Uçan Taksi Çağırmaya Ne Zaman Başlayacağız?

Sürücüsüz otomobil teknolojisinin hayatımıza getirmesi planlanan uçan taksi ler hepimizi heyecanlandırıyor.  Eskiden çizgi filmlerde ve bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz bu teknolojinin yakında hayatımızın bir parçası olması planlanıyor. Şimdilerde ise sürücüsüz otomobillerin bir üst seviyesi olan uçan araçlar ve taksilerle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Peki son durum ne? İşte detaylar…

2030 yılında 12.000 uçan taksi olacak!

Henüz bir bilim kurgu filmindeki sahne gibi görünen bu teknolojiyle ilgili beklentiler, ilk sürücüsüz otonom hava taksilerinin 2025-2030 yılları arasında gerçek olacağı yönünde. Birçok şirket bu alana yatırım yapmaya devam ediyor. Analistler 2030’da dünya üzerinde 12000 uçan taksinin olacağını tahmin ediyor. Morgan Stanlay 2040 yılında uçan taksi pazarının 1,5 trilyon dolarlık bir hacme sahip olacağını söylüyor. Uçan taksiler geleneksel yakıtlar yerine elektrik kullanıyor olacak.

Uçan taksilerin önündeki bir diğer şüphe ise uçağı uçuran yapay zeka teknolojisinin klasik bir insan pilota göre acil durumlarda alacağı tepkiler. Ancak şunu hemen söyleyelim ki yapılan testlerde yapay zeka insan pilota göre daha iyi kararlar alıyor.

Uçan otomobillerin hayatımıza girebilmesi için hem şehir altyapısının, hem ülke teknolojisinin hem de mevzuatsal düzenlemenin uygun olması gerekiyor. Buna şu an için dünyada en uygun şehirler  Delhi, Tokyo, Mumbai, Seul, Sydney, Taipei, Dallas, Los Angeles ve Dubai olarak görülüyor.

Uçan taksiler daha erişilebilir hale getiriliyor!

AeroMobile, Vertical Aeorospace, Joby Aviation, Airbus, Boeing,  Bell, Uber ve Lilium’a kadar şirketler uçan taksiler geliştirmek için çalışırken Bosch, aracın uçurulması için ihtiyaç duyulan sensörleri daha erişilebilir hale getirmek istiyor. Şirket, geleneksel havacılık teknolojisinin otonom uçan araçlarda kullanılamayacak kadar pahalı ve hacimli olduğunu söylüyor. Bu nedenle, Bosch, otomotiv endüstrisi sensörlerini uçuşta kullanıma uyarlayan bir tak ve çalıştır sensör kutusu açıkladı.

Bosch kutusunu evrensel kontrol ünitesi olarak görüyor. Pakette düzinelerce mikroelektromekanik sistem (MEMS) sensörü var ve şirket herhangi bir uçan araca sığacağını söylüyor. Hızlanma sensörleri uçağın hareketini ölçüyor. Manyetik alan sensörleri pusula yönünü belirliyor ve basınç sensörleri rakımı ve araç hızını hesaplamak için barometrik basınç kullanıyor.

Bosch, bu kutunun mevcut havacılık sensörlerine kıyasla maliyetini azalacağını belirterek bir fiyat açıklamıyor. Bosch yetkilileri, uçan taksilerde sivil havacılığın üreticiler için ekonomik olmasını hedeflediklerini belirtiyor.

Peki birkaç yıl önce Bosch’un bu konuda yaptığı çalışma neydi? Otonom araç teknolojisinin neden uçan taksilere dönüşeceği süşünülüyor? Dünyanın en popüler uçan araç markaları belli oldu, peki hangileri? Haberin devamında…

DEVAMI İÇİN 2’YE TIKLAYIN

1 2Sonraki sayfa
Etiketler
Onur AYDIN

Onur AYDIN

Yeni Dünya insanlarına... Moblobi: https://moblobi.com/author/onur-aydin/ E-posta: onur.aydin@moblobi.com


İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı