Araba Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Eğer bir arabaya sahipseniz, o aracı elde ettikten sonra onun uzun bir ömre sahip olması için de bakımına dikkat etmeniz önemlidir. Arabanın bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de radyatör havasının alınması. Bu işlem, kısaca anlatılacak olursa bir arabanın radyatörünün üst kısmında sıkışabilecek havanın dışarı atılması işlemidir. Bu yazımızda araba radyatör havası nasıl alınır anlatacağız.

Radyatörde Hava Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Aracınızın kullanımına göre hava, zamanla radyatör sisteminizin taşma borusuna ve deposuna doğru gider. Bu durum meydana geldiğinde soğutma sıvısının soğutma sisteminizdeki hortumlardan ve borulardan geçmesini gerçekten engelleyen veya önleyen hava kabarcıkları görülür.

Radyatör Havası Nasıl Boşaltılır?

Aracınızın bakımı için her zaman sanayiye gitmenize gerek kalmayabilir. Yani radyatör havasını almak için de farklı yöntemler mevcut.

İlk etapta hava alma valflerini açmalısınız. Bazı araçlarda radyatörün üstünde veya önünde bulunan bir radyatör hava alma valfi bulunur. Bu valf, radyatörün üst kısmında sıkışan havanın dışarı atılması tasarlanmıştır.

İkinci etaba geçmek için de bir krikoya ihtiyacınız var. Aracınızın ön tarafını krikoyla kaldırmak, radyatörünüzü soğutma sisteminin geri kalanından daha yüksek bir noktaya kalkmasını sağlar. Bu, hava ceplerini kapatmaya ve hava kabarcıklarını atmosfere dağıtmaya yardımcı olacaktır. Aracınızı kaldırırken, işlemi hızlandırmak için radyatör kapağının veya rezervuar deposu kapağının gevşek olup, olmadığına dikkat etmelisiniz.

Üçüncü adıma geldiğinizde ise radyatör kapağınız kapalıyken, arabayı çalıştırmanız gerekiyor. Arabanızın radyatörünün havasını almanın en kolay yollarından biri, radyatör kapağını çıkarmanız ve ardından motorunuzu çalıştırmanızdır. Aracı normal çalışma sıcaklığına ulaşana kadar çalışır durumda bırakmanız gerekiyor. Arabanızın soğutma sisteminde sıkışan havayı dışarı atmaya yetecek kadar ısı üretmesi 15 ila 20 dakikayı bulabilir. Hava cepleri soğutma sıvısı seviyelerini şişirebileceğinden, ilave soğutma sıvısı eklemeniz gerektiğini unutmamalısınız.

Radyatör Suyu Neden Sürekli Hava ve Basınç Yapar?

Aracın, genellikle yıkanmadığı daha doğrusu radyatörün yıkanmadığı ve bakıma muhtaç olduğu zamanlar bu su ve hava, basınç yapabilir.

Bir radyatörün yıkanması yalnızca soğutma sıvısını tazelemekle kalmaz, aynı zamanda biriken kiri ve diğer kalıntıları temizleyerek radyatörünüzün ömrünün uzamasına da yardımcı olur. Yaklaşık 30 dakikada gerçekleştirebileceğiniz bu işlem için; taze soğutma sıvısı, hortum, pense ve drenaj tavasına ihtiyacınız olacaktır.

Bir radyatörün yıkanması yalnızca soğutma sıvısını tazelemekle kalmaz, aynı zamanda biriken kiri ve diğer kalıntıları temizleyerek radyatörünüzün ömrünün uzamasına da yardımcı olur. Yaklaşık 30 dakikada gerçekleştirebileceğiniz bu işlem için; taze soğutma sıvısı, hortum, pense ve drenaj tavasına ihtiyacınız olacaktır.

Bu konuda da yapmanız gereken ilk adım, eski soğutucuyu toplamak için tahliye tavasını aracın altına yerleştirmek. Ardından kapağı radyatörden ve tahliye tapasından çıkarmanız lazım. Tapa çıkarılır çıkarılmaz, eski soğutma sıvısı alttaki tavaya akacaktır.

Sonrasında ise bahçe hortumunu radyatörün üst açıklığının içerisine sokmanız gerekli. Suyu açıp, hafifçe akmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem, yalnızca araç kapalıyken yapılabilir. Bu işlem sonunda tapayı değiştirmeniz gerekli.

Genellikle bu işlem sırasında radyatör dolana kadar yüzde 50 soğutma sıvısı ve yüzde 50 sudan oluşan bir karışım konulması tavsiye edilir. Radyatör dolduğunda, kapağı değiştirebilirsiniz. Radyatörde çok fazla hava birikmesini önlemek için yavaşça doldurmanız gerektiğini da bilmelisiniz. Arabanızın burnu hafif eğimli, arabanın geri kalanından daha yüksek olacak şekilde de park edebilirsiniz. Radyatörde soğutma sıvısı göründüğünde motoru çalıştırmayı deneyin. Motor ısındığında ve soğutma sıvısı sirküle etmeye başladığında, tamamen dolana kadar yavaşça ekleme yapabilirsiniz.

Bu adımları da tamamladıysanız eğer, rezervuar tankı olarak da bilinen taşma tankını soğutma sıvısı ile doldurabilirsiniz. Taşma deposunu dolu tutmak, hava kabarcıklarının giderilmesine yardımcı olur ve ayrıca radyatörünüzün her zaman dolu kalmasını sağlamaya çalışır.

Son noktada ise birtakım kontrol işlemleri yapmalısınız. Aracınızı bir süre sürdükten sonra motorun ısınmasını bekleyin. Isıtıcıyı açıp, sıcak hava üflemesini sağlamak için birkaç dakika çalışmasına izin vermelisiniz. Sonunda aracı durdurup, soğumaya bırakmalısınız. Radyatördeki sıvı seviyesini bir kez daha kontrol edip, gerektiği taktirde daha fazla soğutma sıvısı eklemenize ihtiyaç olabilir.

Bu arada her araçta yapılacak olan hava alma işlemlerinin, modelden modele değişiklik gösterdiği de biliniyor. Gelin model bazında da araba radyatör havası nasıl alınır anlatalım.

Linea Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Türkiye’de en sık kullanılan araçlardan biri olan Fiat Linea’nın, radyatör havasının nasıl alınacağı da merak edilen konulardan biri. Bu doğrultuda yapmanız gereken işlemlerden önce genleşme deposunu tapasını çıkartıp, ortaya çıkacak sıvı için araç altına bir kap yerleştirmek. Radyatör alt musluğu ve hava alma vidasını açtıktan sonra işleme başlayabilirsiniz.

Radyatörün alt musluğunun kapatılmasıyla birlikte yeniden doldurma işlemi için yüzde 50 su ve kalan kısma da soğutma sıvısı eklenmeli. Bu karışımı bir pet şişede hazırlayabilirsiniz. Bu sıvıyı, genleşme deposunun içine boşaltıp, depoda MAX çizgisini görene kadar doldurmalısınız. Ardından tapayı takıp, iki dakika boyunca motoru çalıştırabilirsiniz. En son bölümde kontrol amaçlı olarak yaklaşık 30 saniye aralıklarla gaza basıp, değerlerin 3000 rpm’e çıktığını görmeniz gerekiyor.

Toros Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Renault’nun Toros modelindeki radyatör havasının alınması da oldukça kolaydır. Motor rölanti moddayken, soğutma suyu kapağını açık tutmanız ve bu şekilde 10 dakika bekletmeniz gerekiyor. Bu sırada aracınızdaki hararet arttıktan sonra fan aktif olacak. Açık kapaktan suyun akmasıyla birlikte radyatör havasını almış olacaksınız. İşlem sonunda kapağı kapatmayı unutmamanız gerekiyor.

Toyota Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Toyota aracınızda soğutma sisteminin havasını almak için herhangi bir alet kullanmanız gerek yok. Uygulayacağınız birkaç pratik adım sayesinde işinizi halledebilirsiniz.

Eğer aracınızın motoru sıcaksa, en çok dikkat etmeniz gereken nokta, soğumasını beklemektir. Ardından radyatör kapağını açmalısınız.

Motoru 2.000 RPM’ye getirin ve yaklaşık 10 ila 15 saniye basılı tutun ve iki ila üç kez tekrarlamalısınız. Bu, radyatör sıvısının tüm sistem boyunca dolaşmasını ve tüm hava ceplerinin radyatörden çıkmasını sağlayacaktır.

Üst radyatör hortumunu radyatör kapağından yaklaşık 6 ila 12 cm uzağa doğru hafifçe sıkabilirsiniz. Yaklaşık beş kez sıktıktan sonra radyatörden yukarı ve dışarı daha fazla hava akışı olacak. Bu işlemlerin ardından motorun aşırı ısınmaması sağlanacaktır.

Passat Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Volkswagen marka Passat’ınızın, radyatör havasını almak için izlemeniz gereken birkaç adım var. Her araçta olduğu gibi radyatörden akacak sıvı için alt tarafa geniş bir kap yerleştirmelisiniz. Bu noktada radyatörün altındaki alt hortum kelepçesini, gevşetmeniz gerekli. Bazı Passat versiyonlar bunun yerine musluk olabilir. İşlem sonunda boşaltmayı tamamladıktan sonra Passat araçlarında 3 litre antifrize 3 litre de su ilave edilir. Bu karışımı, gerekli bölüme eklemelisiniz.

Eğer imkanlarınız varsa yani bir krikoya sahipseniz, aracınızın önünü kaldırmak işinizi kolaylaştırabilir. Bu işlem, zorunlu olmamakla birlikte havayı tamamen almanız için tavsiye edilir.

En son da genleşme kabını kapatmadan aracı hareket ettirmeden çalıştırmanız gerekli. Bu sırada su azalırsa, elinizde kalanları takviye edebilirsiniz. En son bölümde de kabağı kapatmayı her araçta olduğu gibi unutmamalısınız. Ek olarak da kaçak olup, olmadığını yani suyun akıp, akmadığını test etmelisiniz.

Astra J Radyatör Havası Nasıl Alınır?

Astra J modellerinde soğutma sıvısı dengeleme deposu kapağını açtıktan sonra radyatördeki boşaltma vidalarını açmalısınız.

Radyatördeki havalandırma vidasını söküp, tekrar bir vida dişi çevirmenizin ardından soğutma sıvısını, soğutma sıvısı genleşme deposundaki boşaltma ağzının alt çizgisine kadar doldurmalısınız.

Soğutma sıvısı damlamayı bıraktığında motoru çalıştırmaya hazırsınız demektir. Radyatör fanı ayarı açılıncaya kadar motoru 2.500 RPM’ye kadar rölantide ısıtmalısınız.

Bu işlemler de tamamlanmışsa eğer havalandırma soğutma sistemi gaz pedalına 3 kez basabilirsiniz. Motor devrinin 2.500 RPM’yi geçmemesine dikkat edebilirsiniz. Bu işlemleri de yaptıysanız motoru kapatıp, motorun soğumasını beklemeniz gerekiyor.

Soğutma sıvısı seviyesini kontrol edip, sızmalara karşı dikkatli olmanız lazım. Test sürüşünden sonra motorun soğumasını bekleyip, yeniden soğutma sıvısı seviyesini tekrar inceleyebilirsiniz.

Yukarıda araba radyatör havası nasıl alınır anlattık.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Kafanın Büyüklüğü IQ’yu Etkiler mi?” okumak için buraya tıklayın.
“Evde Parfüm Nasıl Yapılır?” okumak için buraya tıklayın
“Astrolojinin Dini Kökeni Var mı?” okumak için buraya tıklayın.

Yazıyı paylaşmak isterseniz aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı