Yapay Zeka ile Kanserin Erken Teşhisi Artıyor!

Teknoloji sağlık sektöründe de önemli adımlar atılmasını sağladı. Artık pek çok hastalığın teşhisi ve tedavisinde farklı teknolojiler kullanılmaya başlandı. Özellikle teknoloji devleri bu alanda önemli yatırımlar ve çalışmalar yapıyor. Son olarak Google‘dan da güzel bir haber geldi. Google, akciğer kanserini tahmin eden AI yani yapay zeka geliştirdi. Google, geliştirdiği yapay zeka teknolojisi ile kanser taramalarını daha erişilebilir hale getirmeyi ve erken teşhis oranını arttırmayı istiyor. İşte detaylar…

Bugün hala dünyadaki tüm kanserler arasında akciğer kanseri en ölümcül olanı. Bunda de en önemli etken sigara kullanımı ve genetik faktörler. Akciğer kanseri yılda 1,7 milyondan daha fazla can alıyor. Bu oran meme, prostat ve bağırsak kanserinden çok daha fazla.

Google kanser teşhisi için yapay zeka geliştirdi!

Kanserle ilgili bir diğer sorun ise son seviyeye gelmeden teşhisinin erken aşamada oldukça zor olması. Google bu durumu değiştirmeye kararlı. Bunun için yeni AI yani yapay zeka tabanlı aracıyla akciğer kanserinin tahminini daha doğru ve daha erişilebilir hale getirmeyi umuyor.

Akciğer kanserini taramak için radyologlar genellikle tek bir taramadan yüzlerce görüntü izliyor. Bu yeni AI yani yapay zeka modeliyle, Google genel bir akciğer kanseri tahminini üretebiliyor ve akciğer nodüllerini tanımlayabiliyor. Sözkonusu yapay zeka, ayrıca önceki taramaları da inceleyerek şüpheli dokunun büyüme hızını da ortaya çıkarabiliyor.

Modeli test etmek için Google, yarattığı bu yapay zekadan 45.856 röntgen incelemesini istedi. Sonuçları altı kurul onaylı radyologlarla karşılaştırdı. Bu ilk çalışmalarda, Google’ın yapay zekası radyologlardan yüzde beş daha fazla kanser vakası tespit etti. Ayrıca, yanlış teşhisleri de yüzde 11’den daha fazla azalttı.

Kanser teşhisi için birçok yapay zeka çalışması yürütülüyor!

Model konuşlandırılmadan önce ek klinik araştırma ve testlere ihtiyaç duyuyor. Ancak Google başlangıçtaki sonuçların cesaret verici olduğunu söylüyor. Şirket ayrıca, ABD’deki uygun hastaların yalnızca yüzde 2’sinin akciğer kanseri taramasından geçirildiğini de belirtti. Diğer yapay zeka tabanlı hastalık tespit araçları gibi, Google da bu sayede erken teşhisin daha erişilebilir olmasını umuyor.

Kanser teşhisi ile ilgili bir diğer teknolojik çalışma da İngiltere’de yürütülüyor. University College London’daki (UCL) bilim adamları, doktorların ölümcül bağırsak kanseri ve polipleri ilk aşamalarında tespit etmelerine yönelik ve bir hastanın iyileşmesine yardımcı olacak yeni teknolojiler geliştiriyorlar. Odin Vision adlı sistem, teşhis hassasiyeti için yapay zeka ve uzay teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanıyor.

Peki Amerika, Fransa ve Almanya’nın birlikte geliştirdiği yapay zeka hangi kanser türlerini teşhis edebiliyor? Yapılan testlerde nasıl bir başarı yakaladı? 2033 yılına kadar kanser türlerinde yapay zeka neyi sağlayacak? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Tuğba Tekyıldız

Tuğba Tekyıldız

Dijital ve teknoloji ile ilgilenen herkesi Moblobi.com'a bekliyoruz... Moblobi: https://moblobi.com/author/tugba-tekyildiz/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı