Virüslü Telefon Nasıl Anlaşılır?

Akıllı telefonlar insan hayatının vazgeçilmez parçalarından biri haline geldi. Günlük yaşantımızda birçok ihtiyacı bu cihazlar ile karşılayabiliyoruz. Bazen kullandığımız cihazlara zararlı yazılımlar ister istemez bulaşabiliyor. Peki, telefonunuza virüs bulaştığını nasıl anlarsınız? Virüslü telefon nasıl temizlenebilir?

Telefonunuzdaki Virüsleri Nasıl Keşfedebilirsiniz?

Bilgisayardaki virüsler ile telefonda bulunanlar arasında bazı farklar bulunur. Bilgisayarlara bulaşan virüsler, depoladığınız verilere erişme ve doğrudan yayılma amaçlı saldırı mantığındadır. Telefonunuza giren virüsler ise daha farklı çalışır.

Telefonunuzdaki virüsler, internet ayarlarınızı kontrol altına alabilir. Karşınıza sürekli reklamlar çıkartabilir. Telefonda yaptığınız işlemleri kaydedip saklayabilir. Normal günlük bir uygulama gibi telefonunuzda gizlenebilir. Telefonunuzun verilerini çalıp bunların karşılığında para isteyebilir.

Akıllı telefonunuza virüs bulaştığı zaman bunu doğrudan göremezsiniz. Sadece virüsün çalışırken oluşturduğu bazı etkiler mevcuttur.

Telefonunuza Virüs Bulaştığında Görülen Bazı Belirtiler

– Tarayıcınız ya da uygulamalar açıkken çıkan reklamlar gayet doğaldır. Bunun yanı sıra uygulamaları kapattığınızda ana ekranda karşınıza zorla reklam çıkıyorsa bu bir virüs belirtisidir.
– Veri kullanımında bir artış yaşıyorsanız büyük ihtimal akıllı telefonunuza virüs bulaşmış demektir. Virüsler, veri aktarımı yaparken çok fazla veri akışına ihtiyaç duyarlar.
– Telefon faturanızda aniden fiyatlar yüksek gelmeye başladıysa ya da internet kullanım haklarınızda çok çabuk bitiş yaşıyorsanız telefonunuza virüs bulaşmış olabilir.
– Sürekli olarak telefonunuz donuyorsa ve kitleniyorsa, uygulamalardan aniden atıyorsa kötü yazılımlar telefonunuza bulaşmış demektir.
– Virüsler arka planda çok fazla işlem yaptığı için telefonunuzda ısınmalar meydana gelir. Son zamanlarda telefonunuz çok fazla ısınmaya başladıysa bu virüsün bir işareti olabilir.
– Sizin yüklemediğiniz ve adını bile duymadığınız uygulamalar telefonunuzda bulunuyor ise bunlar zararlı yazılıma sahip yazılımlar olabilir.
– Telefonunuzun şarjı çok kısa sürede bitmeye başladıysa bunun sebebi arka planda çalışan virüsler olabilir.

Virüslü Telefon Nasıl Temizlenir?

Tıpkı bilgisayarlar gibi telefonlar için de anti-virüs uygulamaları mevcuttur. Bitdefender, Avira, MalwareFox Anti-Malware gibi uygulamaları telefonunuza indirebilirsiniz.

Bunun dışında önemli verilerinizi bilgisayara aktardıktan sonra telefonunuzu sıfırlayıp fabrika ayarlarına döndürebilirsiniz. Yedeklediğiniz verileri geri aktarıp telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz.

Elektronik cihazlarınız için antivirüs programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Etiketler
Teknosa Sponsorlu İçerik

Teknosa Sponsorlu İçerik

Türkiye'nin teknoloji lideri Teknosa'nın Moblobi.com'daki köşesini takipte kalın. Teknoloji hızla değişirken; son gelişmelerden geri kalmayın....


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı