Eğlenirken Zaman Neden Çabuk Geçer?

Bir Pazar günü, sabah erkenden kalktığınızı düşünün. Sabah yürüyüş yaptınız ve ardından mükemmel bir kahvaltı sofrasına oturdunuz. İştahlı bir şekilde kahvaltınızı yapıp arkadaşlarınızla buluştunuz. Keyifli vakit geçirip evinize döndünüz ve bütün bunlar sadece 1 saat içinde oldu. Peki, hiç düşündünüz mü? Eğlenirken zaman neden çabuk geçiyor?

Her birimizin başına gelen sıkıcı dersler, sıkıcı toplantılar, sıkışmış trafik ve sevmediğimiz sohbetlere maruz kalırken içinde bulunmaktan hoşnut olmadığımız durumlarda zaman bir türlü geçmek bilmezken, güzel zaman geçirdiğimiz anlarda ise zaman bir çırpıda gelip geçiyor. Peki, bu durum neden böyle hiç düşündünüz mü? İşte zamanın eğlenirken çabucak geçmesinin bilimsel sebepleri.

Eğlenirken Zaman Neden Çabuk Geçer?

1. Kafam Almıyor

Yoğun bilgi içeren veya yeni bir konu öğrenirken, beynimiz alıştığı standart durumdan daha farklı bir şekilde çalışır. Bu durumlarda beynimizin bunları algılaması normalinden daha da zordur ve daha uzun süre gerektirir. Dolayısı ile bu anlarda zamanın çok daha zor geçtiğini hissedebilirsiniz.

2. Gitmek Mi Zor, Kalmak Mı?

Evrimsel süreçte beynimiz, mükemmel bir savunma mekanizması geliştirdi.

Öyle ki alışık olmadığı zamanlarda kendine has zaman kavramını, algısını değiştirerek zamanın bizler için daya yavaş ya da daha hızlık bir şekilde geçmesini sağlayabilecek yapıda ve güçtedir. Tıpkı sinir sistemimizin stres altında kaldığında vücudumuza verdiği “Kaç” komutu gibi bir çözüm ile bireyi harekete geçirmek, sıkıldığı ortamdan uzaklaştırmak için bu gücü kullanmak gibi.

3. Ne Ara 70 Olduk?

Daha önce hiçbir toplu taşıma aracında anne, baba, ağabey ya da ablasına “Bu ne? Bunlar ne? Neden?” tarzı girdap gibi sonu belli olmayan sorular yönelttiğine tanık oldunuz mu?

Küçük bir çocuğun sonu gelmez öğrenme aşkı, beynini yoğun bir bilgi bombardımanına tutar. Dolayısı ile bireyler yaşlandıklarında dünya ile ilgili merakları azalmış, öğrenme istekleri körelmiş olduğundan dolayı beyin eskisi kadar bilgi bombardımanına maruz kalmaz. Bu tıpkı yoğun bilgi içeren bir kitap okumak ile eğlenceli bir dizi izlemek arasındaki fark gibidir. Öğrenilen bilgi azaldıkça zaman algısı da hızlanır.

Sizler de özellikle eğlenirken zamanın daha çabuk geçtiğine şahit oluyor musunuz?

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir

“500 Yıl, 5.000 Yıl ve 50.000 Yıl Gelecekte Dünya Nasıl Olacak?” okumak için buraya tıklayın.
“Günün Sorusu: Gelişen teknoloji gelecekte insan ömrünü uzatır mı?” okumak için buraya tıklayın

“Eğlenirken Zaman Neden Çabuk Geçer?” konumuzu paylaşmak isterseniz yazı sonundaki sosyal medya butonlarını kullanabilirsiniz.

Etiketler
Dilara Yıldırım

Dilara Yıldırım

Merhabalar ben Dilara, Selçuk Üniversitesi Reklamcılık bölümü mezunuyum. Geziyor, görüyor, yiyor, içiyor ve fotoğraf çekip, anılar yazıyorum. İnsanların görmediğini betimlemelerini sağlamak için daha çok okuyup, daha iyi yazmak için buradayım. Moblobi.com'daki köşemi takipte kalın.


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı