Düşüncelerinizi Okuyup Sese Çeviren Cihaz!

Bilim adamları, devrim niteliğinde bir buluşa imza atarak gelecek için çok önemli olacak bir icat geliştirdiler. Bu icat düşünceleri sese çevirebilen bir alet. Artık çizgi filmlerde görmeye alışık olduğumuz o düşünce balonları gerçeğe hatta daha da ötesine dönüşüyor olacağa benziyor. California Üniversitesi’nde geliştirilen bu teknoloji oldukça heyecan verici olarak nitelendiriliyor. Düşüncelerimizin sese aktarılması bilim dünyası açısından heyecanla karşılandığı gibi toplum açısından da son derece heyecan verici bir olay. İşte detaylar…

Dünyanın neredeyse en prestijli dergisi unvanına sahip olan Nature dergisinden yayınlanan bir makaleye göre, bu teknoloji, özellikle konuşma yetisini kaybeden insanların düşüncelerini de ses olarak aktarabilmelerine olanak sağlayacak. Cihaz insanlara fayda sağlayacak pek çok özelliği de içerisinde barındırıyor.

Düşünceleri okuma teknolojisine sahip olan bu cihazın çalışması için iki önemli adım uygulanıyor. Öncelikle beynin; dudakları, dili ve çeneyi hareket ettiren bölümüne mini bir elektrot yerleştiriliyor. Bu elektrot sayesinde beynin bu bölgesinde oluşan elektrik sinyalleri algılanmış oluyor. İkinci adımda ise bilgisayar aracılıyla ağzın hareket kabiliyetinden ses dalgaları çıkartılabiliyor. Ve düşünceler sese çevrilmiş oluyor. Sonuç olarak ise sanal ses cihazından yapay zeka teknolojisine sahip bir algoritma, sentetik olarak ses çıkarmaya başlayabiliyor. Yapay zeka teknolojisi ile yapılan çalışmalar düşünüldüğünde elbette bu teknoloji bizleri şaşırtmıyor ancak oldukça heyecanlandırıyor denilebilir.

Bu cihaz henüz yüzde 100 doğrulukla çalışıyor diyemeyiz. Konuşmalar henüz yüzde 100 doğru ve net bir biçimde duyulamıyor veya aktarılamıyor. Ancak bu seviyeye oldukça yaklaşılmış. Çünkü yapılan testlere göre yüzde 70 doğruluk seviyesine ulaşılmış. Bu da aslında cihazın çok yakında hayatımızda olabileceğini işaret ediyor.

Cihazın nasıl çalıştığını tespit etmek için yapılan bir teste beş kişi katılmış ve bu testlerin sonucunda da yüzde 70 oranında bir doğruluğa ulaşılmış. Fakat bu durumun ilerleyen zamanlarda daha iyi seviyeye çıkartılabileceği de özellikle belirtiliyor.

Peki bu cihaz özellikle hangi hastalıklara çare olacak? Başka alanlarda da kullanılacak mı? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Zeynepcan Sarıçiçek

Zeynepcan Sarıçiçek

Merhaba, benim adım Zeynep Nişantaşı Üniversitesi Yeni Medya bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Moblobi.com’da içerik ve metin yazarlığı yapıyorum. Beni takip etmek isterseniz hem Moblobi.com'da "ZEYNEP CAN'IN DİJİTAL DÜNYASI" köşemden hem de Instagram adresimden takip edebilirsiniz. Instagram: zeynepcansaricicek


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı