Her Ülkenin Farklı Yeni Yıl Kutlamaları 2023

Yeni Yıl Kutlamaları 2023 yılının sonuna doğru kendini göstermeye başlıyor. Her yıl, 25 Aralık’ta İsa’nın doğum gününün kutlandığı ve Hıristiyanlar tarafından Doğuş Bayramı veya Kutsal Doğuş olarak isimlendirilen güne Noel deniyor.

Yılbaşı ve yeni yıl olarak da adlandırıyor. 24 aralık günü yılbaşı arifesi olarak kabul edilirken, yılbaşı kutlamaları Kasım ayının son haftasından Ocak ayının ilk haftasına kadar devam ediyor.

Köken olarak Latince Natalis yani doğum kelimesinden gelen ve Türkçeye de Fransızca Noël kelimesinden geçtiği düşünülen Noel’in, aynı zamanda Fransızcada haber ve yeni anlamına gelen Nouvelle kelimesinden de türediği söylenmektedir.

Noel’le aynı anlama gelen ve İngilizcenin konuşulduğu çoğu ülkede kullanılan Christmas kelimesi ise Yunancadan gelir.

Günümüzde Noel kutlamaları, dünyanın pek çok ülkesinde yapılan hem dini, hem ekonomik, hem de sosyal yönleri olan ve genel olarak insanların özellikle eğlenmek, aile ve arkadaşlarla bir araya gelerek bağlarını güçlendirmek, yemek eşliğinde sohbet etmek ve hediyeleşmek amacıyla yaptığı kutlamalardır.

Yeni Yılın Ülkelere Göre Değişen Kutlamaları

Advent Dönemi: Hıristiyanlar, İsa’nın doğum günü olan 25 Aralık öncesinde, 24 penceresi olan ve Yeni Yıl’a kadar günlerin geri sayıldığı bir advent takvimi hazırlarlar. Çocuklar için küçük sürprizler ve şekerlemelerin gizlendiği pencerelerin her gün bir kapısı açılır.

Bunun yanında Kasım ayının son Pazar gününden Noel’in son Pazar’ına kadar bir advent çelengi hazırlanır ve her Pazar bir tane olmak üzere teker teker şekilde 4 mum yakılır. Noel yaklaşırken özellikle okullarda çocukların oynadığı İsa’nın doğumunun söylendiği oyunlar sahnelenir.

Amerika ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde kilise, park ve sokaklarda yetişkin ve çocuk koroları ilahiler seslendirir. Caddeler ve sokaklardaki çoğu mağazaların, evlerin, bahçelerin ve alışveriş merkezlerinin iç ve dış kısımlarında ışıklı ve süslü aydınlatmalar uygulanır.

Noel Baba; Noel kutlamaları denince akla ilk gelenlerden biri de Noel Baba figürüdür. Özellikle 24 Aralık gecesinde çocuklar, Noel Baba ile geyiklerinin geleceğine ve onlar için çam ağacının altına veya aile fertlerinin isimlerinin yazılı olduğu Noel çoraplarının içine hediyeler bırakacağına inanırlar.

Günler öncesinden mektuplara yazılan hediye istekleri: parklarda, alışveriş merkezlerinde ve sokaklarda sık sık karşılarına çıkan beyaz saçlı ve sakallı, göbekli, kırmızı renkli bir kıyafet giyen tonton bir dedeye benzeyen Noel Baba’ya verilir.

Rivayete göre Kuzey Kutbunda yaşadığına inanılan Noel Baba, elfleriyle beraber yaptıkları oyuncakları, Noel gecesi ren geyiklerinin çektiği kızağına koyup evlerin bacalarından, pencerelerinden girerek çocuklar için bırakırmış. Bunun yanında özellikle Amerika’da Noel Baba ve geyikleri için evin bir köşesine süt ve kurabiye bırakılırken, likörlü şarap ve meyveli tart koyan ülkelerde vardır.

yeni yil moblobi

Yeni Yılın Ülkelere Göre Değişen Yemekleri

25 Aralık yani Noel gününün en önemli ve vazgeçilmez geleneği ise özellikle dini bir anlamı ve bütünlüğünü belirten Noel yemeğidir. Bütün aile fertlerinin öğleden sonra masanın etrafında bir araya gelerek yedikleri ve sohbet edip Noel’in gelişini kutladıkları bu yemeklerin olmazsa olmazı kızarmış hindilerdir.

Amerika’da patates püresi, soslar ve sonrasında balkabağı turtasıyla sunulan hindi, Fransa’da rosto olarak yanında kaz ciğeri ve peynirle, sonrasında da tatlı olarak çikolatalı supangle ile tercih edilir.

Bunun yanı sıra ilginç Yeni Yıl yemek alışkanlıkları da yok değildir. Örneğin Polonya’da beklenmedik bir misafir gelir fikriyle, yemek masasına bir tabak fazla konulur. Çocuklar pencereden gökyüzüne bakarak gökte ilk yıldızı fark edene kadar yemeğe oturulmaz.

Kırmızı etin yenilmediği günde sebze ve hamur işi ağırlıklı yemekler tercih edilirken 12 havariyi temsilen 12 çeşit yemek yapılır. Aileler ve arkadaşların bir araya gelip yemek yedikleri kutlamaların, dünyanın pek çok ülkesinde Yeni Yıl akşamı da yapıldığını ve epeyce yaygın olduğunu söylemek gerekir.

Özellikle Türkiye’de hindi ve pirinç pilavından ibaret olan menü, Çin’de balık ağırlıklı olurken, Avustralya’da ise plajlarda ya da evlerin bahçelerinde mangal yapılır. Aynı zamanda Japonya’da kat kat kutular içerisinde servis edilen rengarenk Yeni Yıl yemekleri hazırlanırken her bir yemek ayrı bir anlam belirtir.

Örneğin; kestane ve tatlı patates püresi mutluluk, karidesler uzun ömür, siyah fasulyeler is sağlık anlamını taşımaktadır.

Yeni Yılın Ülkelere Göre Değişen Hediyeleri

Kutlamaların bir başka vazgeçilmezi ise Yeni Yıl hediyeleri ile tebrik kartlarıdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, bilgisayar ve telefonun yaygınlaşması Yeni Yıl da birbirlerine kart gönderen insanların sayısını azaltsa da hediye alıp vermek hala devam etmekte ve bir anlamda Yeni Yıl sezonu boyunca ülkelerin ekonomisinin canlanmasına sebep olmaktadır.

Aralık ayının sonuna kadar devam eden alışverişler sırasında pek çok marka ve ürün %50’ye varan indirimler yaparlar. Hediye alıp verme olayı günümüzde özellikle 31 Aralık gecesi kutlanan Yılbaşı için de geçerli olup bütün dünya ülkelerinde yaygınlaşan bir gelenek haline gelmiştir.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“Kendi Kendine Konuşanlar Deli mi ?” okumak için buraya tıklayın.
“Çay İçmek Gerçekten Harareti Alır Mı?” okumak için buraya tıklayın
“Tek Yumurta İkizlerinin Parmak İzleri Neden Birbirini Tutmaz?” okumak için buraya tıklayın.

Paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Moblobi.com

Moblobi.com

Yeni dünya insanlarına eğlenceli ve ilginç içerikler... Hakkımızda daha fazla bilgi almak için https://moblobi.com/hakkimizda/ linkini tıklayabilirsiniz. Sosyal medyada @moblobi hesaplarımızdan takip etmeyi unutma.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı