Facebook Kullanıcı Verileri Yine Mi Sızdırıldı?

Geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan bir durum Facebook ile ilgili skandallara bir yenisi daha mı ekleniyor sorusunu gündeme getirdi. Çünkü korunmayan bir sunucuda 419 milyon Facebook kullanıcısına ait olduğu söylenen veri çevrimiçi olarak bulundu. İşte detaylar…

Facebook kullanıcılarına ait veriler nasıl ortaya çıktı?

Bir araştırmacı olan Sanyam Jain, korunmayan bir sunucuda bir veritabanı keşfettiğini bildirdi. Veriler telefon numaraları, Facebook kimlikleri, kullanıcı adları, cinsiyet ve bulundukları ülkeleri içeriyordu. Verilerin neden tutulduğu ve arkasında neyin ya da kimlerin olduğu ise belli değildi.

Bu durumun ortaya çıkmasının hemen ardından bir Facebook sözcüsü sözkonusu veri kümesinin eski olduğunu geçen yıl kaldırıldığı bilgisine sahip olduğunu açıkladı. Sözcü, veri setinin alındığını ve delil olmadığını söyledi.

Veritabanındaki kayıtların bir kısmını platformun bilinen kullanıcılarıyla eşleştirerek doğrulayan TechCrunch‘a göre, veri sızıntısı 133 milyon ABD merkezli Facebook kullanıcısının kayıtlarını, İngiltere’de bulunan 18 milyon kullanıcının ve Vietnam’daki 50 milyon kullanıcının kayıtlarını açıkladı. Hem TechCrunch hem de araştırmacı bulunan bu veri setinin sahibini ise bulamadı. Araştırmacı, telefon numaraları içeren ünlü profillerin de listede bulunduğunu belirtti.

Bu veri sızıntısı Facebook kullanıcılarını etkilemese bile, gizlilik önlemlerini tekrar ortaya çıkaracağa benziyor. Facebook, daha önce çok konuşulan veri hırsızlığı skandalının ardından siyasi danışmanlık firması olan Cambridge Analytica ile anlaşmasını feshetmişti. Ortaya çıkan bu skandalda Cambridge Analytica’nın 87 milyon Facebook kullanıcısının izni olmadan verilerine eriştiği ortaya çıkmıştı. Sözkonusu dönemde bu yana Facebook’un güvenlik çalışmaları yakından inceleniyor.

Açıklamaya göre araştırmacının çevrimiçi bir ortamda güvenliksiz olarak bulduğu ve Facebook’a ait kullanıcılardan oluştuğu iddia edilen bu datanın amacı kullanıcıların yerini bulmak için telefon numaralarının kullanmakmış. Ancak, insanlar genellikle telefon numaralarını uzun süre koruduğu için, bilgisayar korsanları telefon numaralarını spam aramalar göndermek veya başka bir şekilde bilgilere erişmek için kullanabilirler.

Peki bu veri sızıntısı ne zaman gerçekleşti? Sosyal medya eleştirmenleri bu veri ihlalleri konusunda neler düşünüyor? Facebook’un dağılmasını kimler istiyor? Detaylar haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler

Rukiye Şenol

Rukiye Şenol

Merhaba, ben Rukiye İstanbul Üniversitesi İktisat 3. Sınıf öğrencisiyim. 11 yıldır Karate sporu ile ilgilenmekteyim ve milli sporcuyum. Burada ilgimi çeken ve bende merak uyandıran konular hakkında yazıyorum eğer senin de ilgini çekiyorsa Moblobi.Com da kendi köşemde bekliyorum :) Moblobi: https://moblobi.com/author/rukiye-senol/ E-posta: rukiyesenol9@gmail.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı