Cep Telefonu Bağımlılığı ile İlgili Ürkütücü Sonuçlar!

Cep telefonları ile ilişkimizi ortaya koyan sonuçlar ise oldukça ürkütücü...

Bugün tüm bağımlılık türlerine herkes büyük oranda korkarak yaklaşıyor. Örnek vermek gerekirse alkol bağımlılığı, uyuşturucu madde bağımlılığı, sigara bağımlılığı gibi bir çok bağımlılık türü toplum tarafından oldukça tehlikeli bağımlılıklar olarak görülüyor. Ancak hepimizin elinde olan ve bize çok daha yakında bulunan bir tehlikeyi ve bağımlılığı kimse dikkate almıyor. Bu bağımlılığın ismi aslında cep telefonu bağımlılığı

Reviews.org sitesinde yer alan bir anket kişilerin cep telefonu kullanım alışkanlıklarını ölçtü. Çoğumuz aslında cep telefonlarının bağımlısı olduğumuzu net olarak biliyorduk. Fakat bunu itiraf etmekten hep kaçınıyorduk. Bu anketin detaylarına baktığımızda ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 79’unün cep telefonlarının alarm bölümünü kullandıkları görülüyor. Artık çalar saatlerin yerini cep telefonları çoktan aldığı için bu sonuç birçok kişiyi elbette şaşırtmamış olabilir. Ancak telefon ile ilişkimizi ortaya koyan sonuçlar ise oldukça ürkütücü…

Cep telefonu bağımlılığı konusundaki ürkütücü sonuçlar…

Araştırmaya göre telefon ile ilişkimiz neredeyse insanlar ile kurduğumuz ilişkilerden daha sağlam durumda. Ancak bu sağlamlık bağımlılık boyutunda. Çünkü insanlar telefonlarından ayrılmayı kesinlikle istemiyorlar. Hatta bbirçoğu bağımlı olduklarının da farkındalar. Ankete katılanların yüzde 88’inin evlerine geldiklerinde telefondan ayrılmalarının çok zor olduğunu itiraf etmeleri bunu doğruluyor. Hatta katılımcıların yüzde 55’i yani yarısından fazlası arabada sürüş yaparken telefonlarını kullandıklarını da itiraf ediyor. Bu da durumun ne kadar tehlikeli boyutlara ulaştığını gösteriyor.

Birçok bağımlılık türünde, bağımlı olan insanların bilerek bunu tedavi etmeye çalışmamalarını yadırgıyoruz. Ancak söz konusu cep telefonu bağımlılığı olduğunda aynı şekilde yaklaşmıyoruz. Anket katılımcılarının yüzde 75’i gibi çok büyük bir kısmı yani her 4 kişiden 3’ü kendilerinin telefonlara bağımlı olduğunu bildiklerini söyüyor. Hatta yüzde 66’sı telefonlarına bir günde 160 defa baktıklarını da itiraf ediyor. Ancak bundan kurtulmak için hiçbir çaba göstermiyor.

Cep telefonu bağımlılığı olan kişiler genellikle ilişkileri ve işlerini de buradan yürütüyorlar. Anket katılımcılarının yüzde 57’si ilişki yaşamak için cep telefonlarını kullandıklarını itiraf ediyor. Bu da ilişkilerin bile ne kadar sanallaştığını gözler önüne seriyor. İlginç olan şu ki; katılımcıların yüzde 64’ü gibi büyük bir kısmı tuhaf bir davranışı ortak olarak sergiliyor. O da aynı odadaki bir kişi ile cep telefonu üzerinden mesajlaşmak… Bu da evdeki aile ilişkilerinin geldiği boyutu gösterir nitelikte… Evde bile ilişkiler sanal ortama taşınmış durumda.

Cep telefonlarımız ailemize, arkadaşlık ilişkilerimize ve hatta evde aynı odada bulunan kişilerin sohbetlerine bile bu kadar sızmışken beklenen bir sonuç daha anket ile ortaya çıkmış. O da katılımcıların yüzde 73’ünün cep telefonlarını tuvalette de kullandığını kabul etmesi… Ayrıca cep telefonu bağımlılığı olan kişilerin ortak bir özelliği de sahip oldukları telefonlarını sık sık değiştirmeleri. Katılımcıların yüzde 61’nde de bu davranış görünüyor ve telefonlarını daha geçen yıl yenilediklerini belirtiyorlar.

Araştırmanın verdiği bu oranlar aslında zaten tahmin ettiğimiz verilerin tekrardan kanıtlanması şeklinde… Cep telefonlarımızın bizi bu kadar esir aldığını bilmekle birlikte bu bağımlılığı hayatımızda biraz daha azaltmak üzerine pek fazla çaba sarf etmediğimiz de maalesef görülüyor.

Peki siz cep telefonu bağımlısı mısınız? Bu belirtilerden hangilerini gösteriyorsunuz? Yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Bu Haberler de Size Faydalı Olabilir!

  • Akıllı Telefonunuz Nasıl Akılsız Hale Gelir?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Telefona Bakmadığınızda Ekranı Kapatan Uygulama!” haberimizi okumak için buraya tıklayın.
  • Size En Uygun Android Telefon Hangisi?” haberimizi okumak için buraya tıklayın.

Bu yazıyı ilginizi çektiyse ve sosyal medyada arkadaşlarınızla paylaşmak isterseniz yazının sonundaki sosyal medya paylaşım butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı