Durum şu ki astronotlar aslında NASA’nın iş gücünün çok küçük bir kısmını oluşturuyor. NASA’nın yazarlardan pilotlara, eğitmenlerden avukatlara kadar geniş bir skaladan oluşan 17.000’den fazla çalışanı bulunuyor. Bu kadar kompleks bir iş alanında ve çok sayıda nitelikli çalışan olan bir kurumun bütçesi de yüksek oluyor tabii. NASA’nın 2019 yılı mali bütçesi 21.5 milyar dolardı.

NASA’nın ABD’nin çeşitli yerlerinde toplamda sayıları 20 tane olmak üzere araştırma ve uçuş merkezi, istasyonu, laboratuvarı ve tesisi bulunuyor. Kısaca birkaç örnek vermek gerekirse merkezlerden biri insanlı uzay uçuşları görev kontrol merkezi olarak kullanılıyor. Biri Dünya’nın fiziksel süreçlerini gözlemliyor, diğeri ise robotik uzay görevleri geliştiriyor ve işlemesini sağlıyor. Hepsi farklı ama birbirlerini tamamlayan görevleri yerine getiriyor.

NASA’nın gündemi genelde o dönemin başkanının direktiflerine göre oluşuyor. Örneğin, 1961’de JFK, NASA’nın on yıl içinde aya insan göndermesine karar verdi. 1969 yılında Neil Armstrong Ay’a ayak basan ilk insan olmayı başardı. Nixon’ın uzay mekiği programı, Reagan’ın uzay istasyonu geliştirilmesini istemesi de bunlara örnek verilebilir. Günümüz için konuşmak gerekirse Donald Trump’ın gündeminde ise aya tekrar çıkılması var. Elbette yeni hükümet ne yapar, bu merak konusu…

Peki siz NASA hakkında neler biliyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • “NASA’nın Milyon Dolarlık Uzay Tuvaleti!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Uzay Yolculuğu Yapan 10 Hayvan ve İlginç Hikayeleri!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • “NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 10 Çılgın Uzay Teknolojisi!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Beren Demirağ

Beren Demirağ

Merhaba, ismim Beren. Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme bölümünde okuyorum. Dijital pazarlama, gönüllülük yapmak ve renkli olan her şey beni heyecanlandırıyor. Ayrıca psikoloji, yabancı diziler ve görsel sanatlara büyük bir ilgim var. Okumaktan ve öğrendiklerimi meraklısına anlatmaktan zevk aldığım için burada yazıyorum. Sizi Moblobi'deki köşeme bekliyorum.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı