Yer Çekimi Hakkında 20 İlginç Gerçek

Yer çekimi ile ilgili birçok ilginç bilgi bulunmakta. Yer çekiminin ilginç yönleri de epeyce ilgi çekici bir hal alıyor diyebiliriz. Yer çekimi hakkında ilginç gerçekleri merak ediyorsanız aşağıdaki listeye göz atmanızı tavsiye ederiz.

Yer Çekimi Hakkında 20 İlginç Gerçek

Yer çekimi kütle çekim kuvveti olarak tanımlanmakta. Yer çekimli ve yer çekimsiz ortamlar arasında farklılıklar da bulunuyor. Yer çekimi hakkındaki 20 ilginç bilgiyi listeleyelim:

1. Yer çekimi her zaman vardır ve sabit değildir. Değişkenlik gösterir.
2. Yer çekimi zayıf bir kuvvet olarak adlandırılır. Hatta bir buzdolabı magnetinden daha zayıf bir kuvveti olduğu biliniyor.
3. Karanlık enerji yer çekimine karşı kuvvet uygular. Bu enerji eşit dağılım gösterir. Yer çekiminin her şeyi bir araya getirmesine karşı güç oluşturur.
4. Lord Henry Cavendish’in 1797 yılında yaptığı bir deney ile bir gezegenin ağırlığı, nesnelerin gezegenin yörüngesinde dolanma süresi ve gezegenden uzaklığı ölçülebiliyor.
5. Dünyanın 100 kilometre (62 mil) yukarısına oluşan yer çekimi kuvveti, yüzeyinden sadece %3 daha az olarak saptanır.
6. Dünya yumrulu bir yapıda olduğu için yer çekimi de değişkenlik gösterir.
7. Yer çekiminde nesnelerin kuvvetten bağımsız olarak aynı ivmeyle düştüğü biliniyor. Örneğin; Galileo Galilei, Pisa Kulesi’ne çıkarak farklı kütlelere sahip iki küreyi kuleden aşağıya bıraktı. Bu deney sonucunda nesnelerin kütleleri farklı olsa da yere aynı zamanda düştüğünü saptadı.
8. Yer çekimi olmadan gezegenler, uydular yörüngede dönemez. Yer çekimi olmadan güneş sistemi de çöker.
9. Herhangi bir insanın veya nesnenin kütlesi sabittir. Uzayda ya da başka gezegende olsanız da kütleniz değişmez. Kütleniz sabit kalırken kilonuz değişkenlik gösterecektir.
10. Yer çekimimin menzil aralığının sonsuz olduğu biliniyor.
11. Yer çekimi ve ağırlık birbirinden farklıdır. Ağırlık, yüzeye temas ettiğinizde oluşur. Bu sebeple astronotların uzayda ağırlığı yoktur.
12. Yer çekimi, ışık hızında hareket eden dalgalar oluşturur.
13. Bedenlerimiz Dünya yüzeyinde gelişti ve Dünya’nın yer çekiminde çalışmak üzere optimize edildi. Buna rağmen mikro yer çekiminde sistemlerimiz normal şekilde çalışamaz. Yük taşıyan kemiklerimizde ağırlık yoksa vücut kalsiyumu atmaya başlar ve sırtımızı ve bacaklarımızı destekleyen kasları kullanmayı bırakırsak zayıflar.
14. Astronotlar uzayda vücut sistemlerinin hasar almaması için düzenli olarak spor yapar.
15. Einstein’in teorisine göre bazı büyük nesneler uzay dokusunda dalgalanmalar yaratır.
16. Sıfır yer çekiminde bir mumun alevi, yuvarlak ve mavi olarak görülür.
17. Uzayda yer çekimi olmadığı için yiyeceklerin tadı da uzayda aynı değildir. Astronotlar uzayda yiyeceklerin tadının değişime uğradığını belirtir. Bunu sebebi, yer çekimsiz ortamda sinüslerinin tıkanmasıdır.
18. Kuşlar, yer çekimsiz ortamda yutkunamazlar.
19. NASA uzay mekiğinde büyüyen bakterilerin, mikro yer çekimi sayesinde farklı büyüme davranışı sergilediği gözlemlenir. Dünyadaki bakterilere göre bu bakteriler birbirine yapışır ve yüksek yoğunlukta daha iyi büyür.
20. Ay’da bulunan yer çekimi kuvveti merkezkaç mekanizması oluşturarak dünyada bulunan okyanusların şişmesine sebep olur. Böylece okyanuslarda çeşitli gelgitler yaratır.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Dünyayı Değiştiren 10 Ünlü Fizikçi” okumak için buraya tıklayın
“Uzayda Yaşamak Nasıl Olur?” okumak için buraya tıklayın.
“Dünyamıza Çok Benzeyen Bir Gezegen Bulundu!” okumak için buraya tıklayın.

“Yer Çekimi Hakkında 20 İlginç Gerçek” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Fatma Nur Doğan

Fatma Nur Doğan

Merhaba, ben Fatma Nur. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencisiyim. Yeni yolculuklara adım atmayı ve sürekli yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. İçimizdeki ışığın yansımasını başkalarında gördükçe mutlu oluyorum. Hayal kurarak yaşamayı ve keşfetmeyi seviyorum. Hayallerle dolu yolculuğumda benimle beraber yeni ufuklara açılmak ve yenilikleri takip etmek isterseniz Moblobi.com da takipte kalın!


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı