İnfografik Tasarım Hakkında İpuçları

Grafik tasarım, reklamcılık dünyasının her zaman vazgeçilmezi olmuştur. Farklı alanlarda farklı tasarımlar yapmak bu alanın yelpazesinin ne kadar geniş olduğunu bizlere gösteriyor. Tasarımın özgünlüğü, yaratıcılığı ve akılda kalıcılığı tanıtım aşamasında çok önemlidir. Tam da bu noktada tasarım alanlarından biri olan infografik tasarım devreye giriyor.

İnfografik Nedir?

İnfografik tasarım, 2010-2020 tarihleri arasında hızla yükselen, iletmek istediği mesajı en yalın ve görsel bir şekilde kitlelere aktaran bir tasarım unsurudur.

İnfografik tasarımlar, okuyucunun dikkatini çekmeli ve okurken okuma isteğini artırmalıdır. Renkler ve görsel uyumu da infografik tasarımlarda oldukça önemlidir. Okuyucu yorulmadan bilgiyi net ve sade bir şekilde almalıdır. Görseller çarpıcı ve yaratıcı olmalı. Bu durum, okuyucunun görsel hafızasına aktarmak istediğiniz mesajın daha hızlı aktarılmasına olanak sağlar.

İnfografik tasarımların kullanım alanları önceden sınırlı tutuluyordu. Şimdi ise sosyal medyanın kullanımı ile birlikte artık her alanda okuyuculara tanıtım yapma imkanı sunuluyor.

İnfografikler Hayatımıza Neden Girdi ?

Çok fazla bilgi karmaşası yaşamanın, anlaşılır olmayan metinleri ve görsel kompozisyonları incelemenin sonucunda, net bir şekilde elde edilemeyen, daha doğrusu doğrudan anlaşılır olmayan bilgilerin bizi pek de memnun eder bir tarafı yoktu. İnfografiklerin hayatımıza girmesi ile çoğu alanda tanıtım amacıyla yaygın olarak kullanılması bilgiyi daha sade hale getirdi.

Yaratıcı görseller ve dikkat çeken metinler, renk uyumları ile sağlanan sadelik, bilginin çabuk anlaşılmasını sağladı. Tüm karmaşık bilgiyi tek bir infografik tasarımla rahatça sindirebilirsiniz. Kısacası bir konuya hızlı bakış açısı sağlamak, araştırma veya anket verilerini kolay bir şekilde analiz edebilmek ve eş zamanlı olarak karşılaştırmalar yapmak daha kolay hale geldiği için infografikler uzun zamandır hayatımızda yer almaktadır.

Kullanıldığı Alanlara Göre İnfografik Tasarım İpuçları

Şimdi kullanım alanlarına göre infografik tasarım ipuçlarına göz atalım.

Pazarlama İnfografikleri

Pazarlama alanında işletmenin iyi ve kötü yanları infografik tasarımla yansıtılabilir. Yeni bir ürün tanıtılırken çarpıcı görseller ve metin ile ürünün özellikleri en iyi şekilde aktarılır.

Şirketinizin sosyal medya hesaplarını ilgi çekici kılabilir ve daha çok müşteri çekebilirsiniz. Firma planlarını ve stratejilerini infografik tasarımlarla çalışanlarınıza anlatabilirsiniz.

Danışmanlık İnfografikleri

Danışmanlık hizmeti veriyorsanız zaman çizelgesi infografiğini kulanabilirsiniz. Müşteriye sunum yaparken sektöre özgü konuları infografik ile etkili bir şekilde sunabilirsiniz.

Eğitim İnfografikleri

Eğitimde ise öğretmenler ders anlatımında öğrencilere akılda kalması için infografik tasarımlarla bilgiyi sadeleştirip kalıcı hale getirebilir.

Siyaset İnfografikleri

Siyaset alanında seçim esnasında sık sık karşılaştığımız oylama infografiklerini hatırlarız. Kullanıldığı alanlar; karşılaştırma infografiği, rakamsal infografik, çizgisel infografik olarak söylenebilir. Bu alanda partilerin hedefleri insanlara sade bir şekilde anlatılabilir ve bu yöntem insanların düşüncelerinde belirleyici olabilir.

Hükümet İnfografikleri

Hükümetler insanların bilgilenmesini istediği konularla alakalı bilgilendirici tasarımlar yapabilir. Tıpkı; konuyla alakalı istatistikler veya nüfus sayım verileri gibi.

Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar

Bu tarz kuruluşlar; infografik tasarım aracılığı ile sosyal medya alanında çalışmalar, haber içerik bültenleri, afiş, kampanyalar ile duyurular vb. hazırlayabilir.

Bende infografik oluşturabilir miyim?

Tabi ki sizde infografik oluşturabilirsiniz. Çeşitli programlar ile temel düzeyde hazır şablonlar yardımıyla infografikler oluşturmak oldukça kolay. Bunun yanı sıra yaratıcı bir infografik tasarlamak istiyorsanız iyi seviyede tasarım bilgisine sahip olmanız gerekir. Temel düzeyde infografik tasarım yapmak için bilmeniz gereken bazı şeyler vardır.

Öncelikle başlangıçta bir taslak oluşturmanız gerekiyor. 4 adımda yapacağınız bu taslağın ilk adımı içeriğin ne anlatmak istediğini belirlemek olsun. Sonrasında konu başlık ve alt başlıklarınızı belirleyin. Kısa ve anlaşılır paragraflar kurduktan sonra uyumlu görsel seçimleriyle basit bir taslak yapmanız mümkün.

Sonraki adım ise bir şablon seçmek. Sizin infografiğinizi yansıtan şablonlar seçerek tasarım aşamasında sona gelip işi bitirebilirsiniz.

Sık Kullanılan İnfografik Türleri Nelerdir?

En sık kullanılan infografik türlerini birlikte inceleyelim.

1. Coğrafi İnfografikler

Coğrafi konumları ve şehirlerin verileri gibi bilgileri coğrafi infografikler ile tasarım haline dönüştürebilirsiniz. Coğrafi infografiklerde genellikle dünya haritası veya ülke haritaları kullanılır. Bir infografik örneği olarak bir bölgenin harita üzerinde ünlü olduğu yiyecekleri belirtebilirsiniz. Büyük ve renkli yazılar ile belirttiğiniz bu yiyeceklerin şehirle bağlantılı olarak anımsatıcı görselleri de olursa dikkat çeken bir infografik çalışması olabilir.

Harita üzerinde alan yoğunluğunu belirtmek için ise ısı haritası kullanabilirsiniz. Verdiğiniz bilgileri daha anlaşılır kılmak için işaret olarak seçtiğiniz simgelerin belirgin olması ve hangi şehrin üzerinde olduğu net olmalıdır.

2. Karşılaştırmalı İnfografikler

Karşılaştırmalı olarak sunulan infografikler genellikle ortadan ikiye bölünmüş bir sayfada listelenmiş özelliklerin olmasıyla oluşur. Bu listede ki özelliklerin arasındaki farklar zıt renklerle gösterilebilir.

Bunun dışında birden çok karşılaştırma yapmanız gerekiyor ise çalışma sayfasını yatay şekilde bölmeniz gerekir. Olumlu özellikler için bir renk belirleyip olumsuz özellikleri onun tam zıttı olarak ayarlayabilirsiniz.

3. Bilgilendirici İnfografik

Bilgilendirici infografik, bilgiyi doğrudan karşı tarafa aktarmalı. Büyük ve vurgulu açıklayıcı başlıklar okuyucunun gözüne hemen çarpmalı.

Anlatım akışınıza göre anlaşılabilirliği kolaylaştırmak adına her bölümü numaralandırabilirsiniz. Numaralandırma sistemi okuyucunun konunun devamını merak etmesini sağlayacağı için çok fazla tercih edilir.

Görsel ve renklerde ise küçük tasarım hileleri yapabilir, okuyucunun göz rotasını daha farklı çizebilirsiniz. Örneğin; konuyu maddeler halinde anlatıyorsanız bu maddeleri beklenen yere değil de okuyucunun beklemediği bir yere koyarak tatlı bir tebessümle okuma eylemini daha keyifli hale getirebilirsiniz.

4. Zaman Çizelgesi İnfografikleri

Zaman çizelgesi, parçaya değil de bütüne bakılması istenen tasarımlarda kullanılabilir. Başka bir taktikse zaman çizelgesinde yer verdiğiniz konuların önem sırasına göre yazı stilini büyük veya küçük yapabilirsiniz ya da kronolojik bir sırayla zaman çizelgesinde bahsi geçen konunun tarihlerini eskiden günümüze doğru yazı puntosunu artırarak yazabilirsiniz.

Her tarihin kutucuğunu renklendirmek ve bu sayede dikkat çekmek de yapabileceğiniz başka bir tasarım örneği. Zamanın akmasını işaret etmek için ise bir rengin tüm tonlarını kullanıp tasarım oluşturabiliriz. Mesela başlangıç tarihine en açık tonu, diğer tarihlere ise sırasıyla koyulaşan tonları yerleştirerek bir akış elde edebiliriz.

5. İstatistiksel İnfografik

İstatistiksel infografik kullanırken verileriniz ve anlatmak istediği mesaj tasarımınızla adeta ben buradayım demelidir. Verilerin açıkça ifade edilmesi için bir başlık belirleyin ve infografik tasarım akışınızı sade tutun.

Ayrıca renklerin uyumuna da dikkat edin ve tasarımınızı inceleyen birinin dikkatini çekmesi için her sayıyı yaratıcı bir görselle desteklemeyi unutmayın.

Yukarıda anlattığımız infografik ipuçları ile artık siz de kendi infografiğinizi en basit haliyle tasarlayabilirsiniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Bloğunuzu Büyütmek ve Trafiğinizi Artırmak için İpuçları!” okumak için buraya tıklayın.
“İyi Bir Blog Yazısı Ne Kadar Uzun ve Nasıl Olmalı?” okumak için buraya tıklayın.
“Uzaktan Çalışabileceğiniz 26 İlginç İş!” okumak için buraya tıklayın.

“İnfografik Tasarım Hakkında İpuçları” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı