2023 Yılı En İyi CV Örnekleri

CV yani özgeçmiş, iş başvuruları öncesinde kullanılır. Bu hazırlanan dosyalarda genellikle kişiyi tanıtan açıklamalar yer alırken, iş başvuru sırasında işe alımınız konusunda büyük önem arz eder. CV’nizin, sizi işe alımlarda önemli bir rol oynatabileceğinizi unutmamanız gerekir. Her sektörde farklı bilgiler istenebilir. Bu yazımızda 2023 yılı en iyi CV örnekleri neler içermeli daha detaylı bakacağız.

CV’nin Boyutu Nasıl Olmalıdır?

Günümüzde CV’ler genellikle dijital platformlar üzerinden paylaşılsa da elbette halen elden de teslim edilmektedir. Bu yüzden CV’nizin çıktısını alırken, A4 boyutunda almalısınız. Öte yandan internet üzerinden paylaşılan CV’ler ise PDF dosya formatı ile hazırlanmaktadır. Bu durum, başvuracağınız kurum, kuruluş ve firmaların isteklerine göre de değişkenlik göstermektedir.

CV’nin Uzunluğu Ne Kadar Olur?

Hazırladığınız CV’nin, sizi tanıtan bir belge olduğunu da unutmamalısınız. Bu yüzden hazırlayacağınız dosyanın çok kısa ve çok uzun olması sizin hakkınızda yapılan ilk izlenimde olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden bir CV, iki A4 sayfasından uzun olmamalıdır.

Yeni mezun olan birinin ya da deneyimli bir kişinin CV uzunluğu aynı şekilde olamaz. Yeni mezun olan birinin, tek bir A4 sayfası kullanması yeterli olacaktır. Tecrübe kazanmış veya birden fazla işte çalışmış kişiler için zaman zaman uzunluk artabilir. Böyle durumlarda CV’nin uzunluğunun, 3 sayfaya kadar ulaştığı da görülmüştür.

Bir CV düzenlenirken, dikkat edilmesi gereken en büyük noktalardan biri de gereksiz detaylara yer verilmemesidir. Yani kendinizden bahsederken, söz edeceğiniz konu hakkında olabildiğince kısa ve öz bilgiler vermeniz önemlidir.

İyi Bir CV’nin İçeriğinde Ne Olur?

CV’nizi hazırlarken, dikkat etmeniz gereken de birkaç detay var. Yani CV’nizi uzatmak için fazla detaya yer vermenize gerek yok. Bu yüzden birkaç temel madde ile birlikte özgeçmişinizi kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

2023 yılı en iyi CV örnekleri neler içermeli anlatmaya devam edelim.

İletişim Bilgileri

İlk etapta CV’nize eklemeniz gereken ilk şey, iletişim bilgilerinizdir. Bu bilgiler, sizin işe alımınız halinde ya da herhangi bir görüşmeye çağrılmanız halinde şirketler veya firmalar tarafından kullanılacaktır. Tam adınızı, ev adresinizi, cep telefonu numaranızı ve e-posta adresinizi bu alana eklemelisiniz.

Bu konuda dikkat edilmesi gereken diğer noktalardan biri de doğum tarihi… Genellikle daha önce birkaç CV incelediyseniz, genellikle içlerinde doğum tarihlerinin de yazıldığını görmüşsünüzdür. Fakat üst düzey şirketlerin, insan kaynakları departmanlarında çalışan insanlar, bu bilginin çok önemli olmadığının altını çizer. Bunun yerine, eğer gerekiyorsa yaşınızı yazabilirsiniz.

Tanıtım Yazısı

CV’nin en dikkat çekici noktalarından bir tanesi de tanıtım yazısı… Özellikle sizin temel niteliklerinizi anlatan bu bölüm sayesinde, diğer iş başvurusu yapan adayların önüne geçme fırsatına sahip olacaksınız. Bu bölüm, genellikle iletişim bilgilerinizin bulunduğu yerin sonrasında yer alır. Bu bölümde, kariyer hedeflerinizi ifade ettiğiniz cümleler ve kişisel yetenekleriniz hakkında bilgi verebilirsiniz.

Tanıtım kısmında yeteneklerinizi ifade ederken, birkaç püf nokta üzerinde durmanız gerekli. Bunlardan ilki; örneğin, mimarlık ile ilgili bir bölüme başvuracak iseniz kendi yeteneklerinizden çok, başvurduğunuz sektör ile alakalı becerilerinizden bahsetmelisiniz. Bunların dışındaki beceriler, şirketlerle ilgili olmadığı için pek bir önem arz etmez.

Tanıtım yazılarında yapılan en büyük hatalardan biri de kendinizden bahsederken, çok fazla abartılı ifadeler kullanmak. Bazı adaylar, kendini anlattığı sırasında egolu cümleler kullanabiliyor. Hal böyle olunca da CV’yi gönderdiğiniz yerin gözünde, bir adım geriye düşebilirsiniz. Çünkü bu bölüm, sizin kendinizi övme yeriniz değil, tamamen gireceğiniz sektördeki hedeflerinizi anlatan bir kısımdır.

Eğitim 

Eğitim kısmı, CV’nin hazırlaması en kolay bölümlerinden biri olarak ön plana çıkar. Burada tek yapmanız gereken, daha önce aldığınız eğitimleri kronolojik bir sıraya alıp, listelemektir. Eğitim aldığınız kurumların yanına, giriş ve mezuniyet tarihlerinizi de eklemeniz gerekli. Bunların dışında okuduğun bölüm, tür ve lisans dereceleri de dahil edilmelidir.

İş deneyimi

İş deneyimi, dışarıdan yazılması ne kadar basit gözükse de işe alım konusunda yapabileceğiniz, ufak tefek hatalar size pahalıya patlayabilir. Eğer bir gazeteye veya medya kuruluşuna başvuracaksanız, bu alandaki deneyimlerinizi yazmanız gerekir. Yani daha önce başka bir sektörde çalıştıysanız, bunlara özgeçmişinizde yer vermenin pek bir anlamı yoktur.

Geçmiş tecrübelerini anlattığınız kısımda, ayrıca sadece çalıştığınız yerleri yazmanız yeterli olmayacaktır. Bunların dışında çalıştığınız şirket veya kurumdaki tam göreviniz hakkında da kısaca bilgiler verebilirsiniz.

Yetenekler

İyi bir CV hazırlamanın önemli noktalarından biri de kendi yeteneklerinize yer vermektir. Ancak az önceki maddeler olduğu gibi burada da yazacağınız yeteneklerinizin, sadece kendi sektörünüzle ilgili olmasına dikkat etmelisiniz.

İlgi Alanları

Yetenekler kısmında eğer sektörünüzle ilgili bilgileri verdiyseniz, bunların dışında kendiniz hakkında bilgi vereceğiniz ilgi alanları ve hobiler bölümü de mevcut. Yani yetenekler kısmında sadece sektörel becerilerinizi anlatabilirken, bu bölümde ise hobilerinizi yazabilirsiniz. Bu sayede kişilik analiziniz hakkında ufak ipuçları verebilirsiniz.

cv ornekleri

Başarılar

Eğer, akademik kariyerinizde ya da daha öncesinde-sonrasında başardığınız bir şey varsa, bunları bu bölümde anlatabilirsiniz.

Başarılar kısmında daha önce kazandığınız bir ödül, katıldığınız bir yarışma olabilir. Eğer bu tarz başarımlarınız varsa, bunlara özgeçmişinizde yer vermek sizi, diğer adayların önüne geçebilir.

Yabancı Dil

Özgeçmişlerin vazgeçilmezi yabancı dildir. Günümüz şirketleri, işe alımlarda yabancı dile çok büyük bir önem veriyor.

Referans

Referans, geçmişten bugüne kadar özgeçmişlerde tartışmalara sebep olmuştur. Çünkü kimileri bu bölümün her CV’de yer alması gerektiğini söylerken, kimileri ise kullanılmaması gerektiğini varsayar.

Eğer sizden istenmediği takdirde izleyebileceğiniz basit bir yol mevcut. Bu doğrultuda referanslar bölümüne bir not düşerek, istenmesi halinde referans verebileceğinizi belirtebilirsiniz.

CV’de Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Özgeçmişiniz ile ilgili dikkat etmeniz gereken en önemli nokta imla ve yazım kurallarını uymaktır. Bunun için bir yazım denetleme programı kullanabilir ya da CV’nizi kontrol etmesi için bir yakınınızdan ricada bulunabilirsiniz.

Genelde hazır CV’lerde yer alan, “Takım oyuncusu” ve “Çalışkan” gibi genel ifadelerin kullanılmaması tavsiye edilir. Bunun yerine, tüm bu becerilerinizi gösteren somut örnekler verebilirsiniz.

Küçük yaşlarda alınan E-posta hesaplarında farklı ve ilginç adresler bulunabilir. Bu yüzden kurumsal bir kimliğe uygun E-Posta adresi alabilirsiniz.

Bazı insanlar özgeçmişlerinde sahte bilgiler kullanabilir. Ne olursa olsun, notunuzda veya çalıştığınız yerler ile ilgili olarak, bu tür detaylara dikkat edebilirsiniz. Yani kendinize fayda sağlamak için bu tarz basit yollara kaçmak, sizin işe alımınızı olumsuz etkileyebilir.

Özgeçmiş Neden Önemlidir?

CV’ler, elbette sizin işe alımınızı doğrudan etkileyen bir faktör olabilir. Ancak özgeçmişinizi hazırlarken, bilmeniz gereken önemli bir detay daha var. CV’nizi hazırlarken, göndereceğiniz dosyanın, sizi ilk defa tanıyacak olan birine gideceğini unutmayın. Yani özgeçmişinizi gönderirken, bu noktaya da dikkat etmeniz gerekir.

Son olarak, CV’nizin sizin karakteriniz hakkında insan kaynaklarına önemli bilgiler verdiğini aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Bu yüzden bazı insanlar tarafından süslü ve renkli tasarımlar tercih edilse de genelde bunun pek bir önemi yoktur. İnsan kaynakları birimleri, başvuru yapan adayların hazırladığı belgelerden daha çok, onların özgeçmişlerinde kullandığı ifadelere dikkat eder. Yani tasarım yerine kendinizi nasıl anlattığınız konusunda dikkat etmeniz ve uzunca düşünmeniz size fayda getirebilir.

Yukarıdaki yazımızda 2023 yılı en iyi CV örnekleri nasıl olmalı anlatmaya çalıştık.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Kafanın Büyüklüğü IQ’yu Etkiler mi?” okumak için buraya tıklayın.
“Evde Parfüm Nasıl Yapılır?” okumak için buraya tıklayın
“Astrolojinin Dini Kökeni Var mı?” okumak için buraya tıklayın.

Yazıyı paylaşmak isterseniz aşağıdaki butonları kullanabilirsiniz.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı